Rămâi conectat

Actualitate

STUDIU: Simțul mirosului ar putea fi recăpătat, la unele persoane care au avut COVID-19, prin folosirea decongestionantelor nazale cu vitamina A

Ioana Oprean

Publicat

în

STUDIU: Simțul mirosului ar putea fi recăpătat, la unele persoane care au avut COVID-19, prin folosirea decongestionantelor nazale cu vitamina A

Un studiu recent, realizat de către cercetătorii britanici, arată că decongestionantele nazale cu vitamina A ar putea trata pierderea ori alterarea simțului mirosului unor anumite persoane care au avut COVID-19.

University of East Anglia derulează un studiu de 12 săptămâni pe mai mulţi voluntari, relatează BBC.

Unora dintre ei le va fi administrat tratamentul, însă toţi vor fi subiectul unor teste olfactive, iar tomografiile vor verifica dacă vitamina a reparat căile olfactive afectate sau „nervii mirosului”.

Pierderea sau alterarea simţului mirosului este un simptom comun în cazul Covid-19, deşi multe alte virusuri, precum cel gripal, poate avea aceleaşi efecte.

Deşi unii oameni şi-l recapătă în câteva săptămâni, mulţi au rămas cu tulburări ale simţului mirosului.

Lina Alnadi, în vârstă de 29 de ani, din Londra, a dezvoltat parosmie după ce s-a vindecat de Covid-19, iar acest lucru înseamnă că mirosul multor lucruri comune s-a schimbat pentru ea.

„Iei de bun simţul mirosului. Pierderea lui te devastează. Mi-a afectat dramatic dieta. Erau multe mâncăruri pe care nu pot să le mănânc. Era foarte tulburător”, a spus ea.

Femeia a explicat faptul că apa de la robinet îi mirosea asemănător unei mlaştini, coriandrul avea un iz de deodorant, iar ouăle, de cauciuc ars.

Şi duşul şi spălatul pe dinţi au devenit neplăcute din cauza denaturării simţului. Dar situaţia s-a îmbunătăţit treptat, femeia găsind câteva trucuri ce funcţionează.

„Să adaugi lămâie sau chili în mâncăruri le face să miroasă mai bine. Am experimentat şi am făcut liste cu mâncăruri sigure, care nu mă fac să regurgitez. A fost nevoie să fiu creativă legat de asta, ca să mă asigur că mănânc suficient pentru a fi bine”.

Profesorul Carl Philpott, cercetător principal la Norwich Medical School din UEA şi James Paget University Hospitals NHS Trust, a declarat: „Vrem să aflăm dacă există o creştere în dimensiunea şi activitatea căilor olfactive afectate în creierul pacienţilor când sunt trataţi cu picături nazale cu vitamina A. Vom căuta schimbări în dimensiunea bulbului olfactiv – o zonă aflată în partea superioară nasului, unde nervii mirosului se unesc şi se leagă de creier. Vom cerceta şi activitatea în zone din creier legate de recunoaşterea mirosurilor”.

Vitamina A sau retinolul, care se găseşte în lactate şi vegetale, ajută la menţinerea sistemului imunitar, a vederii, a pielii şi mucoasei anumitor părţi ale corpului, inclusiv a nasului. Totuşi, în cazul administrării unor suplimente de vitamina A trebuie cunoscut că, în exces, poate fi dăunătoare.

Surse: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Radu Georgescu: ,,În România suntem ca în filmele cu Piedone: dai în cine apuci, încerci să nu primești prea multe și scapă cine poate”

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu: ,,În România suntem ca în filmele cu Piedone: dai în cine apuci, încerci să nu primești prea multe și scapă cine poate” Economistul Radu Georgescu compară situația actuală din România cu filmele cu Piedone, unde rolul principal era jucat de Bud Spencer. Toată lumea se bate cu toată lumea, iar cei din Guvern […]

Citește mai mult

Actualitate

Președintele Nicușor Dan despre inflație: „Oamenii vor cumpăra cu 10% mai puțin și nu prea avem alternativă”

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Președintele despre inflație: „Oamenii vor cumpăra cu 10% mai puțin și nu prea avem alternativă” Președintele Nicuşor Dan a vorbit aseară despre unul dintre subiectele care îi afectează cel mai tare pe români – rata inflaţiei. „Faptul că avem o rată a inflației care se va duce spre 10% înseamnă că oamenii vor putea cumpăra […]

Citește mai mult

Actualitate

Explicația ministrului Agriculturii pentru creșterea deficitului: Românii mănâncă prea mult avocado și mozzarella, în loc de „roșii și brânză de la țărani”

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Ministrului Agriculturii a găsit cauza creșterii deficitului: Românii mănâncă prea mult avocado și mozzarella, în loc de „roșii și brânză de la țărani” Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a atras atenția asupra obiceiurilor de consum ale românilor, spunând că avocado a ajuns pe primul loc în topul importurilor de fructe și legume. „Dacă vrem să mâncăm […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea