Rămâi conectat

Ştirea zilei

Stoparea fraudei în educaţie – şansa însănătoşirii României

Publicat

în

Fraudele în lanţ care au ieşit la iveală cu ocazia examenelor de bacalaureat din ultimii 20 de ani şi cu toate acestea de fiecare dată au fost considerate incidente minore, au demonstrat cât se poate de clar că există o serie de lacune ale sistemului de evaluare din învăţământ, iar diriguitorii acestuia în fruntea căruia s-au perindat miniştri de pe întreg eşicherul politic, n-au găsit încă „pilula contraceptivă” cu care să contracareze aceste nereguli astfel încât bacalaureatul să devină un examen al maturităţii, un examen în care evaluarea achiziţiilor şi competenţele formate până la vârsta majoratului să fie cât mai aproape de realitate. De fapt, dacă ne gândim că în România frauda a devenit sport naţional practicat de oamenii politici de la cel mai înalt nivel şi până la structurile cele mai de jos, nu trebuie să ne mire prea tare obiceiul elevilor de a copia la examene, şi spre ruşinea noastră, a profesorilor, de a-i lăsa, ba chiar de a-i îndemna şi a sta de veghe ca să poată copia. Celor care au uitat sau nu vor să mai recunoască aceste realităţi am să le reamintesc situaţiile în care porţile centrelor de examinare erau ferecate şi păzite pentru ca nimeni dinafară să nu poată deranja „buna desfăşurare” a examenelor, când membrii comisiei dădeau semnalul că trec prin sălile de clasă să ştampileze lucrările, apucându-i „involuntar” tusea tocmai când veneau, deşi eram în luna lui cuptor, când unii profesori s-au compromis atât de mult încât le dictau elevilor ce să scrie iar alţii şi mai „binevoitori” duceau ciornele cu problemele rezolvate dintr-o sală în alta etc. Toate acestea sunt fapte reale şi cunoscute până la nivelul ministerului, pe care oricine le-a putut auzi stând în apropierea elevilor care ieşeau de la examene. In acest sens am să-l citez pe inspectorul general, domnul prof. Cornel Sandu, care într-un interviu dat unei jurnaliste de la săptămânalul Tribuna învăţământului, în 2006, vorbind despre examenele de Capacitate şi Bacalaureat spunea: „Părerea mea este că ambele examene sunt viciate în sală, de către supraveghetori care nu pricep care este locul lor acolo. Eu personal am găsit în anul trecut şi cel precedent elevi copiind. Am eliminat patru elevi, iar toţi supraveghetorii din judeţ au descoperit doar unul”. Ca unul care am participat din 1990 la astfel de examene pot să confirm că afirmaţia făcută de inspectorul general este 100 % adevărată adăugind doar faptul că totuşi, Examenele de Capacitate şi apoi Testele Nationale susţinute de absolvenţii cls. a VIII-a, au fost incontestabil mai corecte iar rezultatele mai aproape de realitate.
Revenind la indulgenţa unor supraveghetori care treptat, treptat, a început să se generalizeze concomitent cu inventarea unor mijloace moderne tot mai sofisticate cu care unii elevi erau dotaţi şi pregătiţi să copieze, astfel încât reuşeau să-i fenteze şi pe cei mai vigilenţi supraveghetori, imediat după bacalaureatul din 2008, când toate neregulile s-au spart în capul ministrului Cristian Adomniţei, deşi nu a fost singurul vinovat, am propus câteva măsuri ferme pentru stoparea acestui fenomen: 1.Candidaţii care vor fi prinşi copiind să nu mai aibă dreptul să-l susţină decât peste 2 ani; 2.Toţi asistenţii de sală să fie selectaţi din alte zone ale judeţului decât cele din centrele de examinare; 3.Profesorii supraveghetori care au lăsat elevii să copieze să li se interzică dreptul de a mai profesa timp de doi ani, mergându-se până la desfacerea contractului de muncă. Deşi aceste propuneri nu au fost preluate în totalitate, una probabil din raţiuni financiare, se pare că domnul Daniel Funeriu, „ministrul moleculă” cum le place unora să spună, a găsit formula magică cu care i-a speriat atât pe elevi dar mai ales pe profesorii asistenţi – amplasarea camerelor de luat vederi în sălile de examen. Şi dacă până acum procentele de promovabilitate la bacalaureat semănau izbitor de mult cu producţiile la hectar raportate înainte de anii 90, anul acesta tehnica de supreveghere şi-a dovedit eficienţa, motiv pentru care ministrul Funeriu merită felicitat, chiar dacă este singura măsură bună pe care a luat-o de când este în fotoliul ministerial pe care l-au ocupat oameni de seamă precum Spiru Haret, C. Angelescu, Ilie Murgulescu, Mircea Maliţa etc.
Totuşi, domnul ministru va trebui să explice elevilor şi părinţilor de ce şansele de a copia nu au fost stopate tuturor elevilor. Au existat centre de examinare unde directorii nu au instalat camere de supraveghere iar promovabilitatea de 100% ar putea fi pusă sub semnul întrebării.
Celor care vor avea proasta inspiraţie de a pune rezultatele slabe de la acest bacalaureat exclusiv pe seama profesorilor sau vor încerca să facă speculaţii de genul – la aşa rezultate salariile profesorilor sunt poate prea mari, am să le spun un lucru: Activitatea de predare – învăţare – evaluare nu este un act unilateral în care responsabilitatea revine în exclusivitate profesorului ci este unul bilateral în care fără strădania elevului activitatea profesorului conduce cu greu sau aproape deloc la formarea competenţelor stabilite de programele şcolare. Un al treilea factor îl reprezintă familia fără aportul căreia rezultatele sunt mult mai slabe. Din păcate, în ultima perioadă, aceasta lasă aproape totul pe seama şcolii, motiv pentru care rezultatele obţinute de copiii lor nu sunt pe măsura pretenţiilor.
Pentru colegii mei profesori cred că este un prim pas al recâştigării demnităţii de altădată iar această nouă practică de supraveghere trebuie să fie un început de bun augur. De asemenea, părinţilor care încearcă să arunce vina pe profesorii care i-au pregătit, pe cel care a iniţiat instalarea camerelor video am să le pun o întrebare: Câţi elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”, care au promovat 100% , au fost văzuţi seară de seară prin baruri sau pe la terase după orele 22. De asemenea, n-ar fi lipsit de interes să solicite şcolilor (dacă nu ştiu) câte absenţe au avut copiii lor în cei 4 ani de liceu.
Totodată, celor care încearcă să politizeze această situaţie transformând-o într-o tragedie naţională, pentru a câştiga capital politic, şi aş aminti-o pe fosta ministru Ecaterina Andronescu, cea care a distrus educaţia fizică în şcoli şi a scos-o din rândul disciplinelor de bacalaureat, eliminând astfel cea mai bună posibilitate de măsurare a potenţialului bio-motric al elevilor la vârsta majoratului am să o întreb: Ce măsuri a luat pentru stoparea acestui fenomen – copiatul – în perioada mandatelor domniei sale, întrucât fenomenul era cunoscut inclusiv la ministerul pe care-l conducea?
Prof. Eugen URSU, Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Publicat

în

Criminalul de la Răhău care a ÎNGROZIT Alba, condamnat DEFINITIV la 25 de ani închisoare: Daunele morale MAJORATE de instanță

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat astăzi, 10 august, sentința definitivă a autorului crimei odioase de la Răhău, Alexandru Paștiu, la pedepasa de 25 de ani de închisoare, iar daunele morale au fost majorate.

„Admite apelul declarat de părțile civile R.P.G., C. D., C.E. și C.N.A., ultimul prin reprezentanți legali), împotriva Sentinței penale nr. 46/2022, pronunțată la 28.04.2022, în dosarul nr. 2489/107/2021 al Tribunalului Alba și în consecință:

Elit - Gustul Desăvârșit

Desființează în parte sentința penală atacată, cu privire la latura penală, în ceea ce privește individualizarea pedepsei complementare și a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării dreptului prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, aplicate inculpatului P.A., și cu privire la latura civilă, în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor acordate părților civile cu titlu de daune morale, și rejudecând cauza doar în aceste limite:

În baza art. 67 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului P.A., pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă complementară pe o durată de 5 ani, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 65 Cod penal, raportat la art. 66 alin. 1 lit. n) Cod penal, interzice inculpatului Paștiu Alexandru, pe lângă interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a), b), ca pedeapsă accesorie, aplicată pentru comiterea infracțiunii de tentativă la omor calificat, prevăzută de art. 188 alin. 1 și art. 189 alin. 1 lit. a) Cod penal, să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal pe o perioadă de 5 ani, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri.

În baza art. 45 alin. 5 lit. a) Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării drepturilor prevăzute la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) şi n) Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exerci?iul autorită?ii de stat ?i dreptul de să comunice cu victima R.P.G. și să se apropie de acestea la distanță mai mică de 100 metri. Majorează de la 20.000 euro la 25.000 euro, sumele acordate părților civile R.P.G., C.D. și C.E., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Majorează de la 10.000 euro la 15.000 euro, suma acordată părții civile C.N.A., cu titlu de despăgubiri reprezentând daune morale.

Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul P.A. împotriva sentinței penale atacate. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale atacate care nu contravin prezentei decizii.

În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă inculpatul P.A. la plata către stat a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpat, în sumă de 868 lei şi onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru persoana vătămată minoră C.N.A., în sumă de 200 lei vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiției și rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată azi, 10.08.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin intermediul grefei instanței”, arată soluția instanței.

Filmul crimei

Reamintim că odioasa crimă a avut loc în dimineaţa zilei de 19 aprilie, în jurul ore 04.00. A intrat în locuinţa unde se aflau cei doi şi l-a înjunghiat pe prietenul tinerei de mai multe ori. Daniel avea 23 de ani şi a murit în urma loviturilor primite. Tânăra a scăpat cu viaţă, fiind internată în spital.

După ce i-a atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Acesta a fost prins în jurul orei 12.30 într-o pădure din apropierea satului. Acesta ar urma să fie acuzat de comiterea infracţiunilor de omor, tentativă la omor şi violare de domiciliu.

”Inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului. În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 23 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani. Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă. Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Bărbatul a fost prins de către poliţişti care au ajuns până în locul în care acesta se ascundea, într-o zonă greu accesibilă, cu ajutorul motocicletelor enduro. În momentul în care cei doi poliţişti echipaţi în motociclişti l-au imobilizat pe agresor, aceştia l-au întrebat unde este cuţitul, el răspunzând că l-a pierdut prin grădină.

Inculpatul a fi încercat să se sinucidă în arest

Potrivit surselor ziarulunirea.ro, Alexandru Paștiu ar fi încercat să-și pună capăt zilelor în timp ce se afla în arestul IPJ Alba.

Bărbatul a fost dus pe secția UPU a Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia, de unde, în urma investigațiilor ar fi fost transferat la secția de psihiatrie cu tulburări de comportament.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

Publicat

în

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

În cursul zilei de 9 august, în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcții ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) și km. 289 (Miercurea Sibiului) polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfășurat o amplă acțiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.

Acțiunea polițiștilor s-a înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.

Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi și nu numai, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele opririlor nejustificate pe banda de urgență și nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto și pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranța rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoțit de un proces verbal de constatare a contravenției.

Elit - Gustul Desăvârșit

95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acțiunii, în total fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale. A fost constatată o infracțiune la regimul rutier, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 37, au fost aplicate șoferilor înregistrați de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acțiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetățean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

4 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru oprire nejustificată pe banda de urgență, 5 șoferi au fost depistați circulând fără a purta centura de siguranță, alte sancțiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecțiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.

În jurul orei 14,30, polițiștii au oprit un autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.

Astfel, pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.

Polițiștii rutieri din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță.

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 11 august, la ora 12:00.

În intervalul 10.08.2022 ora 13:00 – 11.08.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca (județele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Desnățui – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Mehedinți și Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt (județele: Sibiu, Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Dolj), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin amonte S.H. Moroeni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliștea Snagovului (județele: Dâmbovița, Prahova și Ilfov) și Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Prahova, Buzău și Ialomița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Olt și Argeș.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea