ȘTIREA TA: Probleme în șanțurile cetății și la semafoarele din Alba Iulia

Paul Voicu - Primar 2020

Tocmai s-a încheiat săptămâna „școala altfel”, perioadă în care Cetatea Alba Carolina a fost vizitată de câteva mii de elevi din toate colţurile ţării. Cifrele prezentate pe pagina de facebook a Muzeului Unirii indică faptul că peste 5.000 de turişti au trecut pragul instituţiei în aceste cinci zile de activităţi extraşcolare. Din fericire pentru noi, albaiulienii care ne mândrim cu cetatea noastră, aceştia nu s-au plimbat prin şanţurile cetăţii, căci ar fi rămas cu o impresie neplăcută.

Traseul Sudic arată, după părerea mea, aproape la fel de bine ca la inaugurare, însă nu pot spune acelaşi lucru despre şanţurile din estul şi nordul cetăţii. Dacă în perioada de după „tăierea panglicii”, apa din lăculeţul amenajat lângă Pub13 era curăţată cel puţin o dată pe săpătâmană, acum lucrurile stau diferit: mătasea broaştei a rămas acolo de câteva luni, continuând să ocupe o suprafaţă tot mai mare.

ELIT

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un alt cetăţean a atras atenţia, tot prin rubrica „Ştirea ta”, asupra programului mult prea scurt al traseelor turistice, care îşi închideau porţile la ora 17.00. Înainte de a coborî în şanţuri, pe la ora 20.00, am observat  o plăcuţă pe care era scris că orarul e stabilit până la ORA 22.00! Asta mă bucurase, căci mă gândeam că problema semnalată de acel albaiulian acum ceva timp fusese remediata! Dar, când am ajuns sub podul Porţii a III-a, am fost oprit din drum de grilajul cu lacătul pus pe el. Lângă acesta se afla un alt orar al şanţurilor, care mă informa că acestea se închid de la ORA 19.00! Destul de neplăcut pentru orice albaiulian, dar mai ales pentru turişti, căci ei îşi vor spune părerea despre Albă Iulia şi altor oameni, deci e foarte important ca aceştia să plece acasă cu o impresie bună! Tot în zonă, accesul pe una dintre alei e blocat, fără niciun motiv, de câteva luni, de o panglică pe care e scris „Stop! Poliţia Locală!”, şi pe care nimeni nu a mai îndepărtat-o din decembrie.

De asemenea, plimbându-ne prin şanţurile nordice, vedem din loc în loc becuri arse, iar pavajul surpat care a creat imense cratere a fost readus la normal, în sfârşit, după vreo patru săptămâni de la semnalarea acestei probleme. Am dorit să cobor în centrul oraşului, dar tunelurile erau impracticabile din cauza faptului că niciun bec nu era aprins… său funcţional!

Mihail David - 2020

O altă problemă pe care am descoperit-o este cea a ledurilor arse ale semafoarelor. Două se găsesc la Liceul Militar (semaforul auto dinspre strada Cloşca) şi la intersecţia bulevardului Republicii cu strada Tudor Vladimirescu. În urmă cu aproximativ cinci luni, cineva a transmis Primăriei Alba Iulia, tot prin internet, rugămintea de a corela semafoarele de pe 1 Decembrie, deoarece maşinile erau nevoite să oprească la fiecare dintre ele.

Atunci, primăria a răspuns: „Au fost comandate reţelele de transmisie şi antenele în vederea sincronizării semafoarelor. Se aşteaptă în cursul acestei săptămâni un import din Polonia, unde acestea sunt produse. Sperăm că săptămâna viitoare să le montăm şi să funcţioneze normal„.

Răspunsul citat a fost dat pe 15 OCTOMBRIE 2012 (!!), dar problemă încă există: ca să mergi de pe b-dul Horea către HCC, trebuie să stai la două din cele trei semafoare, în loc să aştepţi la doar unul dintre ele, şi anume la cel de la Hotelul Cetate (în caz că dacă vii dinspre giratoriul de pe Horea, nu ai noroc să prinzi verde când ajungi acolo)!

Problema aceasta ar putea fi rezolvată cu ajutorul semafoarelor „inteligente”, montate în  Cluj în locul tuturor celor normale, care reduc timpul de aşteptare, reglându-şi durata culorii verzi în funcţie de trafic.

Alexandru DĂNILĂ

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

8 Comentarii

dolfi 8 aprilie 2013 at 11:43

azi bagau muncitorii din greu la inlocuirea stratului de caramida de pe santurile din stanga si dreapta portii a-III-a. N-am avut timp de dimineata sa vad daca se folosesc aceleasi caramizi de proasta calitate sau altele mai bune.

Cat despre tuneluri… problema mare nu este cea a iluminatului, ci infiltratiile de apa de deasupra. Am vazut aceasta problema in tunelul ce coboara de la „bariera” de langa hotel cetate si in cel ce coboara la Electrica, in acesta din urma curgea apa printr-una din aerisirile din tavan.

Pot confirma cele spuse in articol, caci sambata am avut „placerea” de a prezenta unor musafiri panglicile politiei locale, poarta inchisa si programul scris pe poarta respectiva. E drept insa ca cealalta poarta era deschisa si trebuia sa trecem prin iarba (si cum stim ca cei ce se ocupa de cetate vad rosu’ in fata ochilor cand cineva calca iarba, m-am simtit foarte vinovat pentru ce am facut). Ce ne facem cu caramida de proasta calitate care se dizolva de la an la an!?

CrocodilulCuPapion 8 aprilie 2013 at 14:05

Simplu!! Solutia(sau cel putin o solutie) ar fi , sa puna niste pietre decorative deasupra acelor caramizi.:)

Custozza Losenau 8 aprilie 2013 at 22:09

Aia care au comandat caramida stiau de mult ca e cel mai prost producator, dar omul a stiut sa „unga” unde trebuie si a reusit sa-si vanda marfa! Caramizile originale s-au fabricat in cuptoare construite la fata locului, in care focul nu s-a stins zi si noapte 3-4 saptamani. Din acest motiv au rezistat 300 de ani. Astea noi nu stiu daca mai rezista pana la urmatoarele alegeri locale, dar pana atunci expira si garantia lor si se vor face praf fara sa fie cineva obligat sa le mai inlocuiasca.

haiducu 11 aprilie 2013 at 15:13

O inlocuim! asta facem
Ca doar nu o sa ne limitam la a ne uita la ia ca altii..
Mare balareala

cristi 8 aprilie 2013 at 13:41

se darama cetatea :)))

grigore 9 aprilie 2013 at 8:16

In legatura cu banda politiei locale rolul ei este de protectie deoarece se desprind bucati din statueta de pe coltul cetatii. Nu a fost uitata.

andrada 9 aprilie 2013 at 9:36

Catre notabilitatile orasului : stimabililor, daca ati avut cutezanta sa intreprindeti restaurarea Cetatii, apai faceti ce stiti sa o si intretineti. Altfel, treaba o fost dejaba.

Costel* 11 aprilie 2013 at 20:12

Rog pe domnul Constantinescu mare duce de Salprest cand mai trece prin santuri sa arunce o privire si in ecologicele closete ale dumnealui ca sa poata constata personal ca acestea sunt pline cu cacat pana in gusa. Pacat ca aceste obiective nu au fost vizitate si de domnul Prefect insotit de cursantii Colegiului National de Aparare. Aveau ce vedea.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...