Rămâi conectat

Curier Județean

STAREA PÂRTIILOR în ALBA:Trasee bune de schiat la Şureanu. La Arieşeni se schiază cu dificultate, dar se anunţă ninsori

Alexandra Mates

Publicat

în

Partiile Sureanu (1)Cei care vor dori să se distreze pe pârtii în acest weekend (24-26 ianuarie) , vor avea ocazia să o facă pe Domeniul Şureanu, unde, din cele 9 pârtii, 7 sunt funcţionabile, iar stratul de zăpadă măsoară 20-25 de centimentri. Se schiază, de asemenea, şi la Arieşeni, însă destul de dificil. Stratul de zăpadă este de doar 15 centimetri,dar având în vedere că sunt aşteptate ninsori, este posibil ca stratul de zăpadă să crească în curând.

Vă prezentăm mai jos starea pârtiilor de schi din Alba, cu informaţii furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean.

Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Semnal mobil: Cosmote

SureanuEvaluare generală: în urma ninsorilor din ultimele zile, situaţia s-a îmbunătăţit vizibil la Şureanu, asigurând o bună continuare a sezonului turistic. Zona Şureanu este, în continuare, una dintre excepţiile pozitive din România la capitolul schi, dat fiind că altitudinea este mare iar dispunerea versanţilor este avantajoasă, aici, pentru menţinerea zăpezii. Stratul de omăt a crescut semnificativ, ninsorile continuă în weekend iar zona de off-piste este, în sfârşit, larg accesibilă iubitorilor de freeride. Totodată starea drumului este suficient de bună pentru a nu constitui o problemă pentru cei care vor să ajungă la Şureanu. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor şi a drumului, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil oricărui tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit. Având în vedere că a nins, el este acoperit cu zăpadă proaspătă, asigurând o bună aderenţă a roţilor. Cu excepţia unei scurte porţiuni între Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului (abruptă, cu gropi), starea drumului este satisfăcătoare. Totuşi, este important să fiţi dotaţi cu lanţuri pentru roţi, lopată, cablu de tracţiune.

Pârtii şi strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcţionale 7 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4). Celelalte 2 pârtii (S_1, S_2) sunt închise. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 20-25 cm grosime şi nu mai prezintă gheaţă şi pietre. Zona de off-piste este, în sfârşit, accesibilă datorită stratului suficient de zăpadă powder, care măsoară (în funcţie de altitudine şi de curenţii de aer) aproximativ 40 cm.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu va ninge în weekend iar temperaturile vor fi negative (între -2 şi -11 grade Celsius), ceea ce va face ca stratul de zăpadă să se menţină în condiţii bune. Vor fi ninsori slabe vineri, mai abundente sâmbătă spre Duminică şi din nou slabe începând de Duminică până săptămâna viitoare. Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1.800 m. Din păcate, este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condiţiile meteo.

Instalaţii de cablu: teleschiul „Curmătura” şi telescaunul „Auţel” vor funcţiona în regim normal, între orele 10.00 – 17.00. Teleschiul „Şureanu” este oprit.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.
– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oaşa şi pârtii), nu viraţi foarte mult dreapta, întrucât puteţi aluneca cu roţile maşinii în şanţul drumului.
– nu coborâţi cu viteză excesivă pe pârtii.
– Ţineţi cont de sfatul Serviciului Salvamont şi al monitorilor de schi de pe pârtii.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)
Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în judeţul Alba, Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: deşi a nins în ultimele zile, totuşi situaţia de la Arieşeni nu s-a redresat semnificativ. Se schiază puţin şi cu dificultate dar, având în vedere că sunt aşteptate ninsori (moderate), este posibil ca stratul de zăpadă să crească în curând.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de maxim 15 cm, fiind destul de greu practicabil. Ambele pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieşeni, judeţul Alba) sunt deschise, spre deosebire de pârtia Piatra Grăitoare (situată în judeţul Bihor), care rămâne închisă datorită stratului insuficient de zăpadă. Zona de off-piste este greu accesibilă datorită stratului subţire de zăpadă powder.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni vor fi ninsori slabe în weekend, cu temperaturi între 0 şi -8 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi afectată de condiţiile meteo.

Instalaţii de cablu: este posibil ca, datorită numărului mic de turişti care vin la schi, teleschiurile care deservesc pârtiile Vârtop 1 şi Vârtop 2 să nu fie funcţionale decât pentru scurt timp.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitaţi vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
– ţineţi cont de sfatul Serviciului Salvamont şi al monitorilor de schi de pe pârtii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea