Rămâi conectat

Ştirea zilei

Starea pacientului român

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministrul Sănătăţii Attila Cseke ne propune un plan de reducere a paturilor de spital între anii 2011 – 2013 urmând ca să se atingă media europeană de 5,61 la o mie de locuitori fără să ţină cont de coordonatele majore ale ecuaţiei complexe care se numeşte sănătatea poporului român.
Dacă nu s-ar scălda în apa călduţă a mediocrităţii, „vorba premierului Boc”, ar deschide Anuarul Statistic al României la pagina 52-53 le-ar citi şi s-ar îngrozi. Datele citite sunt descurajante deoarece se observă imediat că numărul de decese a românilor în fiecare an este mult mai mare decât numărul de naşteri ceea ce înseamnă o moarte lentă a poporului român. De exemplu, în 2009, au fost 222388 de naşteri şi 257213 decese, sporul natural al populaţiei din România fiind negativ, respectiv -34825. Dacă Guvernul Boc ia bani de la mămici, ia bani de la bebeluşi, cum crede domnul ministru al sănătăţii că natalitatea românilor va fi în creştere iar sporul natural pozitiv? Domnul ministru ar trebui să ştie că hepatita de tip A, B şi C bântuie România ca o fantomă situându-ne pe primul loc „la hepatită” în ţările din Uniunea Europeană. Tot pe primul loc suntem la incidenţa de TBC şi avem cea mai mare rată de cancer de col uterin din ţările Uniunii Europene. Ce face Guvernul Boc pentru a preîntâmpina acest lucru: subfinanţează şi „aduce la sapă de lemn” Institutul Cantacuzino, singurul producător autohton de vaccin împotriva cancerului de col uterin şi de BCG pentru imunizarea împotriva tuberculozei. Nu este nicio problemă domnule ministru, cumpărăm Gardasil şi BCG din exterior care costă câteva milioane de euro ce pleacă în bugetul altor ţări dar îmbogăţind clientela politică autohtonă.
Domnule ministru, trebuie să ştiţi că un copil nou născut în România are şanse să moară în primul an de viaţă în sistemul subfinanţat medical românesc, mai mult de şase ori decât în Suedia şi de trei ori mai mult decât în Ungaria. Dacă guvernul micşorează alocaţia pentru copii şi timpul plătit de 2 ani al mamelor pentru îngrijirea copilului atunci unde se va ajunge?
Ca perfecţionare şi reformare a sistemului de sănătate românesc suntem de asemenea pe ultimul loc în Uniunea Europeană după noi urmând Bulgaria, Rusia, China, Sierra Leone şi Coreea de Nord. Finanţarea sistemului de sănătate românesc scade în fiecare an de la 3,7 din PIB în 2007, la 3,2 în 2010 şi acum în 2011 când ne-aţi anunţat cu nonşalanţă că finanţarea va fi mai slabă decât în 2010 cu 38% înseamnă că el va scădea sub 3% din PIB tranformându-ne într-o „republică bananieră”.
În ceea ce priveşte managementul resurselor umane el este dezastruos şi în cădere liberă. Aceasta se vede prin numărul de halate albe la o sută de mii de locuitori. Numărul de medici în UE este de 350 la o sută de mii de locuitori, iar în România sub 250 la o sută de mii de locuitori. Numărul de asistente medicale este de peste 750 la o sută de mii de locuitori iar în România sub 200 la o sută de mii de locuitori. Numărul de medici stomatologi în UE este peste 70 la o sută de mii de locuitori, iar în România sub 20 la suta de mii de locuitori: nu este de mirare că edentaţia şi caria dentară bântuie zâmbetul românilor. Emigrarea forţei de muncă medicale se face în progresie geometrică şi dumneavoastră nu faceţi nimic pentru a împiedica acest lucru.
Este normal ca la ce v-am relatat aici, domnule ministru, asistenţa medicală spitalicească să fie principala metodă de intervenţie. Sunt de acord că avem cea mai ridicată rată de spitalizare din UE dar până nu remediaţi aceste lucruri este o intenţie dezastruoasă să reduceţi numărul de paturi de spital.
Principalele cauze de deces ale românilor în anul 2010 sunt bolile cardiovasculare, tumorile canceroase, bolile digestive, diabetul, leziunile trumatice, bolile aparatului respirator şi din urmă vin bolile psihice. Sinuciderile şi tentativele de sinucidere sunt gesturi extreme generate de sărăcie care survin câteodată chiar în incinta Parlamentului. Sănătatea românilor este influenţată de trei cauze principale: vârsta, sexul şi ereditatea, familia şi reţeaua socială şi nu în ultimul rând condiţiile socio-economice, culturale şi de mediu în care trăieşte poporul român. Şi aici subliniez serviciile de sănătate veşnic subfinanţate, alimentaţia poluată de E-uri toxice, condiţiile de muncă nesatisfăcătoare şi şomajul care generează stres, educaţie şi cultură deficitară. Factorii toxici ca tutunul, alcoolul, etnobotanicele, drogurile sunt prezente la români, peste 6 milioane de români fiind fumători, predispuşi la boli cardiovasculare, cancere şi moarte prematură. Ce mai urmează? Epuizarea reţetelor compensate şi gratuite în primele zile ale lunii, închiderea a 200 de spitale, micşorarea fondului pentru sănătate cu 38%, inechitatea între repartiţia fondurilor între rural şi urban, exodul halatelor albe…?
Aceasta este starea pacientului român, aceasta este starea sistemului de sănătate românesc. Cel mai valoros lucru din lume este să salvezi o viaţă omenească şi nu cred, domnule ministru, că dumneavoastră, ca cel mai mare manager al sănătăţii poporului român aveţi o altă părere.
Dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Reabilitarea si extinderea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Alba: Licitație cu o sumă uriașă pentru managementul proiectului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reabilitarea si extinderea sistemelor de apă si apă uzată în judeţul Alba: Licitație cu o sumă uriașă pentru managementul proiectului

Apa CTTA Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru asistenţă tehnică pentru Managementul si Publicitatea Proiectului. Valoarea totală estimată a investiției este de 7.816.996 lei, fără TVA.

Activitățile vizează implementarea corespunzătoare a contractului de servicii conform cerințelor Caietului de Sarcini. Obiective generale ale Asistenței Tehnice pentru Managementul Proiectului constau în:

– asigurarea unui management eficient pentru implementarea Proiectului în vederea atingerii obiectivului global și a celor specifice ale POIM asumate de către Operatorul Regional prin Contractul de Finanțare;
– asigurarea de sprijin Operatorului Regional în planificarea investițiilor viitoare și în pregătirea documentațiilor necesare pentru finanțarea și implementarea investițiilor prioritare;
– asigurarea publicității adecvate a Proiectului, în conformitate cu Manualul de Identitate Vizuală pentru Instrumentele Structurale 2014-2020 în România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Durata estimată a contractului este de 40 luni și cuprinde următoarele activități principale:

1. Asistența tehnică pentru UIP în managementul contractelor din cadrul Proiectului
2. Optimizarea activității personalului Operatorului
3. Actualizarea Master Planului pentru serviciile de apă și apă uzată în județul Alba și pregătirea de documentații tehnico-
economice pentru investițiile prioritare
4. Actualizare Devizului General al Proiectului
5. Asigurarea publicității și promovării Proiectului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022 se deschide vineri: A fost montat bradul, căsuțele din Piața Mare și s-a testat iluminatul festiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022 se deschide vineri, iar organizatorii au montat deja bradul și căsuţele în Piaţa Mare, inclusiv căsuţa lui Moş Crăciun.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Deja în Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost montat şi bradul împodobit, fiind vorba despre unul artificial, care a mai fost şi în anii trecuţi în centrul Sibiului. De asemenea, ca în anii trecuţi, becurile instalaţiei de iluminat sunt economice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: OFICIAL| Târgul de Crăciun din Alba Iulia va avea loc și în acest an! Unde se va ține și ce surprize a pregătit Primăria pentru vizitatorii de toate vârstele

”Una câte una, căsuțele, bradul și patinoarul recuceresc Piața Mare și vor transforma centrul Sibiului în cartierul lui Moș Crăciun! Atât de mult iubim Crăciunul încât, în ciuda temperaturii de afară, parcă deja simțim miros de scorțișoară și un vag sunet de clopoței. Te așteptăm și pe tine începând cu 11 noiembrie la Sibiu, la cel mai frumos Târg de Crăciun de până acum!”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2022: Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Ajuns la cea de a 15-a ediţie, Târgul de Crăciun de la Sibiu va reuni 110 participanţi din 20 de judeţe.

Foto: Facebook – Targul de Craciun din Sibiu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Concurență acerbă pentru Transalpina de Apuseni, lotul 2: Patru ofertanți pentru contractul de peste 122 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concurență acerbă pentru Transalpina de Apuseni, lotul 2: Patru ofertanți pentru contractul de peste 122 milioane de lei

Consiliul Județean Alba a primit nu mai puțin de patru oferte pentru finalizarea lucrărilor la lotul 2 al Transalpinei de Apuseni. Situația este explicabilă prin valoarea foarte mare a contractului, de peste 122 de milioane de lei.

Dintre cei patru ofertanți doar Elis Pavaje a făcut o ofertă ca firmă unică, restul de trei fiind asocieri între mai multe firme.

Care sunt cei 4 ofertanți:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.ELIS PAVAJE – ofertant unic

Subcontractanți:

ALPENSIDE
TOBIMAR GROUP S.R.L.
AUSTAL
DACIA FABER S.R.L.
ELECTRIC SERV S.R.L.

2. Asocierea PRENIS S.R.L.(Leader), DIMEX-2000 COMPANY

Subcontractanți:

BERI GRUP
DACIA FABER S.R.L
URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL
IMSAT-ALBA S.A.

3. Asocierea SC FAR FOUNDATION SRL (Leader), DRUMSERV, NOMIS 2003 S.R.L

Subcontractanți:

METALLER ENERGY

4. Asocierea DECONSTRUCT AG (Leader), BETON CONSTRUCTORUL, MRC CULICI 2016, HYDROSTROY AD

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Execuţia lucrărilor pentru restul rămas de executat pentru lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ1071, constă în:

  • refacerea structurii rutiere, modernizarea și consolidarea ei,
  • asigurarea scurgerii apelor prin execuţia de şanţuri de pamant, şanţuri betonate, rigole ranforsate, rigole carosabile, podeţe tubulare, separatoare de hiodrocarburi pentru epurarea apelor pluviale,
  • lucrări de consolidare a terasamentelor prin execuţia de ziduri de sprijin, consolidarea si execuţia de poduri noi,
  • asigurarea siguranţei circulaţiei (indicatoare, marcaje, parapeti metalici,etc.),
  • lucrări de amenajare a terenului.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, altfel se pierd bani europeni.

Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării. De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea