Rămâi conectat

Ştirea zilei

Starea pacientului român

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Sănătăţii Attila Cseke ne propune un plan de reducere a paturilor de spital între anii 2011 – 2013 urmând ca să se atingă media europeană de 5,61 la o mie de locuitori fără să ţină cont de coordonatele majore ale ecuaţiei complexe care se numeşte sănătatea poporului român.
Dacă nu s-ar scălda în apa călduţă a mediocrităţii, „vorba premierului Boc”, ar deschide Anuarul Statistic al României la pagina 52-53 le-ar citi şi s-ar îngrozi. Datele citite sunt descurajante deoarece se observă imediat că numărul de decese a românilor în fiecare an este mult mai mare decât numărul de naşteri ceea ce înseamnă o moarte lentă a poporului român. De exemplu, în 2009, au fost 222388 de naşteri şi 257213 decese, sporul natural al populaţiei din România fiind negativ, respectiv -34825. Dacă Guvernul Boc ia bani de la mămici, ia bani de la bebeluşi, cum crede domnul ministru al sănătăţii că natalitatea românilor va fi în creştere iar sporul natural pozitiv? Domnul ministru ar trebui să ştie că hepatita de tip A, B şi C bântuie România ca o fantomă situându-ne pe primul loc „la hepatită” în ţările din Uniunea Europeană. Tot pe primul loc suntem la incidenţa de TBC şi avem cea mai mare rată de cancer de col uterin din ţările Uniunii Europene. Ce face Guvernul Boc pentru a preîntâmpina acest lucru: subfinanţează şi „aduce la sapă de lemn” Institutul Cantacuzino, singurul producător autohton de vaccin împotriva cancerului de col uterin şi de BCG pentru imunizarea împotriva tuberculozei. Nu este nicio problemă domnule ministru, cumpărăm Gardasil şi BCG din exterior care costă câteva milioane de euro ce pleacă în bugetul altor ţări dar îmbogăţind clientela politică autohtonă.
Domnule ministru, trebuie să ştiţi că un copil nou născut în România are şanse să moară în primul an de viaţă în sistemul subfinanţat medical românesc, mai mult de şase ori decât în Suedia şi de trei ori mai mult decât în Ungaria. Dacă guvernul micşorează alocaţia pentru copii şi timpul plătit de 2 ani al mamelor pentru îngrijirea copilului atunci unde se va ajunge?
Ca perfecţionare şi reformare a sistemului de sănătate românesc suntem de asemenea pe ultimul loc în Uniunea Europeană după noi urmând Bulgaria, Rusia, China, Sierra Leone şi Coreea de Nord. Finanţarea sistemului de sănătate românesc scade în fiecare an de la 3,7 din PIB în 2007, la 3,2 în 2010 şi acum în 2011 când ne-aţi anunţat cu nonşalanţă că finanţarea va fi mai slabă decât în 2010 cu 38% înseamnă că el va scădea sub 3% din PIB tranformându-ne într-o „republică bananieră”.
În ceea ce priveşte managementul resurselor umane el este dezastruos şi în cădere liberă. Aceasta se vede prin numărul de halate albe la o sută de mii de locuitori. Numărul de medici în UE este de 350 la o sută de mii de locuitori, iar în România sub 250 la o sută de mii de locuitori. Numărul de asistente medicale este de peste 750 la o sută de mii de locuitori iar în România sub 200 la o sută de mii de locuitori. Numărul de medici stomatologi în UE este peste 70 la o sută de mii de locuitori, iar în România sub 20 la suta de mii de locuitori: nu este de mirare că edentaţia şi caria dentară bântuie zâmbetul românilor. Emigrarea forţei de muncă medicale se face în progresie geometrică şi dumneavoastră nu faceţi nimic pentru a împiedica acest lucru.
Este normal ca la ce v-am relatat aici, domnule ministru, asistenţa medicală spitalicească să fie principala metodă de intervenţie. Sunt de acord că avem cea mai ridicată rată de spitalizare din UE dar până nu remediaţi aceste lucruri este o intenţie dezastruoasă să reduceţi numărul de paturi de spital.
Principalele cauze de deces ale românilor în anul 2010 sunt bolile cardiovasculare, tumorile canceroase, bolile digestive, diabetul, leziunile trumatice, bolile aparatului respirator şi din urmă vin bolile psihice. Sinuciderile şi tentativele de sinucidere sunt gesturi extreme generate de sărăcie care survin câteodată chiar în incinta Parlamentului. Sănătatea românilor este influenţată de trei cauze principale: vârsta, sexul şi ereditatea, familia şi reţeaua socială şi nu în ultimul rând condiţiile socio-economice, culturale şi de mediu în care trăieşte poporul român. Şi aici subliniez serviciile de sănătate veşnic subfinanţate, alimentaţia poluată de E-uri toxice, condiţiile de muncă nesatisfăcătoare şi şomajul care generează stres, educaţie şi cultură deficitară. Factorii toxici ca tutunul, alcoolul, etnobotanicele, drogurile sunt prezente la români, peste 6 milioane de români fiind fumători, predispuşi la boli cardiovasculare, cancere şi moarte prematură. Ce mai urmează? Epuizarea reţetelor compensate şi gratuite în primele zile ale lunii, închiderea a 200 de spitale, micşorarea fondului pentru sănătate cu 38%, inechitatea între repartiţia fondurilor între rural şi urban, exodul halatelor albe…?
Aceasta este starea pacientului român, aceasta este starea sistemului de sănătate românesc. Cel mai valoros lucru din lume este să salvezi o viaţă omenească şi nu cred, domnule ministru, că dumneavoastră, ca cel mai mare manager al sănătăţii poporului român aveţi o altă părere.
Dr. Mircea FRENŢIU,
medic primar chirurg


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea