Actualitate
Spărgător fără noroc…
Duminică dimineaţa, la ora 3.30, poliţişti şi jandarmi din Sebeş l-au identificat pe strada Vânători din localitate pe L.G.V., de 20 de ani, din comuna Gârbova, asupra căruia au fost găsite două telefoane mobile, un briceag, o şurubelniţă, un cuţit, o cagulă şi o mănuşă. Din primele cercetări efectuate de poliţişti s-a stabilit faptul că în noaptea cu pricina, L.G.V. a pătruns prin efracţie în incinta unei societăţi comerciale din Sebeş de unde a sustras două telefoane mobile, 15 lei, o… brichetă şi un cuţit de bucătărie, prejudiciul cauzat fiind în valoare de aproximativ 1.000 de lei. Tot din cercetări a rezultat faptul că în aceeaşi noapte suspectul a încercat să pătrundă prin efracţie în incinta unei alte societăţi comerciale din Sebeş dar, pentru că nu a reuşit, a abandonat „munca”. Individul este cercetat pentru furt calificat şi tentativă de furt calificat cât şi pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale. (N.I.T.)

Actualitate
Val de aer POLAR peste România: Cât de mult scad temperaturile și unde sunt așteptate precipitații
Val de aer POLAR peste România: Cât de mult scad temperaturile și unde sunt așteptate precipitații
Meteorologii ANM anunță un nou episod de frig în următoarele zile, semn că iarna este tot mai aproape. Un val de aer polar va ajunge în țara noastră, iar maximele nu vor depăși 15 grade Celsius.
„De luni vom avea un nou episod de răcire a vremii, unde așteptăm maxime doar de 10-15 grade și posibil ca în mare parte a săptămânii următoare să fie caracterizată de temperaturi normale sau chiar sub norma pentru partea de est a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM.
În vest, mai cald decât în mod obișnuit
Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), luni, 14 noiembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale în a doua decadă a lunii noiembrie, însă local în vestul țării ziua va fi mai cald decât în mod obișnuit. În zonele joase de relief, mai ales dimineața și noaptea, va fi nebulozitate stratiformă – mai persistentă în regiunile estice și sud-estice și pe alocuri se va semnala ceață, asociate cu totul izolat cu burniță, iar în rest cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 10 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 4 și minus 3 grade Celsius în depresiunile intramontane și 9 grade Celsius pe litoral.
În Bucureşti, valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice specifice celei de-a doua decade a lunii noiembrie. În special la începutul zilei și noaptea, va fi nebulozitate joasă și condiții de ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi cuprinsă între 12 și 14 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 3 și 5 grade Celsius.
Marți, maxime de 15 grade Celsius
Marți, 15 noiembrie, valorile termice, fără variații semnificative față de intervalul precedent în cea mai mare parte a țării, vor fi în general apropiate de cele specifice perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și pe arii restrânse ploi slabe în regiunile vestice și nord-vestice, dar local cu nebulozitate și pe spații mici cu ceață – în prima parte a zilei și noaptea – în zonele joase de relief. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11 și 15 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 0 și 8 grade Celsius.
În Bucureşti, mai ales în prima parte a zilei va fi nebulozitate joasă persistentă, apoi cerul va deveni variabil, dar spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 13 grade Celsius, iar cea minimă va avea valori cuprinse între 2 și 4 grade Celsius.
Ceață pe arii restrânse
Și miercuri, 16 noiembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de mediile climatologice ale perioadei. Cerul va fi mai mult noros în vestul, centrul și nordul țării, unde temporar va ploua slab, iar în restul teritoriului vor fi înnorări temporare și doar izolat posibil ploi slabe. Vântul va sufla slab și moderat.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 și 15 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 1 și 10 grade Celsius. La începutul intervalului, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va mai fi ceață.
În Bucureşti, valorile termice vor crește ușor față de intervalul anterior și se vor situa peste mediile specifice acestei date. Cerul va fi temporar noros, iar dimineața și noaptea probabilitatea de ceață va fi ridicată. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 15 grade, iar cea minimă se va încadra între 4 și 6 grade Celsius.
De joi, meteorologii anunță că vremea se va răci treptat, iar scăderea valorilor termice va fi mai accentuată în estul, sudul și centrul țării. Temporar se vor semnala precipitații, pe arii mai extinse la începutul intervalului.
Actualitate
Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD
Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD
Peste 90 de școli din localități conduse de primari PSD au fost adăugate în programul Masa caldă, potrivit unei analize Edupedu.ro, adică dublul numărului școlilor din localități cu primari PNL incluse pe listă în această toamnă. Ligia Deca „reglează” astfel ecuația politică din programul „masa caldă”, în perioada 2020-2022 numărul școlilor din localități cu primari PNL fiind dominant.
Concret, celor 300 de școli aprobate în program anul trecut școlar, le-au fost adăugate 150 de unități de învățământ altfel: 94 sunt în localități cu primari PSD, 45 în localități cu primari PNL, 5 în localități cu primari UDMR, iar restul de 6 în localități cu primari USR, independenți sau de la alte formațiuni politice.
Este vorba despre hotărârea de Guvern care a aprobat lista celor 450 de școli din programul pilot, listă în care la cea mai recentă revizie ministrul Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte PNL, adăugase 63% școli din localități cu primari PNL, după cum am arătat într-o analiză similară la începutul anului școlar.
Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și a unităților-pilot din ALBA
Ca o justificare pentru creșterea numărului de școli din programul „Masa Caldă” pe considerente politice, Cîmpeanu a declarat în luna mai 2022 că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, i-a cerut să găsească soluții pentru extinderea semnificativă a asigurării unei mese în școală.
Lista școlilor din programul Masa Caldă, a apartenenței politice a primarului localității și bugetele aferente primite, mai jos, în articol
Tot Ciucă, dar în septembrie 2022, când ministru încă era Sorin Cîmpeanu, a declarat public la începutul ședinței de Guvern, că cele 350 de școli ar trebui să fie alese „dintre cele care au cu adevărat nevoie”, lăsând de înțeles că „derapajul” produs de Cîmpeanu în alegerea școlilor din localități cu primari PNL ar trebui reglat: “Sunt convins că la nivelul Ministerului Educației vor fi luate măsuri, astfel încât aceste școli să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări, pentru fiecare județ în parte, în mod deosebit acolo unde este cu adevărat nevoie”.
Reamintim că și Monica Anisie, vicepreședinte PNL, alocase în mandatul de la Educație fonduri prioritar localităților cu primari din propriul partid, fiind vorba despre 60% dintre școlile noi în program, după cum am arătat la momentul respectiv.
Actualitate
ANAF a blocat peste 10 milioane de euro în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului
ANAF a blocat peste 10 milioane de euro în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice în contextul sancţiunilor internaţionale după începerea războiului din Ucraina, a blocat 10,099 milioane de euro şi a confiscat alte 13,171 milioane de lei, a anunţat, vineri, preşedintele Agenţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Agerpres.
„După începerea războiului din Ucraina ştiţi că s-au dispus anumite sancţiuni internaţionale. Niciodată nu am discutat despre ele şi cred că este momentul să vă dau nişte cifre legat şi de activitatea ANAF în acest domeniu. Practic, începând cu data de 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis 7 ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi şi vă spun câteva din ele: Aeroflot, TMK, TMK sunt vreo 4 societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metalloinvest Trading, MMK Metalurji, MMK Metalurji Sanayi. Deci în total 7 societăţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat întru totul sancţiunile internaţionale”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.
El a afirmat că s-a dispus blocarea sumei de 10,099 milioane de euro, au fost date amenzi contravenţionale celor care nu au respectat deciziile în urma sancţiunilor în valoare de 280.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13,171 milioane de lei.
„În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi 9 ordine de derogare de la aceste sancţiuni pentru că am considerat că nu este normal ca anumite companii unde lucrau foarte mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise să nu-şi desfăşoare activitatea. Şi ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei pentru ca nicio resursă financiară nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă, dar în acelaşi timp economia Românească şi angajaţii acestor societăţi să nu aibă de suferit”, a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş.
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Lacrimi și mesaje de condoleanţe pentru Mihai, tânărul din Ocna Mureș care s-a aruncat în fața unui tren: „Ai fost un om cu un suflet blând și vesel”
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| Accident MORTAL pe autostrada A3: O femeie a DECEDAT, un bărbat se află în stop cardio-respirator și un copil primește îngrijiri medicale
-
Ştirea zileiacum 15 ore
FOTO VIDEO| Plăcinte și concert de pricesne de Lăsata Secului, la Căminul Cultural din Pâclișa
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Mașini de la 1.800 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor puse la vânzare în noiembrie
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
FOTO, VIDEO| Festivalul Plăcintelor, la Micești, înainte de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului: Ospăț cu plăcinte gustoase, vinuri alese și muzică populară
-
Ştirea zileiacum 13 ore
„Indiana Jones” de Transilvania – Povestea exploratorului născut într-un oraş din Alba şi aventurile sale în triburile de canibali din Africa
-
Ştirea zileiacum 14 ore
UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Aiudul de Sus: O locuință a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale