Rămâi conectat

Ştirea zilei

Soluție a Parchetului în cazul a patru medici de la Spitalul Alba, infirmată de instanța de judecată. S-a dispus trimiterea cauzei la procuror și continuarea cercetării penale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Soluție a Parchetului în cazul a patru medici de la Spitalul Alba, infirmată de instanța de judecată. S-a dispus trimiterea cauzei la procuror și continuarea cercetării penale

Ancheta datează din 2013, după ce un copil de 12 ani a decedat în spital. Procurorii sunt obligați să reia cercetarea penală a medicilor.

O anchetă penală ce vizează decesul unui băiat în vârstă de 12 ani la Spitalul Județean de Urgență Alba nu este finalizată nici după 6 ani. A existat o trimitere în judecată în 2016, dar dosarul a revenit la Parchet, unde s-a dispus clasarea cauzei. Părinții copilului au contestat ordonanța procurorilor și au obținut reluarea cercetărilor.

În acest dosar sunt vizați patru medici de la Spitalul Județean care au fost cercetaţi de procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Dosarul a fost trimis în judecată în 2016, dar judecătorii de cameră preliminară au decis că actul de sesizare nu este corect întocmit şi au dispus returnarea rechizitoriului către Parchet pentru reluarea şi completarea cercetărilor.

Tragedia care face obiectul acestui dosar a avut loc în aprilie 2013. Raul Onea, un băiat în vârstă de 12 ani, a murit în spitalul din Alba Iulia ca urmare a unei grave culpe medicale. După aproape 3 ani de la momentul retrimiterii cauzei la procurori, în martie 2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a decis clasarea dosarului.

Părinții copilui decedat au contestat în instanță ordonanța Parchetului și au avut câștig de cauză ca urmare a unei decizii definitive pronunțate la Judecătoria Alba Iulia, în 8 ianuarie 2020.

”Desfiinţează soluţia de clasare adoptată prin ordonanţa nr. 1570/P/2013 din data de 29.03.2019 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, menţinută prin ordonanţa nr. 65/II/2/2019 din data de 05.06.2019 a prim procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi trimite cauza la procuror pentru continuarea cercetărilor în cauză, cu privire la săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, se precizează în minuta deciziei instanței.

Raul Onea suferea de o malformaţie genetică destul de gravă, sindromul Marfan. Este vorba despre o boală determinată de mutaţii ale genei FBN1 ce afectează ţesutul conjunctiv, fapt ce duce la afectarea ochilor, sistemului cardio-vascular şi a scheletului osos, determinând o creştere necontrolată în înălţime. Băiatul avea la 12 ani o înălţime de circa 1,96 metri.

În data de 2 aprilie 2013, copilului i s-a făcut rău la şcoală, acuzând dureri în piept după ce a urcat scările pentru a ajunge la sala de clasă. A fost dus la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul din Alba Iulia, a fost consultat de medicul pediatru din cadrul UPU şi internat în secţia de pediatrie. După-amiaza, durerile în piept ale băiatului au revenit, aşa că mama acestuia a solicitat intervenţia unui cardiolog. Mama susține că medicii nu au dau curs acestei solicitări. Seara, băiatul a decedat în spital în urma unui stop cardio-respirator.

După înmormântarea băiatului, părinţii acestuia au depus o plângere penală, în care au acuzat săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă.

După aproape trei ani, în februarie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus trimiterea în judecată a patru medici consideraţi răspunzători pentru decesul copilului. Este vorba despre doi medici de specializare pediatrie (unul de la UPU şi celălalt din cadrul secţiei), un doctor de medicină internă şi un altul din cadrul UPU. Tot calitate de ”inculpat” a avut şi Spitalul Judeţean Alba. După infirmarea ordonanței Parchetului, cei patru medici vor reveni în atenția și în fața procurorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea