Cultură Educație
Social democratele militează pentru combaterea violenţei asupra femeii
Ziua de 25 noiembrie a fost declarată „Ziua internaţională de combaterea violenţei asupra femeii”, prin rezoluţia nr. 54/134, din 17 decembrie 1999, de Adunarea Generală a ONU. Activiştii pentru drepturile femeilor au stabilit încă din 1981 ca pe 25 noiembrie să fie sărbătorită ziua împotriva violenţei asupra femeilor. La nivel european, violenţa domestică este principala cauză a accidentelor sau morţii la femeile cu vârste între 16 şi 44 ani, flagelul face mai multe victime decât accidentele auto şi cancerul. Din păcate, acţiunile internaţionale care combat acest fenomen nu au corespondent şi în societatea românească. În România, o femeie este abuzată la fiecare 30 de secunde! Deşi se estimează că sunt peste 1,2 milioane de femei victime ale violenţei domestice în fiecare an, dintre acestea mai puţin de 1% intră în statisticile oficiale ca urmare a depunerii unei plângeri împotriva agresorului. În data de 25 noiembrie, femeile social democrate din Alba vor organiza mai multe manifestări. Vor fi împărţite pliante cu informaţii despre acest flagel, pentru conştientizarea societăţii în legătură cu violenţa domestică, cea care afectează atât femeile şi bărbaţii, cât şi copiii, atât persoanele cu stare materială bună, cât şi cele cu o stare materială precară. Aşa cum a precizat Marcela Dărămuş, preşedintele Organizaţiei de Femei Social Democrate Alba, această activitate a organizaţiei de femei se va desfăşura în toate localităţile judeţului Alba. Vor urma, în această perioadă, dezbateri, discuţii cu femei, cu familii aflate în acest impas pentru a identifica cele mai eficiente metode de combatere a violenţei domestice în care femeile social democrate se pot implica. „Noi, Organizaţia de Femei Social Democrate Alba, am considerat că este oportun să fie puse în aplicare câteva proiecte pe această temă în data de 25 noiembrie – Ziua internaţională de combaterea violenţei asupra Femeii şi în 10 decembrie a.c., Ziua Drepturilor Omului, în organizaţiile judeţului Alba, dorind să facem un pas important în sprijinul eforturilor depuse de comunitatea internaţională pentru combaterea violenţei în familie”, a declarat Marcela Dărămuş, preşedintele OFSD Alba. Un alt eveniment dedicat nonviolenţei a fost cel care a avut loc în data de 19 noiembrie, când o delegaţie a OFSD Alba formată din Marcela Dărămuş – preşedinte OFSD Alba, Maria David – preşedinte OFSD Alba Iulia şi psihologul Ancuţa Mizgai – preşedinte TSD Cugir, împreună cu europarlamentarul PSD Rovana Plumb au participat la Iaşi la simpozionul naţional „Violenţa domestică ne poate lovi pe toţi”, acţiune premergătoare celor care se vor organiza în 25 noiembrie, în judeţul nostru. (A.D.T.)

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica
-
Sportacum 23 de ore
Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0) | Zi neagră! “Alb-negrii” au retrogradat în Liga a 4-a!
-
Actualitateacum 21 de ore
Variola maimuței: Organizaţia Mondială a Sănătăţii se reuneşte într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar izbucnit în Europa
-
Sportacum 19 ore
FOTO: Cosmin Ionaș-Rădoi, gol în Liga a 4-a la nici 16 ani, pentru Viitorul Vama Seacă
-
Actualitateacum 23 de ore
Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
-
Actualitateacum 7 ore
FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
-
Actualitateacum 5 ore
VIDEO| Senatorul Matieș, către președintele Ungariei, la Alba Iulia: „Transilvania va fi mereu românească”
-
Actualitateacum 23 de ore
Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii
-
Actualitateacum 22 de ore
Cum va fi VREMEA în weekend: Meteorologii anunță vreme cu mult soare, dar și șanse de averse în anumite zone ale țării
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale
-
Actualitateacum 21 de ore
Vești proaste pentru români, din partea BNR: Inflația va crește la 14.2 luna viitoare și va atinge un nou record până la sfârșitul anului