Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Situație controversată la Arhiepiscopia Alba Iulia: Preotul și profesorul universitar Jan Nicolae, suspendat pentru 30 de zile. Care ar putea fi cauza

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Situație controversată la Arhiepiscopia Alba Iulia: Preotul și profesorul universitar Jan Nicolae, suspendat pentru 30 de zile. Care ar putea fi cauza

Preotul și profesorul universitar Jan Nicolae, unul dintre cei mai cultivați, activi, serioși și harismatici preoți a fost suspendat pe termen de 30 de zile de către Arhiereul Irineu.

Directorul editorial al revistei „Lumea Credinței”, Răzvan Bucuroiu, a postat o serie de comentarii privind subiectul extrem de controversat din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iulia.

„Dincolo de solidaritatea uriașă care se anunță DACĂ acest conflict de la Albă Iulia va escalada, în urma discuțiilor cu mai mulți arhierei dar și în lumina marelui praznic de mâine (Înălțarea Sfintei Cruci), constat că elementul care a șocat este forma și pragul ridicat și direct al sancțiunii.

Sfintele canoane reglementează chestiunile liturgice, însă există și iconomia divină după cum există și planul omenesc (sufletesc) al oricărei decizii ecleziale. Patriarhii de la C-tinopole, după căderea Bizanțului, au fost puși în fața unor situații noi: reducerea drastică a populației creștine, familii mixte, apostazii, dezorganizare jurisdicțională etc.

Calitatea slujirii preoțești scăzuse, pe alocuri, iar preoții erau înglodați în datorii către statul musulman fiind nevoiți la concesii. De aceea, s-au “slăbit“ anumite reguli pentru o vreme, ținând cont de fiecare caz în parte… Era o stare de fapt, un caz de forță majoră extins care atrăgea judecăți punctuale, decizii personalizate de la o situație la alta.

Nu există similitudini, evident, cu ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia, însă iconomia divină și tactul pastoral administrativ trebuiau să primeze. Plus pragurile de sancțiuni (discuții față către față, mustrări verbale etc), dacă cel presupus vinovat era dovedit ca atare. Asta este ceea ce ne-a nedumerit și îndurerat, în fapt.

Eu unul sper din tot sufletul ca această dihonie să înceteze, apelând la calm și bună cuviință, la realism și ținând cont de meritele fiecăruia.
Căci talanții puși la lucru sunt, până la urmă, singura formă de “judecată“ plăcută și lui Dumnezeu, și oamenilor. Iar la talanți puși în lucrare părintele Jan chiar excelează!”, se arată în una dintre postările directorului editorialului Lumea Credinței, Răzvan Bucuroiu.

„Arhiereul Irineu de la Alba Iulia, fost adept al rătăcirii numită “Noul Ierusalim de la Pucioasa“ (de care s-au dezis până și întemeietorii ei), a comis un act pe care mintea mea refuză să-l înțeleagă.

Astfel, numitul ierarh a suspendat pe termen de 30 de zile unul dintre cei mai cultivați, activi, serioși și harismatici preoți: Jan Nicolae.

Sacerdot și profesor universitar la Alba Iulia, prieten și sfătuitor al multor intelectuali români, intim al unor sfinți încă necanonizați (Ioan Iovan, Maica Siluana), ctitor al unuia dintre cele mai frumoase, uimitoare și inedite proiecte arhitectonice și iconografice îngemănate în Arca Noetica, acest vrednic preot al lui Hristos a săvârșit o liturghie în timpul nopții, în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Pe lângă faptul că Hristos însuși a frânt pâinea (adică a întemeiat concret practica liturgică) seara, pe lângă faptul că Sf. Apostol Pavel (vezi în Fapte, 20) după ce a vorbit cu ucenicii săi până la miezul nopții, a frânt pâinea iar apoi a plecat în zori, însuși Muntele Athos ține liturghia în puterea nopții – deși acolo sunt urmărite ceasurile bizantine, dar afară tot noapte neagră este.

Așadar, ce motiv real de suspendare avea Irineu? Și repet întrebarea ținând cont și de anvergura persoanei preotului care primește sancțiunea.

Nimic imposibil de trecut cu vederea, dacă la mijloc nu ar fi apărut torsiuni sufletești aduse de vârstă, de frustrări, de nărav. Și de starea sufletească a vlădicului care știm că este inegală, ca să nu zic aproape ciclotimică. Cu toate astea, în momentele de luciditate creștinească, evacuezi gândul abject de a-i face rău, public și personal, unui om ca părintele Jan Nicolae.

Aștept, pe bune!, reacția profesorilor de liturgică și drept canonic dar și reacția Mitropoliei Ardealului, de care aparține nefericita Arhiepiscopie a Alba Iuliei… Doar un for superior celui care se poartă arbitrar și nepărintește poate regla zăpăcelile produse cu atâta seninătate administrativă.

Iar în ceea ce-l privește pe colegul de altar al părintelui Jan, picat acolo fără concurs din cerurile biroului eparhial – adică omul care semnalează “abatarea“ – nu ne putem exprima decât forma de dezgust public care este întâlnită în versurile Prohodului, în Vinerea Mare:

“Urmaşii lui Iuda,
Din izvor adăpaţi
Şi cu mană săturaţi demult, în pustiu,
În mormânt îl pun pe Hrănitorul lor.“

În imaginea de mai jos: Dialogurile dimineții (TVR1) cu părintele Jan Nicolae, în fața bisericii ctitorită de el”, se arată în postarea inițială a directorului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident între două mașini în Alba Iulia pe strada Tudor Vladimirescu: Două persoane au fost rănite

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident între două mașini în Alba Iulia pe strada Tudor Vladimirescu: Două persoane au fost rănite Un accident s-a petrecut miercuri seara, 1 mai, pe strada Tudor Vladimirescu între două autoturisme. Cele trei persoane implicate, doi adulți si un minor, au fost transportate la spital. IPJ Alba intervine cu 3 autospeciale pentru acordarea măsurilor specifice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea