Rămâi conectat

Cultură Educație

Site legal cu producții de filme românești de calitate, disponibil gratuit, online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recent, echipa Cinepub, condusă de ex-criticul de film Lucian Georgescu a pus pe picioare un proiect cultural prin care sunt promovate gratuit filme de ficţiune, animaţii şi documentare, lungmetraje şi mai ales scurtmetraje, toate româneşti.

cinepubEste vorba despre site-ul www.cinepub.ro, unde orcien doreșete poate viziona zecile de producții disponibile. În fiecare joi seară are loc „premiera“ câte unui nou film care intră în vizionare pe acest canal online

Recent, CINEPUB a lansat ICAR, o istorie alternativă a cinematografului românesc (disponibil aici), produsă pentru Scena9, hotspotul cultural al BRD – Groupe Société Générale.

 

“Proiectul constă într-o serie de eseuri web video care readuc lunar în atenția publicului unele dintre momentele importante ale cinematografulului românesc, în contextul premierelor săptămânale de lung metraj ale site-ului al cărui slogan asumat este film_romanesc.rar.

Premiera lunară va putea fi văzută exclusiv pe scena9.ro în prima săptămână de la lansare, ulterior disponibilă și pe cinepub.ro și pe site-urile partenere.

 

”Am denumit această mini-serie ”o istorie alternativă”, pentru a exclude ipostaza academică, sau – doamne-ferește – ”oficială”. ICAR nu își propune să epuizeze subiectul – uitat de altfel – al unei istorii a cinematografului autohton, pentru că punctele de vedere, modalitatea de receptare și mai ales de transmitere a acestora s-au schimbat radical. ICAR este modalitatea prin care cinepub.ro își propune să susțină comunicarea premierelor de lung metraj de pe cinepub.ro și să extragă din acestea esența contextului istoric în care au fost create. Este o perspectivă diacronică, dar nu cronologică, axiologică, dar nu ierarhică. Episoadele ICAR nu sint filmulețe de sau pentru școală și nici documentare exhaustive, ci doar pastile de conținut video online, teasere web menite să intrige și să sporească apetitul pierdut pentru cinematograful românesc în toate formele lui de existență. Discursul magistral de la catedră al profesorului George Littera, despre generozitatea actului receptării filmului, a dispărut din școala de film și din societatea românească odată cu marele filmolog și a fost înlocuit de monologul dictaturii stilistice unice. O nouă generație poate schimba punctul de vedere și starea de fapt, datorită neapartenenței sale la o istorie sau alta. Alternativ înseamna posibilitatea de a schimba neîncetat punctul de vedere, iar asta este definiția libertății, iar ICAR este un proiect liber”, consideră Lucian Georgescu, profesor de film, scenarist și producător.

 

Episodul-pilot ICAR este un video-eseu, un colaj scurt (4 minute), o panoramă subiectivă a centenarului de film autohton, teaser subiectiv, diacronic și pseudo-non-discursiv, o introducere în unele dintre temele pe care seria le va dezbate în episoadele ulterioare, în contextul materialului originar: premiera de lung metraj selectată de pe cinepub.ro. Primul episod tematic, care va fi lansat in a doua jumătate a lunii decembrie, va fi legat de premiera unei pietre de hotar a adaptării cinematografice, Moromeții în regia lui Stere Gulea și lansează dezbaterea (la 30 de ani de la producția filmului și 60 de ani de la ediția princeps a cărții lui Preda) – actualității acestui personaj-cheie al culturii românești”, se arată într-un comunicat postat de presă disponibiul pe cinepub.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea