Rămâi conectat

Cultură Educație

Silvicultorii din Abrud – mereu la datorie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ocolul Silvic Abrud a luat fiinţă în anul 2005, conducerea acestuia fiind preluată de dl inginer Tudor Butnaru. Acest ocol dispune de un areal de fond forestier de peste 20 de mii de hectare delimitat de localităţile Mogoş – Remetea – Sohodol – Mihoieşti şi Valea Bistrei. Din cauza vidului legislativ din silvicultura postdecembristă, la unele ocoale din Ţara Moţilor s-a produs un jaf forestier de mare anvergură iar câteva dintre „organele” silvice au ajuns mari nababi ai Ţării Moţilor pe cele mai oculte şi oneroase căi. Acest ocol nu poate fi culpabilizat în acest jaf deoarece se observă cu ochiul liber că lucrătorii acestuia nu şi-au construit case opulente şi nici nu şi-au achiziţionat autoturisme dintre cele mai luxoase, unii dintre ei având în posesie doar moştenirile ascendenţilor lor. În acest context pot fi enunţaţi următorii: ing. Tudor Butnaru brigadieri (tehnicieni silvici), Constantin Marc, Remus Ancău, Ioan Paşca şi pădurarii Călin Budae, Valentin Sicoe, Adrian Marc, Mihai Ciorea. Aceştia sunt adevăraţi slujitori şi ocrotitori ai fondului forestier deoarece veghează paza acestuia zi lumină, chiar şi noaptea, pentru ca să nu se producă delicte silvice, iar pădurea tăiată în conformitate cu regimul silvic se efectuează cu acceptul preşedinţilor composesoratelor silvice şi ai membrilor acestuia, efectuându-se şi igienizarea aferentă urmată de plantaţiile de puieţi (iar puieţii din solarii fiind protejaţi împotriva îngheţului cu muşchii din pădurte). Merită reiterat că pe acest areal silvic nu au existat delicte majore, ceea ce dovedeşte consecvenţa şi competenţa celor menţionaţi mai sus, precum şi colaborarea lor cu primarul comunei Sohodol, dl Sorin Corcheş şi primarul oraşului Câmpeni, Călin Andreş, respectiv de preşedinţii composesoratelor silvice. În contextul acestei colaborări merită evidenţiată activitatea preşedintelui de composesorat din Sohodol, dl Romulus Bobar, composesorat al cărui preşedinte anterior a fost un personaj care nu s-a implicat activ în activitatea sa rămânând şi la ora actuală două cazuri de infracţiuni silvice, unul elucidat şi sancţionat, iar unul într-o stare de espectativă chiar enigmatică. Cel dinaintea d-lui Romulus Bobar era greu de găsit, în timp ce dl Romulus Bobar poate fi contactat la orice oră. Sub oblăduirea d-lui tehnician silvic Contantin Marc, pădurarul din Sohodol desfăşoară o activitate de invidiat, dovadă fiind cel mai elocvent exemplu, căci în a doua decadă a lunii decembrie acesta şi cu agentul şef de poliţie, dl Lucian Bumb au vegheat de la ora 11 seara până la ora 12 din cealaltă zi un infractor care pe raza comunei Sohodol a fost prins cu un tractor cu remorcă cu 50 de pomi de iarnă, acesta fiind Ioachim Seuca, un mare jefuitor postdecembrist a fondului forestier secular iar acum mai are tentaţia de a jefui şi coniferele tinere, viitorul fond forestier al urmaşilor noştri. Toată stima pentru colaborarea şi vigilenţa deosebite a celor de mai sus. Mihai SICOE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea