Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Sfântul Vasile – prima sărbătoare ortodoxă a noului an

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prima zi din an, 1 ianuarie, este sărbătoarea Sfântului Vasile în calendarul ortodox. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, 593.906 de cetăţeni români, dintre care 505.906 bărbaţi şi 88.000 femei, își sărbătoresc ziua numelui.

Din totalul româncelor, 84.606 se numesc Vasilica, 1.890 – Vasilca, 557 – Vasila, iar 947 – Sica iar majoritatea bărbaţilor se numesc Vasile – 484.541, Vasilică – 20.228, Silică – 229 sau Vasi – 80.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

CITEȘTE ȘI: Mesaje de Sfântul Vasile cel Mare • Urări şi felicitări frumose de Sfântul Vasile. SMS-uri haioase şi amuzante de Sfântul Vasile 

*Sfântul Vasile, Episcopul din Cezareea

Sf. Vasile episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe, şi totodată unul dintre cei mai mari teologi creştini. El s-a născut în Pont, în jurul anului 329 şi a murit în Cezarea în ziua de 1 Ianuarie 379. Provenea dintr-o familie creştină binecunoscută: tatăl său Sf. Vasile cel Bătrân a fost un renumit învăţător în Pont, iar sora sa Macrina şi fratele său Grigore din Nyssa au devenit deasemenea sfinţi. A studiat în Cezarea iar mai apoi la Constantinopol şi Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. Sub influenţa sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, Dianius, care îl aprecia deosebit de mult îl incurajează să accepte o slujbă bisericească. În căutarea căilor spre perfecţiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia.

Citește și: Nume care se sărbătoresc de Sfântul Vasile

La întoarcerea în Pont el infiinţează o mănăstire pe malul Iris-ului. Scrierile sale din acea perioada pun bazele vieţii monahale sistematice şi de aceea Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental. După moartea lui Dianius, Eusebius devine episcop, care la rândul său încearca să-l convingă pe Vasile să devina preot, şi în cele din urmă îi oferă o înaltă slujbă în cadrul episcopiei, care îi dă ocazia să-şi arate în plenitudine deosebitele sale calităţi spirituale şi intelectuale. În acest timp Vasile exercită o mare influenţă atât în rândul conducătorilor statului cât şi a populaţiei şi clerului. El începe o aprigă polemică împotriva arianismului şi a altor mişcări eretice. La 14 Iunie 370, Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii, cel mai important susţinător al sau fiind Grigore Nazianzus. În această înaltă funcţie el era totodată Mitropolit al Capadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterana, Marea Egee si pana la Eufrat.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

*Obiceiuri și credințe populare de Sf. Vasile

În legatură cu această zi există numeroase obiceiuri perpetuate de-a lungul generaţiilor. Unul dintre cele mai bine păstrate peste ani este ”sorcovitul”. În cursul dimineţii, grupuri de copii merg ”cu Sorcova” (confecţionată astăzi din flori de hârtie, dar la origine sorcova era formată din nuiele înverzite). Copii rostesc urări, în timp ce lovesc uşor cu sorcova umărul celui ”sorcovit”. Semnificaţia acestui obicei este transmiterea de urari de vigoare şi belşug.

Un alt obicei răspândit este atingerea unui miel în ziua de Sfântul Vasile, acest gest aducând noroc şi bogăţie.

În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare înfăţişat cu mai multe „chipuri”. Astfel, el apare ca unul dintre sfinţii care au făcut minunile cele mai mari, fiind păzitor de duhuri rele, cu „mare putere asupra dracilor” se pot scoate duhurile rele şi necurate din oameni cu rugăciunile lui.

Această zi mai este cunoscută ca şi “Crăciunul mic. În unele locuri, Vasile este considerat a fi chiar numele de botez al lui Iisus Cristos, alteori apare ca fiind primul petrecăreţ, cel care a iniţiat tradiţia sărbătorii care îi poartă numele.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion

*Superstiții de Sfântul Vasile

– Se spune că în această zi nu este vreme de dormit, căci cine doarme acum va fi leneș tot anul. Dimpotrivă, fiecare trebuie să facă ceva pentru ca anul care urmează să fie mănos, sănătos și bucuros.

– Există superstiția că anul trebuie sa fie ”dezlegat” și cete de flăcăi colindă ulițele satelor cu ”Dezlegatul anului”, pocnind din bice, cântând din buciume, mergând cu buhaiul și bătând în oale sau tobe, pentru a speria și goni spiritele rele, seceta și dăunătorii, pentru tot anul.

– Se spune că așa cum este musafirul din prima zi a anului – bogat sau sărac – așa va fi și tot anul gazdei.

– În ziua de Sfântul Vasile se arunca prin casa spice, iar seara se strâng, apoi, în ziua de Sfântul Ion se aruncă din nou iar seara se strâng în mănunchi și se păstrează, deoarece sunt benefice pentru durerile de cap de peste an.

Citește și: Urări și felicitări de Sfântul Vasile. Ce mesaje și felicitări poți trimite celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare

– În această zi, femeile beau și joacă fusul și furca, existând superstiția că numai astfel vor avea o cânepă frumoasă în noul an.

– Tot de Sfântul Vasile, flăcăii dezleagă cununiile, cu descântecul: ”Slobozim câșlegile/ Să mărităm fetele/ Umblați, feciori/ Să fie pețitori!”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Un băiețel perfect sănătos s-a născut la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia în noaptea de Înviere

Bogdan Ilea

Publicat

în

Un băiețel perfect sănătos s-a născut la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia în noaptea de Înviere Un băiețel de 3,3 kilograme a venit pe lume, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în Noaptea de Înviere. Despre copiii care se nasc în această zi specială se spune că vor avea un destin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea