Rămâi conectat

Curier Județean

Sfânta Parascheva 2021. Tradiții și obiceiuri. Ce (nu) trebuie să faci în 14 octombrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua de 14 octombrie, dată la care creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat și deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. În această zi se postește și nu se lucrează, altfel există pericolul apariției unor boli.

În popor, Sfânta Parascheva e percepută fiind mare la trup și urâta la chip, dar cu suflet bun, pentru că-i ferește pe oameni de boli, grindină și trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi. De aici i se mai spune și Sfânta Vineri.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva:

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.

Fetele tinere trebuie să țină Ziua Sfintei Parascheva, pentru a fi cinstite, cum a fost și ea. La sate, se fac focuri în curte, pentru a ține departe spiritele rele.

În această zi, ciobanii nu cioplesc nimic, să nu le iasă mieii tărcați. Turmele de oi se pregătesc pentru iernat, se împlinește sorocul ciobanilor, văcarilor și pândarilor și se fac angajări noi pentru anul care urmează. În dimineața zilei de 14 octombrie, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi o iarnă grea și, dacă sunt împrăștiate, iarna va fi blândă. Totodată, se crede că, dacă de Sfânta Parascheva nu plouă, atunci iarna va veni curând.

CITEȘTE ȘI: mesaje de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.

Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânără din Alba bătută de iubit: Agresorul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție

Bogdan Ilea

Publicat

în

Tânără din Alba bătută de iubit: Agresorul s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție Un bărbat de 51 de ani, din localitatea Șard au anunțat polițiștii pentru că fiica acestuia a fost agresată de către propriul iubit. Tânărul de 19 ani din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal și ordin de protecție. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea