Rămâi conectat

Politică Administrație

Senatorul Călin Matieș, candidatul PSD pentru primăria Alba Iulia. Mesajul transmis după nominalizare: „Ultimii care decid sunteți dumneavoastră, cetățenii orașului”

Publicat

în

Senatorul Călin Matieș, candidatul PSD pentru primăria Alba Iulia. Mesajul transmis după nominalizare: „Ultimii care decid sunteți dumneavoastră, cetățenii orașului”

Senatorul PSD de Alba, Călin Gheorghe Matieș, a fost votat de către membrii Consiliului Politic Județean, sâmbătă, 9 aprilie, pentru funcția de președinte interimar al organizației municipale Alba Iulia și, de asemenea, pentru o posibilă candidatură la primăria orașului nostru.

Astfel, în cadrul unei filmări live care a fost transmisă de pe contul său public din mediul online, senatorul PSD a oferit o serie de clarificări în ceea ce privește alegerea unui candidat de către membrii partidului cu un astfel de avans înainte de viitoarele alegeri locale, de aproape 2 ani, precum și decizia Consiliului Politic Județean de a-l propune albaiulienilor pentru cea mai râvnită funcție a acestui oraș.

CITEȘTE ȘI: Daniel Zdrânc, propunerea PSD Alba pentru a candida la președinția Consiliului Județean. Conducere nouă și la PSD Sebeș

„Ne-am dat seama că am greșit foarte tare atunci când am scos candidatul de primar în 2020 cu trei luni înainte. Și asta a fost o problemă foarte mare. Și, discuția pe care am avut-o între noi, adică eu cu președintele, cu europarlamentarul Victor Negrescu și cu primarii a fost să scoatem candidații mult mai repede ca lumea să îi cunoască, să le pună întrebări și să vadă ce pot face. Partidul Social Democrat Alba m-a ales pe mine la municipiul Alba Iulia iar eu le-am mulțumit, mă simt onorat, dar trebuia să vorbesc și cu familia, care este de acord, dar ultimii care decid sunteți dumneavoastră, cetățenii municipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atunci, le-am cerut colegilor mei trei luni pentru a vorbi cu oamenii de rând din oraș, cu oamenii de afaceri, cu societatea civilă, să vedem dacă am vreo șansă, dacă trebuie o schimbare sau mergem în continuare cu acest primar. Eu am intrat în politică pentru că am fost un om onest, care a ajutat pe toată lumea, inclusiv Consiliul Județean, Prefectura și Primăria și n-am cerut niciodată pentru mine sau pentru societățile mele nimic.”, au fost cuvintele cu care senatorul PSD și-a început prezentarea.

CITEȘTE ȘI: Călin Matieș, noul președinte interimar al PSD Alba Iulia: Acesta este și propunerea social democraților pentru Primăria Alba Iulia la viitoarele alegeri

Mai apoi, Călin Matieș a început să își prezinte atât motivele personale pentru care a ales să candideze pentru primăria municipiului Alba Iulia, cât și propriile opinii în ceea ce privește un candidat ideal pentru această funcție.

„M-am născut în Alba Iulia și am locuit 45 de ani în acest oraș. Am stat pe bulevardul Transilvaniei, m-am jucat pe Aleea Brazilor, în curtea școlii, am mers la Școala Generală nr.6 până în clasa a V-a, apoi clasele V-VIII la Școala de Muzică, am făcut liceul în Alba. Deci sunt albaiulian și mai albaiulian decât alții.

De ce eu?

Pentru că eu cred că Alba Iulia merită mult mai mult. Am spus-o și în Parlament, am spus- peste tot, Alba Iulia- capitala de suflet a românilor. Este a doua capitală și eu mă mândresc cu Alba Iulia. Turiștii lasă prea puțini bani în orașul nostru. Omul trebuie să stea două sau trei zile aici ca să își cheltuie banii. Turiștii nu stau mai mult de o zi în orașul nostru, iar noi nu câștigăm bani din turism. Am doi copii minunați care vor să trăiască aici și care vor să se dezvolte în Alba Iulia. Nu vreau să îmi am nepoții în Cluj, Timișoara sau plecați în Spania și Germania.

Nu trebuie un academician la primărie, ci un bun gospodar. Un patriot local, care să țină cu oamenii lui. Nu Matieș va câștiga, ci echipa cu care Matieș va veni, a cărui viceprimari și consilieri îi veți cunoaște de la început. ”, a declarat senatorul PSD.

În încheiere, parlamentarul de Alba a lansat o invitație publică tuturor cetățenilor care doresc să se implice în comunitate și care ar vrea să participe activ la schimbarea pe care el o vede ca fiind necesară pentru orașul nostru, transmițând următoarele:

„Vă aștept în echipa mea pe toți care vă doriți să schimbați acest oraș. După 25 de ani de antreprenoriat, am învățat din zicala „clientul nostru, stăpânul nostru.” Dumneavoastră plătiți taxe și impozite, iar eu trebuie să vă rezolv necesitățile pentru care plătiți.

Stau și văd că de mulți ani ne rămân o grămadă de bani în bugetul orașului și multe străzi din cartiere cum ar fi Micești, Pâclișa și Oarda rămân neasfaltate. În 2020 ne-au rămas 13 milioane de lei, adică 2,7 milioane de euro.

Am început anul acesta cu un excedent bugetar de 4,4 milioane de euro. Noi plătim acești bani ca să fie ținuți în bancă, să nu fie folosiți.”.

În anul 2024, sunt programate să aibă loc patru feluri de alegeri politice, anume: prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale, lucru ce va rezulta într-un efort titanic din partea tuturor partidelor, în încercarea de a-și mobiliza alegătorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare