Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Semnal de alarmă pentru pacienții care s-au vindecat de COVID-19: Ce spun medicii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un studiu recent arată cu unii pacienți care s-au vindecat de COVID-19 se resimt luni de zile după contaminarea cu noul coronavirus. Medicii trag un semnal de alarmă spunând că şi cei care au avut forme uşoare ale virusului trebuie să ajunga la un control general. Cardiologii văd tot mai mulţi bolnavi cu inima slăbită în urma infecţiei, mulți dintre ei tineri. Iar amânarea tratamentului le poate fi fatală.

Trei săptămâni s-a luptat cu moartea Csaba Kalas, pe patul de spital, în martie, anul trecut. Pe soţia sa, virusul a răpus-o. Lui i-a afectat grav plămânii. După externare, de trei ori a trebuit să ia antibiotice.

Csaba Kalas, vindecat de COVID-19: Eu am suferit încă două luni şi jumătate. Ambii plămâni sunt afectaţi de fibroză. Plămânul stâng a fost foarte afectat.

Un studiu publicat recent de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă impactul major pe care poate să-l aibă virusul SARS-CoV-2 în viaţa celor infectaţi. Una din zece persoane care au avut COVID prezintă simptome şi după 12 săptămâni de la boală. La o lună de la vindecare, aproape un sfert dintre pacienţi continuă să aibă dureri musculare şi în piept, oboseală, dificultăţi de respiraţie şi lacune de memorie. Şi aceasta, indiferent de cât de severă a fost infecţia.

Tocmai pentru a evita complicaţiile, pacienţii declaraţi vindecaţi de COVID trebuie să meargă cât mai repede la un control general, avertizează medicii. Cardiologii descoperă tot mai mulţi pacienţi cu inima afectată din cauza coronavirusului, chiar şi la 40 de ani.

Cei cu plămânii afectaţi din cauza virusului tuşesc uneori mai rău după ce ies din spital. Unii pot ajunge şi la insuficienţă respiratorie şi chiar la tromboembolism pulmonar, după formele severe de COVID. Monitorizarea periodică şi tratamentul corect sunt esenţiale.

Cei cu tulburări de echilibru şi dureri puternice de cap trebuie trimişi la neurolog. Dacă au palpitaţii, vor merge la cardiolog. Pentru tulburări digestive, trebuie evaluaţi de către un gastroenterolog. Unii pacienţi rămân cu atacuri de panică, iar psihologul îi poate ajuta.

Evaluarea pentru sechelele post-COVID poate salva vieţi şi pentru că, uneori, medicii descoperă boli de care pacientul nu ştia, chiar şi cancere.

Sursa: tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte zone din țară, până joi dimineața: Râurile vizate Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis miercuri 8 mai 2024, o avertizare cod galben de inundații în Alba, valabilă până joi dimineața, la ora 8:00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea