Semaforizarea trecerilor de pietoni din Teiuș – soluția găsită de autoritățile locale pentru fluidizarea parțială a traficului
Primarul Mirel Hălălai: ”Am demarat un proiect de semaforizare a celor trei treceri de pietoni. Sperăm ca în două luni să putem instala semafoarele”
Circulația pe DN1, de la Sebeș la Alba Iulia, nu mai reprezintă singurul punct fierbinte pentru șoferii care tranzitează județul Alba. Nu scapă bine de aglomerația de pe Sebeș – Lancrăm, că șoferii se blochează la Teiuș. Cauza pare a fi aceeași: infrastructură mult subdimensionată pentru traficul în creștere de la an la an. Dacă pe porțiunea Sebeș – Alba Iulia traficul este strangulat de cele câteva sensuri giratorii de pe traseu, la Teiuș ”obstacolele” sunt cele trei treceri de pietoni aflate în centrul orașului, pe DN1, la mică distanță una de alta.
Pentru că acestea sunt nesemaforizate, pietonii trec haotic și încurcă serios traficul. Astfel, la ore de vârf, poate dura zeci de minute traversarea Teiușului. La traficul și așa intens, se adaugă camioanele și utilajele de mare tonaj utilizate la lucrările Autostrăzii Sebeș – Turda, mașini care circulă tot pe DN1 și care, potrivit unor date neoficiale, ”îngroașă” traficul cu vreo 2.000 de mașini pe zi. De altfel, îngreunarea traficului pe DN1, la Teiuș, s-a produs în ultimul an și a coincis cu intensificarea lucrărilor la A10.
Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai, a precizat pentru ziarul “Unirea” că îl preocupă problema traficului, dar că nu prea are atribuții în rezolvarea ei. ”DN1 nu e în administrarea noastră, ci în administrarea CNAIR. Vă dați seama că ne preocupă situația și nu ne convine deloc. Astfel, după ce am analizat toate variantele, am făcut un studiu de fezabilitate și am stabilit semaforizarea celor trei treceri de pietoni din centrul orașului. Avem un proiect în acest sens, am alocat și bani, în jur de 70.000 de lei, și acum așteptăm să primim avizele, după care vom lansa procedură de achiziție.
Sper ca în două luni să montăm semafoarele și să reușim o fluidizare parțială”, a precizat Mirel Hălălai. În schimb, edilul a spus că nu s-a luat în calcul desființarea uneia dintre cele trei treceri de pietoni, deși acestea se află la distanță foarte mică una de alta. ”Nu cred că aceasta ar rezolva problema”, a precizat Hălălai. ”Să nu credeți că pe noi, cei din Teiuș, nu ne afectează. Suntem nevoiți să așteptăm zeci de minute până putem ieşi de pe străzile secundare în DN1”, a mai adăugat primarul. lPrimărița din Aiud, îngrijorată de situația de la Teiuș: ”Situația afectează desfășurarea fluidă a traficului rutier în Aiud”
Printr-o adresă pe care a făcut-o publică, primarul municipiului Aiud, Oana Badea, îi cere omologului său de la Teiuș să găsească o soluție: ”Circulația rutieră pe DN1, pe direcția Galda de Jos – Teiuș – Aiud – Decea și retur se desfăşoară, tot mai des, cu o mare dificultate din cauza tranzitului anevoios al autoturismelor, autoutilitarelor și mijloacelor de transport în comun prin orașul Teiuș. Această situație afectează desfășurarea fluidă a traficului rutier în municipiul Aiud, existând momente din zi când acesta este complet blocat. Din discuțiile purtate cu Poliția – Serviciul Circulație Rutieră a rezultat faptul că blocajul este cauzat de situația descrisă, existentă la nivelul orașului Teiuș.
Pe această cale, avem rugămintea de a analiza, cu celeritate, cauza blocajului, precum și de a identifica acele soluții viabile care să ajute la fluidizarea traficului rutier în orașul Teiuș. Considerăm necesar ca aceste măsuri să fie luate cât mai curând posibil, mai ales având în vedere deschiderea autostrăzii dintre Aiud și Turda, programată pentru această toamnă”.
În replică, primarul Mirel Hălălai a spus: ”Nu încetez să mă mai mir. Eu știam că primarii se ocupă de administrație, nu de fluidizarea traficului. Mă minunez de cele spuse de doamna primar referitor la faptul că traficul în Aiud se blochează din cauza Teiușului. Îmi și vine să râd”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a