Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Securitatea comunistă la nivelul județului Alba: Un document din arhivă ne prezintă cum era organizată și câți români aveau dosar de urmărire

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Securitatea comunistă la nivelul județului Alba: Un document din arhivă ne prezintă cum era organizată și câți români aveau dosar de urmărire

Un document din arhiva CNSAS, deținut de Muzeul Unirii din Alba Iulia, arată cât de bine era pusă la punct și organizată securitatea comunistă. În fiecare județ existau mii de oameni care asigurau liniștea regimului dictatorial, urmărind și interceptând pe oricine ar fi putut să întreprindă acțiuni ostile sau reprezenta un pericol pentru națiune.

Documentul arhivat ne prezintă dimensiunea rețelei și a bazei de lucru pe anul 1988, a Inspectoratului Județean Alba, cu un an înainte de căderea regimului.

Astfel, la 1 ianuarie 1988 existau apoape 4.300 de persoane implicate efectiv în activităţile securităţii. Majoritatea dintre aceştia (2.212) erau informatori, 864 reprezentau personal de sprijin, 32 erau rezidenţi, iar 155 erau gazde. Documentul nu îi include pe cei care lucrau efectiv în cadrul securităţii, care erau, de asemenea, de ordinul miilor. În cursul anului au ieşit din ”evidenţă”, aproape 700 de membri ai reţelei informative, astfel încât, la sfârşitul anului au rămas circa 3.600 de persoane.

Documentul cuprinde şi ”baza de lucru” a securiştilor, respectiv numărul persoanelor urmărite sau care aveau dosare de urmărire. La 1 ianaurie 1988, un număr de 2.366 de persoane din Alba erau supravegheate informativ de către securitatea comunsită. La finalul anului numărul era de 2.294. Alte 73 de persoane aveau ”mapă de verificare” sau M.V., iar 152 de oameni aveau, la finalul anului, Dosar de Urmărire Informativă (D.U.I.).

Acest dosar cuprindea documentele emise de Securitate pe parcursul supravegherii unei persoane sau a unui grup, consemnând aplicarea unor măsuri operative mai complexe decât cele utilizate în cazul verificării (M.V.). Deschiderea şi, respectiv, închiderea unui dosar de urmărire informativă erau aprobate de şefii unităţilor centrale sau locale ale Securităţii, de locţiitorii acestora sau de şefii serviciilor. În cazul membrilor de partid, pentru deschiderea unui D.U.I. era necesarăşi aprobarea conducerii organizaţiei locale a P.C.R.

Cei mai mulţi dintre cei supravegheaţi sau cu dosar de urmărire intrau în atribuţiile primelor două servicii ale Securităţii Judeţene: Serviciul I ”Informaţii interne” avea ”în lucru” 1.479 de persoane, iar Serviciul II ”Contrainformaţii economice” avea 624 de dosare de supraveghere. La Serviciul III ”Contraspionaj” erau ”arondate”, la 31 decembrie 1988, un număr de 183 de oameni din Alba, consideraţi inamici ai comunismului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO | Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, dublă campioană națională la Culturism și Fitness. A reușit să își apere titlul la concursul organizat în Cluj-Napoca

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO VIDEO | Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, dublă campioană națională la Culturism și Fitness. A reușit să își apere titlul la concursul organizat în Cluj-Napoca Campionatul Național de Culturism si Fitness s-a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-19 mai, iar albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean a reușit să își apere cu succes titlul de campioană. După ce a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea