Secțiile de Chirurgie și Urologie ale Spitalului din Alba Iulia, în reparații capitale: Saloane cu 2-4 paturi și grup sanitar propriu. Ce mai presupune reabilitarea

Paul Voicu - Primar 2020

Secțiile de Chirurgie și Urologie ale Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia au intrat în reparații capitale după 40 de ani. Șeful secției de Chirurgie, Dan Pahonțiu, a spus că saloanele vor avea între două și patru paturi, grup sanitar propriu, iar Chirurgia și Urologia vor fi un model pentru spital.

sectia Chirurgie Spital Alba Iulia01Consiliul Județean Alba a aprobat, în luna martie 2014, un proiect de hotărâre privind derularea unor lucrări de reparații capitale, la compartimentele sus menționate, în valoare de 2.373.000 de lei (circa 530.000 de euro), din care suma de 1.973.000 de lei va fi alocată din bugetul judeţului, iar 400.000 de lei, sponsoriare din partea SC Transavia SA. Lucrările au început în luna decembrie, termenul de execuție este de 5 luni, iar firma care a câștigat licitația se numește SC Domica SRL.

ELIT

Probabil, principala îmbunătățire va fi în ceea ce privește numărul de pacienți din saloane. Dacă din 1973 și până în prezent erau internați câte 5-6 pacienți într-un salon, din luna aprilie 2015 saloanele vor avea 2-4 pacienți și grup sanitar propriu.

”Reabilitarea va fi făcută la nivelul standardelor europene. Fiecare salon, cât și rezervele, atât de la Chirurgie cât și Urologie, vor avea grup sanitar propriu cu duș, toaletă, chiuvetă etc. Se schimbă ferestrele și întreaga infrastructură a secției: oxigen, aspirație, sistemele de încălzire, sistemele electrice și ușile. Se vor instala uși medicale, speciale. Confortul va fi mai mare”, a spus luni, dr. Dan Pahonțiu.

Mihail David - 2020

Demararea lucrărilor micșorează spațiul în care se desfășoară activitatea în aceste două domenii.

”Există o aripă mai mică unde s-au început lucrările și aripa mai mare unde ne-am adunat, amândouă secțiile, Chirurgia și Urologia. Suntem masați pe această aripă mare. Activitatea e puțin mai dificilă, în această perioadă, avem un aflux mare de pacienți, încercăm să facem față”, a mai precizat acesta.

Se mai are în vedere dotarea saloanelor cu sonerie de apelare la bolnav, veioze, rampe de oxigen şi aspiraţie, amenajarea corespunzătoare a spaţiului de depozitare temporară a deşeurilor, crearea unor boxe pentru materiale de curăţenie şi pentru colectarea – evacuarea deşeurilor medicale, crearea de circuite funcţionale corespunzătoare; asigurarea ariei utile minime per pat de spital în saloanele curente şi rezerve; reabilitare şi înlocuirea (unde este cazul) a instalaţiilor: sanitare, termice, electrice, sistem detecţie incendiu, instalaţii gaze medicale, etc.

Blocul operator face parte dintr-un alt proiect de reabilitare care ar putea să se realizeze în viitor.

Secţia Chirurgie funcţionează cu un număr de 60 de paturi, iar Compartimentul Urologie funcţionează cu un număr de 20 de paturi.

”Toate saloanele, grupurile sanitare şi circuitele medicale, nu respectă standardele de acreditare şi prevederile OMS 914/2006 privind autorizarea spitalului. Menţionăm faptul că in cadrul Secţiei Chirurgie şi a Compartimentului Urologie, nu au fost realizate lucrări de reparaţii capitale de la infiinţarea spitalului, respectiv din anul 1973”, se arată în proiect.

Prezentul proiect are ca scop reparaţia capitală a Secţiei Chirurgie şi Urologie, astfel incat acestea să corespundă din punct de vedere al standardelor de acreditare şi al prevederilor OMS 914/2006 privind autorizarea spitalului.

În ultimii ani, la Spitalul din Alba Iulia au fost reabilitate următoarele compartimente: Urgență, Radiologie, ATI, Dermatologie, Ginecologie, Oncologie, ORL, Oftalmologie, Boli Infecțioase, bucătăria, spălătoria.

Totodată, secţia de Gastroenterologie va intra în reparații capitale în primăvara 2015, costurile fiind estimate la valoarea de 1.693.000 de lei.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Cetateanul 5 ianuarie 2015 at 19:01

Ma bucura faptu ca se fac schimbari de astea la noi in oras atat pe cetatenii nostrii locali cat si pentru locul de munca al medicilor une isi desfasoara activitatea. incet incet alba iulia face progrese mari fatza de celelante orase felicitari celor implicati in astfel de idei

Albani mariana 5 ianuarie 2015 at 23:52

Mariana Albani Rocchetti Ce mai presupune reabilitarea?????????? Doctori care sa respecte juramantul Hipocrat – citez doar unul din juramintele sacre „Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra” si asistente competente si devotate …… Asta ar trebui reabilitat … Nu fatada pocita a Spitalului judetean Alba !

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...