Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Scutea, Bogin, Duca şi Radu vor fi cercetaţi în stare de libertate în dosarul „Corupţie la Finanţe”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, marţi seară, eliberarea din arest preventiv a decanului Baroului Alba, Doina Scutea, a fostului director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin, a omului de afaceri Alexandru Duca şi a celor doi foşti ofiţeri SIE – Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan. Claudiu Vulpe zis „Fox” nu a putut părăsi însă arestul IPJ Alba întrucât este arestat preventiv şi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri” instrumentat de DIICOT. ÎCCJ a admis recursul inculpaţilor, a casat decizia Curţii de Apel Alba Iulia şi a decis impunerea măsurii de a nu părăsi localitatea de domiciliu, timp de 30 de zile, pentru cei cinci inculpaţi. Decizia este definitivă şi nu mai poate fi atacată cu recurs. Practic, magistraţii ÎCCJ au considerat că nu există suficiente probe ca cei cinci să fie menţinuţi în stare de arest şi au dispus cercetarea lor în stare de libertate. Reamintim că vineri, 12 noiembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind arestarea preventivă, pe o perioadă de 29 de zile, pentru fapte de corupţie, a lui Bogin, Scutea, Duca, Radu şi Vulpe. Dacă Ştefan Bogin a fost suspendat, prin ordin al şefului ANAF emis luni 15 noiembrie, din funcţia de director al  Administraţiei Contribuabililor Mici şi Mijlocii din cadrul DGFP Alba (pe care o ocupa de la 1 octombrie 2010), Doina Scutea îşi va putea exercita în continuare profesia de avocat, cel puţin până la pronunţarea unei sentinţe definitive în acest dosar. Cel mai probabil ea va fi susţinută de colegi să ocupe pe mai departe şi scaunul de decan al Baroului Alba, lucru ce se va decide într-o şedinţă ce va avea loc săptămâna viitoare.
lOmul de afaceri italian Luca Anversa, martor-cheie în dosar
Declaraţiile pe care omul de afaceri italian Luca Anversa le-a dat în faţa procurorilor au cântărit foarte mult în decizia judecătorului de la Curtea de Apel Alba Iulia de arestare preventivă a celor cinci, în special a omului de afaceri Alexandru Duca şi a foştilor ofiţeri SIE, Claudiu Vulpe şi Bogdan Radu.

În cursul anului 2009, Alexandru Duca prin firma sa a întocmit un proiect pentru accesarea de fonduri europene în beneficiul S.C. Spectre Immo SRL, societate controlată de italianul Luca Anversa, mai cunoscut pentru celalaltă firmă pe care o patronează, S.C. Pomponio S.A. „A rezultat că obţinerea eligibilităţii unui astfel de proiect se face pe o filieră bine pusă la punct din care fac parte, alături de inculpatul Alexandru Duca, inculpaţii Claudiu Vulpe (fost ofiţer SIE şi persoana de încrede a lui Luca Anversa) şi Bogdan Radu, de asemenea fost ofiţer SIE şi fost consilier al ministrului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, persoană cu multiple şi diverse relaţii în mediul de afaceri şi în cel guvernamental”, susţin procurorii DNA Alba Iulia. Tot potrivit lor Bogdan Radu, care a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor de la nivelul Ministerului IMM-urilor, a fost contactat de Vulpe şi Duca. În schimbul prezumatei intervenţii aceştia i-au dat lui Radu suma de 40.000 de lei, bani proveniţi de la Anversa, cu scopul de a asigura declararea eligibilităţii proiectului depus pentru S.C. Spectre Immo SRL. „Din declaraţiile martorului Luca Anversa rezultă că acesta a pus la dispoziţia inculpatului Duca Alexandru suma sus-menţionată, iar acesta din urmă, împreună cu inculpatul Vulpe, au înmânat banii inculpatului Radu Bogdan, pentru ca acesta să îşi trafice influenţa de care s-a prevalat”, mai susţin procurorii. Ulterior, proiectul a fost declarat neeligibil şi, potrivit unor martori de la dosar, Radu ar fi dat banii înapoi. Din depoziţiile avocaţilor inculpaţilor Radu şi Duca se deduce faptul că Luca Anversa şi-ar fi schimbat declaraţia iniţială dată în dosar, în sensul că, dacă prima dată a declarat că a dat cei 40.000 de lei în contul onorariului pe care trebuia să-l achite pentru proiect, apoi a declarat că Duca i-a cerut banii pentru a se interveni pentru aprobarea proiectului. Cei incriminaţi susţin că italianul şi-a schimbat declaraţiile şi a acceptat să colaboreze cu anchetatorii pentru a nu fi pus şi el sub învinuire şi pentru a scăpa de acuzaţii, mai ales că numele său este vehiculat şi în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea