// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Scrisoarea lui Rudolph Giuliani trimisă oficialilor români. Giuliani a fost procuror federal al Statelor Unite ale Americii şi primar al oraşului New York

Scrisoarea lui  Rudolph Giuliani, fost procuror federal al Statelor Unite ale Americii şi fost primar al oraşului New York, trimisă oficialilor români.

“Dragă domnule preşedinte Iohannis,

Vă scriu ca să îmi exprim îngrijorarea în legătură cu prejudiciul continuu adus statului de drept în România, comis sub pretextul aplicării cu eficienţă a legii. Acest prejudiciu afectează negativ, în mod direct, cursul investiţiilor străine directe în România, deoarece niciun investitor raţional nu ar investi într-un loc în care domnia legii şi sistemul legal fac subiect al manipulării făcute de cei de la putere.

Înainte de alegerea mea în funcţia de primar al New York-ului, am servit ca oficial de rang înalt în Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, deţinând şefia reputatului birou de procurori din New York. De-a lungul mai multor ani, ca procuror, am investigat şi urmărit personal, sau am condus acuzarea unui număr mare de cazuri de corupţie publică, ceea ce a dus la condamnarea a numeroşi demnitari.

Protocoalele secrete şi excesele DNA: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor

După căderea lui Nicolae Ceauşescu din 1989, România a făcut paşi hotărâţi spre aplicarea legilor, în concordanţă cu respectarea dreptului la un proces corect în regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a României, sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte.

În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele „aplicării legii”, am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii („SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI.

O amnistie ar trebui dată celor care au fost condamnaţi ca urmare a exceselor

Recunosc şi înţeleg importanţa luptei împotriva corupţiei. În acest sens, încurajez România să îşi reafirme angajamentul de a investiga şi a judeca corupţia în mod cinstit, transparent, şi în concordanţă cu legea. O amnistie ar trebui dată celor care au fost acuzaţi şi condamnaţi ca urmare a exceselor DNA făcute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenţi care au fost trimişi la închisoare.

Protocoalele să fie verificate de o comisie de judecători internaţionali

De asemenea, îndemn Guvernul României să înfiinţeze o comisie independentă formată din judecători internaţionali şi experţi legali, care să examineze originile protocoalelor secrete, ca şi impactul lor asupra Parchetului General şi a judecătorilor din întreaga ţară.
Pe baza rezultatelor ei, comisia independentă ar putea face recomandări specifice pentru ca aplicarea legii să fie întărită în România, iar Codul Penal românesc să fie reformat, pentru a preveni reapariţia unor astfel de excese.

Guvernul trebuie să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI

Guvernul României trebuie, de asemenea, să se asigure că judecătorii nu sunt intimidaţi de DNA sau de SRI. În consecinţă, există nevoia de a identifica sutele de dosare ale DNA despre judecători, aşa cum a descris recent un adjunct al DNA, pentru a determina numele judecătorilor, acuzaţiile şi originea acestor acuzaţii împotriva judecătorilor, precum şi cronologia şi durata acestor dosare.
În sfârşit, secţii de responsabilitate profesională ar trebui stabilite pentru Parchetul General, DNA, SRI şi orice alte instituţii recomandate de comisia independentă, pentru a stabili standarde potrivite de comportament şi răspundere, ca şi investigarea plângerilor împotriva acestor instituţii.

Un angajament în respectarea legii va îmbunătăţi perspectivele investitorilor în România

România trebuie să clarifice faptul că rămâne angajată în asigurarea proceselor corecte, transparente, şi a respectării legii. Acest lucru va impune corectarea multelor abuzuri ale DNA şi SRI şi ar trebui să includă amnistie pentru acuzaţiile şi condamnările suspecte. Un astfel de angajament în respectarea legii va îmbunătăţi, de asemenea, apetitul investitorilor pentru a contribui la viitorul României.

Cu respect,
Rudolph W. Giuliani, Esq.”

Sursa: mediafax.ro

6 Răspunsuri la Scrisoarea lui Rudolph Giuliani trimisă oficialilor români. Giuliani a fost procuror federal al Statelor Unite ale Americii şi primar al oraşului New York

 1. apoliticul 27.08.2018 la 15:02

  Domnule primar,cum va permiteti sa-l contraziceti pe Iohannis,penalii sunt penali,DNA ,sa vina sa va ia.

 2. marius 27.08.2018 la 16:29

  Un inceput de bun augur. Ceea ce am vazut si noi de ani buni, incep sa vada si strainii. Sunt curios sa-i vad pe cei care ne-au aruncat cu prah in ochi , daca spusele avocatului ar fi certificate de alti oficiali SUA, cum ar reactiona?
  Oare raspunsul presedintelui va fi tot: HA,Ha,Ha.
  PS. Ca de obicei propaganda a-nceput intoxicarea. Sa le fie de bine. Sper sa nu mai aiva viata lunga.
  PS. Ca un bun samaritinean, taica Lazar se da de ceasul mortii. Ce o fi asa mare lucru un audit?

 3. Cetateanul 27.08.2018 la 21:50

  Este dureros sa vad cat de primitivi suntem , cum tovarasi sunt tot aceasi tovarasi , cum sunt priviti de populime ca oameni de incredere , cat de departe suntem de demoratie si cat dar si ce inseamna o justitie impartiala pt. democratie , practic nivelul ipartialitatii si functionalitatii justitiei echivaleaza si corespunde nivelului democratiei .
  Popor neinteles care ,din pacate , merita să geamă, să se trudească şi să suporte suferinţe, să încerce amărăciuni şi dispreţ , toate acestea pentru a face pe plac diavolului .
  Justitia trebuie sa fie impartiala indiferent de numele , etnia , pozitia sociala si sau infatisarea justitiabilului .
  Dar tovarasii sunt tot tovarasi ascunsi si deghizati in spatele unor partide si reusesc sa se faca iubiti de populimea cu caracter agresiv .

 4. FRANK 28.08.2018 la 8:26

  PE CINE REPREZINTA ACEST GIULIANI, UN EMIGRANT PRIN SUA? IN CE CALITATE O FI VORBIND ? UN AVOCAT CERCETAT PENTRU DIVERSE DELICTE IN SUA SI UN APARATOR A LUI TRAMP INTR_UN PROCES CU O PROSTITUATA: ESTE EL UN OFICIAL AMERICAN? NU. E UN MOȘ TĂGÂRȚĂ ASMUȚIT DE TELEORMANENII DIN ȚARĂ.

 5. Cetateanul 28.08.2018 la 9:20

  D-le Frank adreseazate doar populimii cu minte ingusta .

 6. Titirca inima rea 29.08.2018 la 1:32

  @Cetateanul
  Giulliani a vorbit doar in nume personal si nu in calitate de reprezentat SUA, o spune ambasada SUA la Bucuresti( care refuza sa comenteze afirmatiile lui Giulliani), nu eu. In plus, reprezentantul aceleasi aceleasi ambasade isi exprima ingrijorarea cu privire la preconizatele schimbari in sistemul juridic din Romania.