Rămâi conectat

Curier Județean

Scormonind întunericul în căutarea strălucirii

Publicat

în

Nu  ştiu dacă povestea bunicului meu poate fi asemănată cu una dintre minunatele poveşti pe care obişnuia să mi le spună seară de seară. El  reuşea întotdeauna să respecte firul poveştii, aveau întotdeauna un farmec aparte. Poate la fel e şi povestea bunicului meu, o poveste însă reală: destinul unui miner care a simţit ce înseamnă să trăieşti întreaga tinereţe în adâncurile pământului pentru a scoate la suprafaţă strălucirea aurului românesc. Bunicul meu, Jurca Simion Vlad, s-a născut în anul 1944 în comuna Bucium. Fiu de miner, a fost nevoit încă de mic să muncească din greu, pentru a-şi ajuta familia. A fost unul dintre cei care a scos la lumină magnetul bogăţiei, aurul. Cu nostalgie în suflet şi lacrimi în ochi bunicul îmi spunea de multe ori că  Roşia-Montană este un loc al poveştilor şi că legenda spune că aurul a fost pentru prima dată descoperit în zonă de către o femeie pe nume Cotroanţa. Aceasta a găsit pe un deal numit Chernic, un bulgăre care strălucea la soare şi şi-a dat seama că e de aur. Aşa că una din vechile galerii din apropierea Tăului Mare a primit numele Cotroanţa. Înainte de Primul Război Mondial, Roşia-Montană  se asemăna cu un ţinut fantastic, datorită zgomotului pe care îl făceau săgeţile numeroaselor şteampuri. Acest zgomot însemna, producţie, bogăţie şi putere de muncă, povestea străbunicul meu, care a fost şi el miner. Din păcate, azi, totul pare că ţipă după  bogăţia şi gloria străbună.
lPovestea bunicului meu
„De  la vârsta de 16 ani am făcut ce am ştiut noi moţii să facem mai bine, adică, să fiu miner. M-am angajat la secţia Bucium Mină, unde am lucrat la construcţii miniere la suprafaţă până în anul 1962 când am împlinit 18 ani. După care am intrat pe Baie că era salariul mai mare. Parcă şi acum îi aud pe bâtrânii care îmi ziceau „Măi, băiete, găseşte altă meserie pentru tine, că de aici ai să capeţi chehe, adică,  silicoză”, dar fiind mai tânăr râdeam de ei, însă azi îmi dau seama că aveau dreptate. În 1964 am plecat în armată, am revenit în 1966 când am început să lucru în subteran. În aceste galerii făceam transport  cu minereu şi steril la o distanţă de peste 1 km, făcând 12 km pe şut dus şi întors, ducând vagonul cu minereu pe o pantă de peste 7 % . O pereche de bocanci de miner îi rupeam în 4 luni .
În anul 1967 s-a închis mina de la Bucium, aşa că mai mulţi buciumani am fost nevoiţi să ne angajăm la Roşia Montană, unde am lucrat tot subteran. Câte 2 ortaci încărcam la sapă şi la troc 25 de vagoane şi perforam  24 de găuri. Lucram în jurul „corănzii”, într-o cameră unde era foarte frig,  unde era un gol de 100 m până afară. Acest loc se numea „Cluftu Cetăţii”. Pe lângă minerit, acasă aveam o mică gospodărie, după ce terminam cu serviciul veneam acasă, să şi cosesc fân pentru animale, că pe atunci nu era cositoare ca şi acum.
În anul 1968 am plecat  la Baia-Mare unde am lucrat tot subteran, făcând Şcoala de miner gradul II şi Şcoala de Artificier. Am lucrat în condiţii destul de grele, lucram la o căldură de 37 de grade subteran, în cizme, şort şi cască, astfel lucram 6 ore. În anul 1970 m-am căsătorit cu cea care mi-a dăruit 2 fiice şi care mi-a fost alături în fiecare moment, Jurca Elena. Nunta am făcut-o la Căminul Cultural din Bucium Izbita, pe atunci nu existau atâtea restaurante ca acum. În anul 1972 am revenit pe meleagurile natale şi am început să lucrez din nou la Mina de la Roşia Montană, în calitate de miner şef  de brigadă, aici am reprofilat galeria principală de 14 km. Fiindcă ne realizam planul, în 1974 am fost dus la Vercheş, unde o brigadă de 24 de ortaci am executat o galerie  de 2 km, aici câştigam 4500 lunar. Cei 24 de ortaci lucram în 4 schimburi, întrucât galeria avea un profil mare, aici am lucrat 2 ani. În 1977 am mers la galerii de minare în „Carieră Cetate” unde nu aveam apă la perforat, perforam pe uscat, fără apă practic, numai Dumnezeu ştie cât praf am inhalat aici, aici a fost un mare dezinteres din partea conducerii  minei. Când veneau în control cei de la Protecţia Muncii, conducerea ne aducea apă cu cisterna din satul Gura Roşiei, ca să vadă cei de la Protecţia Muncii că mineri au apă la perforat, asta se întâmpla o dată  la 3 luni.
Toate au trecut, cu bune şi rele, în anul 1979 la 1 martie s-a deschis Marea Carieră de la Roşia Poieni, cea mai mare carieră, pe vremea aceea, din Europa, tot cu aceiaşi şefi care au fost şi la Roşia Montană. În 1983 am preluat Depozitul de Exploziv de la Gura Minei, unde am ocupat funcţia de şef  al Depozitului.
Cu ani în urmă la restaurantele din oraşul Abrud era plin când veneau minerii, s-au când veneau Buciumanii lunea la târg pentru schimbul aurului. Se resimţea din plin belşugul Buciumanilor, care făceau să trăiască bine cârciumarii şi ţiganii lăutari. Azi mai vezi 2-3 oameni prin restaurante. Moţii erau recunoscuţi pentru petrecerile din cazinouri. În anul 1990, prin decretul lui Petre Roman am ieşit la pensie de limită de vârstă cu o pensie de  3.900 lei, acum am o pensie de 1660 lei, pe care mi-o impozitează cu 140 lei pe lună. Adică, într-un an, o pensie dispare cu impozitul. Întotdeauna le-am spus nepoţilor mei că viaţa pe care am dus-o eu şi alţi mineri a fost destul de grea, poate prea grea. Ei ar trebui să-i mulţumească lui Dumnezeu că nu au mai prins vremurile alea. Într-adevăr, se câştigau bani frumoşi din minerit, dar acum la bătrâneţe  îmi amintesc ce îmi spuneau bătrânii când eram fecior de numai 16 ani. Acum la bătrâneţe mă ocup de gospodărie, împreună cu soţia mea. În acelaşi timp ne ocupăm şi de cei 4 nepoţi, care reuşesc să ne facă zilele mai vesele. Cine nu a trecut prin mină, nu îşi dă seama ce înseamnă să fii miner. Chiar dacă a fost greu, sunt mândru că ştiu ce înseamnă viaţa de miner.”
Bunicul nu a uitat să spună că minerii aveau o credinţă străveche: vâlva băilor. Se pare că vâlva era un duh al minelor, iar aceasta apărea fie luând înfăţişarea unei femei, unui bărbat, fie a a unui copil sau animal, făcându-se remarcată prin zgomote. Dacă vâlva era albă şi strălucitoare însemna că era o vâlvă bună, care le arăta minerilor locul unde era filonul de aur. Însă dacă minerii erau răi la suflet li se înfăţişa o vâlvă neagră care aducea numai nenorociri, nu noroc. Bunicul spune cu lacrimi în ochi că era o mare bucurie să vadă soarele şi în următoarea zi pentru că nu se ştia niciodată dacă vor mai ieşi teferi din mină.
După toate cele spuse, mi-am dat seama că viaţa de miner nu se descrie în vorbe, ea se trăieşte şi atât. Deşi timpul a trecut, amintirile din viaţa bunicului meu păstrează viu un obicei pe cale să se stingă la Roşia Montană. Sau, cine ştie, poate totuşi mineritul va reînvia în zonă….
Mădălina TOMA

Publicitate

Curier Județean

Primăria SEBEȘ anunță intervenții de DEZINSECȚIE pe raza municipiului, miercuri, 28 iulie 2021. Program și zonele vizate

Publicat

în

Primăria SEBEȘ anunță intervenții de DEZINSECȚIE pe raza municipiului, miercuri, 28 iulie 2021. Program și zonele vizate

Primăria Municipiului Sebeș aduce la cunoștința cetățenilor că miercuri, 28 iulie 2021, începând cu ora 23.00, se vor desfășura intervenții de dezinsecție pe raza domeniului public al Municipiului Sebeș. Zonele vizate sunt: parcurile aflate pe domeniul public, cartierele de blocuri, arterele principale. Intervențiile vor avea loc în Sebeș, Răhău, Petrești și Lancrăm.

Produsele folosite sunt avizate de Ministerul Sănătății și fac parte din grupa de toxicitate III. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace, precum și copiii, sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat. Intervențiile sunt monitorizare de reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș și de Poliția Locală a municipiului.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Post „proaspăt” de CONSILIER, scos la concurs de către primăria comunei Avram Iancu. Condiții și calendarul concursului

Publicat

în

Primăria comunei Avram Iancu organizează concurs pentru ocuparea funcției vacantede consilier din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Condiţii de participare

– studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă

– minimum 7 ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice
Bibliografie concurs, atribuţii conform fişei postului și depunere dosare concurs

Calendarul concursului

Data de sustinere a probei scrise: 30.08.2021, ora 10:00

Locaţia de desfăşurare a concursului: sala de şedinţe a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, situată în mun. Alba Iulia, b-dul 1 Decembrie 1918, nr. 68, jud. Alba

Observaţii suplimentare: Persoană de contact: Anca Lucica Mihaela, consilier principal. tel. 0786023607, email: uatcavramiancu@primariaavramiancu.ro

Data afişării: 28.07.2021, ora 08:00

Dosarele de concurs se depun la sediul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare, în termen de 20 de zile de la data publicării anunţului.

Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână. Bibliografia, tematica, atribuţiile prevăzute în fişa postului, precum şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează pe pagina de internet a autorităţii sau instituţiei publice organizatoare, la secţiunea special creată în acest scop.

Responsabilitatea privind legalitatea şi corectitudinea informaţiilor din conţinutul anunţului de concurs publicat pe site-ul Agenţiei şi încadrarea în temeiurile legale prevăzute de actele normative aparţin în exclusivitate autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului.

Publicitate
Bibliografia / tematica:

1. Constituţia României, republicată
2. Titlul I şi II ale părţii a VI-a si Partea VII Răspunderea administrativă art. 563-579 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare,
3. Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
4. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
5. O.G. nr. 28/2008 privind registrul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;
6. Ordinul nr. 25/1382/37/1642/14297/746/20/2019 pentru aprobarea Normelor tehnice privind modul de completare a registrului agricol pentru perioada 2020-2024

Tematica va cuprinde bibliografia integral

Citește mai mult

Curier Județean

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Astăzi, 28 iulie, rezultatele finale la examenul de Definitivat 2021 vor fi publicate, după soluționarea contestațiilor.

Rata de promovare la examenul naţional de Definitivat 2021 în învăţământul preuniversitar (medii mai mari sau egale cu 8) este de 72,90%, în creştere cu peste 3,5% față de anul trecut (69,17%), a anunţat Ministerul Educaţiei. Din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Electrica Furnizare Discount

Rezultatele la examenul de Definitivat 2021 au fost publicate miercuri de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.

Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă.

Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Potrivit Ministerului Educației, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, evidenţiază Ministerul Educaţiei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea