Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Cultură Educație

Şcoala ALTFEL: Activităţi sociale, educative, culturale şi sportive la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Programul Școala Altfel, desfășurat sub genericul ,,Să știi mai multe, să fii mai bun!” a fost și pentru elevii Școlii ,,Avram Iancu” din Alba Iulia un prilej de recreere prin intermediul unor activități educative deosebit de atractive și de interesante.

Activitățile propuse au răspuns, în primul rând, intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor, punându-le în valoare talentul, îndemânarea, creativitatea, spiritul civic şi de echipă, abilităţile de viaţă în domenii de interes cât mai variate: cultură, educaţie pentru mediu, sănătate, educaţie morală, rutieră, civică, vizite, excursii tematice şi de documentare, concursuri, workshopuri, acţiuni de voluntariat.

În cadrul acestei săptămâni, elevii școlii au fost stimulați de cadrele didactice să participe la acțiuni cât mai diverse, majoritatea desfășurate în parteneriat cu alte instituții locale: ,, Prin joc, o școală a cooperării” a fost activitatea desfășurată în colaborare cu Albalact, în care elevii claselor primare au primit detalii despre importanța laptelui în alimentația zilnică, dar și despre beneficiile acestui aliment în menținerea sănătății. La sfârșitul activității, elevii au primit din partea reprezentanților Albalact mascota Fulga.

Elit - Gustul Desăvârșit

O altă activitate de impact la care au participat elevii claselor a VIII-a a fost dedicată carierei ,,Raliul aptitudinilor, pregătirea pentru carieră – opțiunea mea școlară” și a fost desfășurată în parteneriat cu CJRAE Alba, cu Colegiul Tehnic ,,Alexandru Domșa” și cu Liceul Romano – Catolic din Alba Iulia .

Tot în cadrul acestei săptămâni, elevii școlii au participat la acțiuni de ecologizare, fiind responsabilizați în ceea ce privește  protejarea mediului înconjurător. Astfel, elevii au confecționat căsuțe pentru păsări, copaci pentru adăpost, au îngrijit animalele de la fermă, au cules plante medicinale, au amenajat spațiul verde din parcul școlii sau au creat ținute vestimentare din materiale reciclabile (Ziua Păsărilor,  Prietenii naturii,  Eco e cool, Să protejăm natura, Parada Eco, La ferma de animale).

 Proiectul „Învățăm Altfel: de la colegi, părinți și specialiști” i-a antrenat pe școlarii claselor pregătitoare și a IV-a în acțiuni ecologice, culturale, de voluntariat, sportive sau de cunoaștere a mediului înconjurător. Elevii claselor a III-a și a IV-a au avut ocazia să redescopere bucuria de a dărui în cadrul acțiunii desfășurate la Centrele de zi Sf. Maria și Sf. Ana din Alba Iulia, oferindu-le copiilor haine, dulciuri și jucării.

  Elevii din clasele a V-a, a VI-a și a VII-a au participat la câteva proiecte inițiate de  Junior Achievement pe teme de educație ecologică (Laboratorul de aer verde și Fabrica de aer curat) sau pe tema orientării în carieră (Job Shadow Day), copiii petrecând o zi în umbra părinților la locul de muncă al acestora.

În cadrul atelierelor, elevii au realizat icoane (Expoziția de icoane de la Mall), tablouri cu tematică pascală, felicitări și ornamente de Paște, ouă încondeiate, dulciuri și salate de fructe (Micii cofetari, Duelul brioșelor). Ziua sportivă i-a reunit pe elevi în cadrul proiectului Jocurile Copilăriei, aceștia participând la întreceri sportive pe terenul din curtea școlii sau la jocuri instructiv-educative specifice vârstei.

Elevii școlii au avut ocazia să viziteze și alte instituții sau obiective turistice din municipiu, dar și din județ:  Colegiul Militar din Alba Iulia , ISU Alba, Poliția Alba Iulia, Crucea Roșie, Albalact, Unitatea militară din Câmpia Turzii.

STP Alba a fost alături de Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, oferind sprijin în desfășurarea excursiilor organizate în cadrul programului Școala Altfel.

[nggallery id=1508]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea