Rămâi conectat

Actualitate

Șase localități din Alba cu risc de pestă porcină: Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Șase localități din Alba cu risc de pestă porcină: Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi

După ce a fost descoperit încă un mistreț bolnav, pe un fond de vânătoare administrat de Direcția Silvică Sibiu, șase comune din județul Alba au fost incluse într-o zonă tampon afectată de pestă porcină africană.

Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Sibiu, convocat de Prefectul de Sibiu, a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 16 Valea Mărului – Apold, județul Sibiu.

Zona afectată, care reprezintă o rază de 13 km de la caz (locul unde a fost vânat mistrețul), a fost stabilită după confirmarea bolii. Zona afectată este formată din zona infectată (cu o rază de 8 km de la caz) și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate.

Localitățile aflate în zona infectată sunt: Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Aciliu, Amnaș, Topârcea, Ludoș, Gusu și Sângătin.

Localitățile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Tilișca, Rod, Mag, Ocna Sibiului, Bogatu, Presaca, Dobârca, precum și alte șase localități din județul Alba (Doiștat, Gârbova, Cunța, Drașov, Spring și Boz).

Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.16 Apold, F.V.17 Sângătin , F.V.18 Păuca , F.V.19 Ocna Sibiului și F.V.20 Șura Mică.

Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.14 Săliște, F.V.15 Poiana.

În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.
Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreti în zona infectată determinată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea