Șase localități din Alba cu risc de pestă porcină: Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi

Șase localități din Alba cu risc de pestă porcină: Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi

După ce a fost descoperit încă un mistreț bolnav, pe un fond de vânătoare administrat de Direcția Silvică Sibiu, șase comune din județul Alba au fost incluse într-o zonă tampon afectată de pestă porcină africană.

Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Sibiu, convocat de Prefectul de Sibiu, a aprobat Programul de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreți – Fondul de Vânătoare nr. 16 Valea Mărului – Apold, județul Sibiu.

INFORMARE COVID-19

Zona afectată, care reprezintă o rază de 13 km de la caz (locul unde a fost vânat mistrețul), a fost stabilită după confirmarea bolii. Zona afectată este formată din zona infectată (cu o rază de 8 km de la caz) și zona tampon, de încă 5 km în exteriorul zonei infectate.

Localitățile aflate în zona infectată sunt: Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Aciliu, Amnaș, Topârcea, Ludoș, Gusu și Sângătin.

Localitățile aflate în zona tampon sunt: Armeni, Alămor, Săliște, Galeș, Vale, Săcel, Tilișca, Rod, Mag, Ocna Sibiului, Bogatu, Presaca, Dobârca, precum și alte șase localități din județul Alba (Doiștat, Gârbova, Cunța, Drașov, Spring și Boz).

Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.V.16 Apold, F.V.17 Sângătin , F.V.18 Păuca , F.V.19 Ocna Sibiului și F.V.20 Șura Mică.

Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt: F.V.14 Săliște, F.V.15 Poiana.

În zona afectată, timp de 60 de zile de la confirmarea bolii, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pândă și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare. Aceștia vor fi neutralizați prin îngropare în gropi executate de gestionarii fondurilor de vânătoare.

Pe fiecare fond de vânătoare din zona afectată se va realiza catagrafia efectivului de mistreți și prădători. Paznicii de vânătoare vor efectua patrulări zilnice, pentru a depista porci mistreți morți sau bolnavi.
Măsurile de control al bolii au fost puse în aplicare imediat si se mențin pentru 12 luni de la constatarea ultimului caz de PPA la porcii mistreti în zona infectată determinată.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...