Rămâi conectat

Societate

Sărbătoarea Unirii, o „sărbătoare populară”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Am trecut de un 1 Decembrie fără strălucire şi întunecat, mai mult apăsător, datorită problemelor economice. Am păstrat speranţa pe care actul de la 1918 ne-a adus-o şi am comemorat jertfa eroilor.
Am spus „La mulţi ani, români!” în cadrul aceloraşi festivităţi învechite, făcute ca la începutul anilor ’90. Nici măcar parada militară care mai anima atmosfera nu se mai regăseşte în peisaj. În plus, dezorganizarea a fost la ea acasă. E nevoie de o altfel de gândire şi cu totul altă implicare a celor care conduc oraşul.
Ziua Naţională trebuie să devină o sărbătoare care „iese în stradă”, o sărbătoare „populară” aşa cum se spunea altădată. Trebuie să fie o sărbătoare în care românii din toate colţurile ţării să se întâlnească cu alţi români, de pretutindeni, AICI în Alba Iulia şi AICI să se bucure împreună.
Evenimentele de la Alba Iulia, de Ziua Naţională, trebuie să îi aibă în centru pe oameni, nu pe politicieni şi manifestările lor rigide. Momentelor solemne trebuie să li se adauge evenimente de stradă care să facă Cetatea şi oraşul să prindă viaţă şi culoare. De asemenea, ele pot fi mult mai concentrate ca timp, pe mai puţine zile, pentru o mai simplă accesare din partea populaţiei.
O variantă pe care am susţinut-o deja, pentru că 1 Decembrie deschide şi sezonul de iarnă, ar fi să aprindem luminile, de Ziua Naţională, pe un brad de Crăciun. Ar fi o ocazie şi pentru copii de a se bucura, iar sărbătorile Unirii să aibă amprenta unui „târg de iarnă”. Cetatea s-ar transforma literalmente într-un loc al sărbătorii, al petrecerii timpului liber în comun.
Totuşi, pe cine dorim aici de 1 Decembrie? Să fim sinceri: programul actual de Ziua Unirii e neatractiv, oamenii nu vin la Alba Iulia, mai ales dacă vremea se strică puţin. Alba Iulia are un buget pe care îl primeşte anual pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie. Este o oportunitate uriaşă, pe care o ratăm acum, de a folosi aceşti bani pentru atrage turişti către Alba Iulia. În acest moment, activităţile dedicate celebrării Ziulei Naţionale sunt închise, neatractive şi nici măcar nu sunt promovate.
Alba Iulia ar trebui să se transforme pe 1 Decembrie, în fiecare an, într-un mare târg al bucuriei şi sărbătorilor de stradă. Putem vorbi de concerte, artă şi evenimente culturale de stradă, chiar şi un festival al vinului – un specific al locului, parade în care oamenii să reediteze momente istorice ale României şi ale Alba Iuliei.
Pentru toate aceste manifestări desfăşurate în Cetate şi în jurul ei avem nevoie de promovare serioasă. Trebuie să ducem acest eveniment şi în ţară dar şi în străinătate, să chemăm şi pe alţii să se bucure alături de noi, în „Mecca” noastră din Ardeal. Aceste câteva zile dedicate Marii Uniri constituie un prilej real de a ne mândri în faţa lumii şi o astfel de sărbătoare ne dă ocazia să ieşim în lume.
E o sărbătoare care ar trebui să fie o carte de vizită a României. Atunci când un străin ar întreba despre România, Alba Iulia şi serbările de 1 Decembrie ar trebui să fie între primele lucruri despre care să i se povestească. De altfel, voi face o propunere către Ministerul Culturii şi către Ministerul Turismului ca de la anul 1 Decembrie să fie „vândut” ca eveniment la nivel internaţional pentru imaginea României. Sper să avem timp până atunci să schimbăm la faţă Sărbătorile Unirii.
Acest fel de a serba 1 Decembrie, cât şi propunerea mea pentru „Serbările vechii capitale” pe care am făcut-o recent, sunt menite să schimbe radical felul de a privi Alba Iulia şi identitatea ei, să schimbe felul de a promova oraşul. Şi, cu certitudine, va oferi o altă şansă, reală, Alba Iuliei de a se dezvolta.
Florin ROMAN
vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 iunie: Ziua Învățătorului. Nașterea dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern din România

Ziua Învățătorului se sărbătorește în data de 5 iunie, în România, dată ce coincide cu data de naștere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc. Gheorghe Lazăr a înființat în 1818, în București, prima școală cu predare în limba română, Școala de la Sfântul Sava. Stabilirea Zilei Învățătorului a fost aprobată pe data de 9 octombrie 2007 de Parlament și apoi prin Legea nr. 289 din 29 octombrie 2007. Manifestarea are caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Ziua Mondială a Profesorilor, cunoscută și sub numele de Ziua Internațională a Profesorilor, este o zi internațională organizată anual pe 5 octombrie. Înființată în 1994, comemorează semnarea Recomandării UNESCO / ILO din 1966 privind statutul cadrelor didactice, care este un instrument de stabilire a standardelor care abordează statutul și situațiile cadrelor didactice din întreaga lume. Această recomandare prezintă standardele referitoare la politica personalului din educație, recrutare și formare inițială, precum și formarea continuă a cadrelor didactice, angajarea acestora și condițiile de muncă.

Ziua Mondială a Profesorilor își propune să se concentreze pe aprecierea, evaluarea și îmbunătățirea educatorilor lumii și să ofere o oportunitate de a lua în considerare problemele legate de profesori și predare.

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, Ziua Profesorului este marcată diferit de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de Ministrul Educației Naționale. Astfel, Ziua Învățătorului se dorește a fi un prilej bun de reflecție asupra școlii și a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta gratitudinea față de dascăli. Nu întâmplător a fost aleasă ziua de 5 iunie, care reprezintă data nașterii ”fondatorului învățământului în limba națională în Țara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Născut pe data de 5 iunie 1779, la Avrig, Gheorghe Lazăr a fost luat de mic în casa baronului Samuel von Brukenthal. Remarcându-i aplecarea pentru învățare, baronul l-a sprijinit prin trimiterea acestuia la gimnaziile din Sibiu și Cluj și apoi să îți continue studiile la Viena, prin cunoștințe superioare de filosofie, istorie și de științe fizico-matematice. Acesta a studiat și teologia ulterior. Gheorghe Lazăr a înființat în anul 1818 primele cursuri de ingineri hotarnici din Țara Românească, cu predare în limba română, la Şcoala Academicească pentru Științele Filozofești și Matematicești de la Mânăstirea Sfântul Sava din București, an în care a fost pusă piatra de temelie a Universității Politehnica din București.

Sursa: twinkl.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Rusalii? Spune-le ”La mulți ani”!

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Rusalii 2023: Ce nume se sărbătoresc de Pogorârea Sfântului Duh? Spune-le ”La mulți ani”!

Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusaliile, este sărbătorită la 50 de zile de la Învierea Domnului. În anul 2023, Rusaliile vor fi sărbătorite pe data de 4 iunie, la 50 de zile de la Paște și la 10 zile de la Înălțarea Domnului.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Această zi de sărbătoare are multiple denumiri, cum ar fi Sărbătoarea Săptămânilor, Sărbătoarea Recoltei și Sărbătoarea celor dintâi roade. În această zi sfântă, credincioșii aduc mulțumiri pentru grâul nou recoltat în vara și aduc ofrande în semn de recunoștință.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, pe data de 4 iunie, se sărbătoresc trei nume comune în România: Roxana, Rusalin și Ruxandra. Numele Roxana are origine slavă și înseamnă „sclipire” sau „strălucire”. Totuși, numele Roxana derivă din numele grecesc Rhōxanē, care în limba latină este Roxana, nume purtat de soția lui Alexandru cel Mare.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

În această zi sfântă, credincioșii participă la slujba de Liturghie în biserică, unde se binecuvântează frunze de nuc sau de tei, simbolizând limbile de foc care au apărut deasupra capetelor Sfinților Apostoli. După slujbă, oamenii oferă oale de lut cu mâncare celor nevoiași, fără ca aceștia să știe cine le-a oferit ajutorul, practicând astfel actul de milostenie în tăcere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Rusalii 2023: Ce semnificație are această mare sărbătoare? Tradiții pentru această zi sfântă

Rusaliile, cunoscute și sub numele de Cincizecimea, reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Anual, la 50 de zile după Învierea Domnului, este marcată această importantă sărbătoare, respectată de toți credincioșii. Rusaliile nu au o dată fixă, fiind sărbătorite la 50 de zile după Înviere. Această mare sărbătoare mai este denumită Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Duhului Sfânt și se consideră una dintre cele mai vechi și relevante sărbători.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Se crede că în această zi a fost întemeiată Biserica, atunci când 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism. Sărbătoarea Rusaliilor are o semnificație specială, întrucât credincioșii celebrează momentul în care Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt peste Apostoli, care s-au adunat la Ierusalim, transformându-i astfel în primii credincioși în care s-a revărsat puterea Duhului Sfânt.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

După Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au primit darul de a vorbi în limbi necunoscute anterior, permițându-le să răspândească cuvântul lui Iisus Hristos.

Rusaliile sunt sărbătorite în data de 4 iunie, iar începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România, astfel că românii vor beneficia și de liberă la data de 5 iunie. În calendarul creștin-ortodox, ambele zile de Rusalii sunt marcate cu o cruce roșie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare