Rămâi conectat

Societate

Sărbătoarea Unirii, o „sărbătoare populară”

Publicat

în

Am trecut de un 1 Decembrie fără strălucire şi întunecat, mai mult apăsător, datorită problemelor economice. Am păstrat speranţa pe care actul de la 1918 ne-a adus-o şi am comemorat jertfa eroilor.
Am spus „La mulţi ani, români!” în cadrul aceloraşi festivităţi învechite, făcute ca la începutul anilor ’90. Nici măcar parada militară care mai anima atmosfera nu se mai regăseşte în peisaj. În plus, dezorganizarea a fost la ea acasă. E nevoie de o altfel de gândire şi cu totul altă implicare a celor care conduc oraşul.
Ziua Naţională trebuie să devină o sărbătoare care „iese în stradă”, o sărbătoare „populară” aşa cum se spunea altădată. Trebuie să fie o sărbătoare în care românii din toate colţurile ţării să se întâlnească cu alţi români, de pretutindeni, AICI în Alba Iulia şi AICI să se bucure împreună.
Evenimentele de la Alba Iulia, de Ziua Naţională, trebuie să îi aibă în centru pe oameni, nu pe politicieni şi manifestările lor rigide. Momentelor solemne trebuie să li se adauge evenimente de stradă care să facă Cetatea şi oraşul să prindă viaţă şi culoare. De asemenea, ele pot fi mult mai concentrate ca timp, pe mai puţine zile, pentru o mai simplă accesare din partea populaţiei.
O variantă pe care am susţinut-o deja, pentru că 1 Decembrie deschide şi sezonul de iarnă, ar fi să aprindem luminile, de Ziua Naţională, pe un brad de Crăciun. Ar fi o ocazie şi pentru copii de a se bucura, iar sărbătorile Unirii să aibă amprenta unui „târg de iarnă”. Cetatea s-ar transforma literalmente într-un loc al sărbătorii, al petrecerii timpului liber în comun.
Totuşi, pe cine dorim aici de 1 Decembrie? Să fim sinceri: programul actual de Ziua Unirii e neatractiv, oamenii nu vin la Alba Iulia, mai ales dacă vremea se strică puţin. Alba Iulia are un buget pe care îl primeşte anual pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie. Este o oportunitate uriaşă, pe care o ratăm acum, de a folosi aceşti bani pentru atrage turişti către Alba Iulia. În acest moment, activităţile dedicate celebrării Ziulei Naţionale sunt închise, neatractive şi nici măcar nu sunt promovate.
Alba Iulia ar trebui să se transforme pe 1 Decembrie, în fiecare an, într-un mare târg al bucuriei şi sărbătorilor de stradă. Putem vorbi de concerte, artă şi evenimente culturale de stradă, chiar şi un festival al vinului – un specific al locului, parade în care oamenii să reediteze momente istorice ale României şi ale Alba Iuliei.
Pentru toate aceste manifestări desfăşurate în Cetate şi în jurul ei avem nevoie de promovare serioasă. Trebuie să ducem acest eveniment şi în ţară dar şi în străinătate, să chemăm şi pe alţii să se bucure alături de noi, în „Mecca” noastră din Ardeal. Aceste câteva zile dedicate Marii Uniri constituie un prilej real de a ne mândri în faţa lumii şi o astfel de sărbătoare ne dă ocazia să ieşim în lume.
E o sărbătoare care ar trebui să fie o carte de vizită a României. Atunci când un străin ar întreba despre România, Alba Iulia şi serbările de 1 Decembrie ar trebui să fie între primele lucruri despre care să i se povestească. De altfel, voi face o propunere către Ministerul Culturii şi către Ministerul Turismului ca de la anul 1 Decembrie să fie „vândut” ca eveniment la nivel internaţional pentru imaginea României. Sper să avem timp până atunci să schimbăm la faţă Sărbătorile Unirii.
Acest fel de a serba 1 Decembrie, cât şi propunerea mea pentru „Serbările vechii capitale” pe care am făcut-o recent, sunt menite să schimbe radical felul de a privi Alba Iulia şi identitatea ei, să schimbe felul de a promova oraşul. Şi, cu certitudine, va oferi o altă şansă, reală, Alba Iuliei de a se dezvolta.
Florin ROMAN
vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Monden-Clubbing

Neversea și Untold au pus în vânzare biletele de o zi

Publicat

în

Două luni și jumătate ne mai despart de revederea cu festivalul Neversea, ce revine după o pauză de doi ani la malul Mării Negre cu un line-ul în care se vor regăsi artiști precum Black Eyed Peas, Dimitri Vegas & Like Mike, Alan Walker, Don Diablo, Alesso, Steve Aoki, Timmy Trumpet, Ummet Ozcan, Tujamo, Nicky Romero, Nervo, Quintino sau Parov Stelar.

Ajuns la ediția cu numărul patru, Neversea 2022 aduce la Constanța peste 150 de artiști români și internaționali, în perioada 7-10 iulie.

Fanii Neversea au la dispoziție două variante de achizitionare a biletelor pentru una din cele patru zile de festival: General Access, la prețul de 37 de euro + Taxe sau VIP, la prețul de 104 de euro + Taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Și “Big Brother” Untold, pune la dispoziție fanilor pe lângă abonamente și bilete de o zi, la festival. Cei care vor să se distreze în universul magic UNTOLD au la dispoziție tot două variante de bilete de o zi: biletul General Access, la prețul de 50 de euro + Taxe sau biletul VIP Access, la prețul de 106 euro + Taxe. Cei care își achiziționează Day Ticket își vor putea alege ziua în care să vină și să se bucure de experiențe de neuitat. UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și are loc în 2022, între 4 și 7 august, la Cluj-Napoca. În cele 4 zile și 4 nopți de festival, îi veți putea vedea pe David Guetta, Don Diablo, Hardwell, Morten, Kygo, Steve Aoki, Tujamo, Paul Kalkbrenner, Above and Beyond, Borgore, Dub Fx și Woodnote.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare