Ziarul Unirea

Sărbătoarea Unirii, o „sărbătoare populară”

Am trecut de un 1 Decembrie fără strălucire şi întunecat, mai mult apăsător, datorită problemelor economice. Am păstrat speranţa pe care actul de la 1918 ne-a adus-o şi am comemorat jertfa eroilor.
Am spus „La mulţi ani, români!” în cadrul aceloraşi festivităţi învechite, făcute ca la începutul anilor ’90. Nici măcar parada militară care mai anima atmosfera nu se mai regăseşte în peisaj. În plus, dezorganizarea a fost la ea acasă. E nevoie de o altfel de gândire şi cu totul altă implicare a celor care conduc oraşul.
Ziua Naţională trebuie să devină o sărbătoare care „iese în stradă”, o sărbătoare „populară” aşa cum se spunea altădată. Trebuie să fie o sărbătoare în care românii din toate colţurile ţării să se întâlnească cu alţi români, de pretutindeni, AICI în Alba Iulia şi AICI să se bucure împreună.
Evenimentele de la Alba Iulia, de Ziua Naţională, trebuie să îi aibă în centru pe oameni, nu pe politicieni şi manifestările lor rigide. Momentelor solemne trebuie să li se adauge evenimente de stradă care să facă Cetatea şi oraşul să prindă viaţă şi culoare. De asemenea, ele pot fi mult mai concentrate ca timp, pe mai puţine zile, pentru o mai simplă accesare din partea populaţiei.
O variantă pe care am susţinut-o deja, pentru că 1 Decembrie deschide şi sezonul de iarnă, ar fi să aprindem luminile, de Ziua Naţională, pe un brad de Crăciun. Ar fi o ocazie şi pentru copii de a se bucura, iar sărbătorile Unirii să aibă amprenta unui „târg de iarnă”. Cetatea s-ar transforma literalmente într-un loc al sărbătorii, al petrecerii timpului liber în comun.
Totuşi, pe cine dorim aici de 1 Decembrie? Să fim sinceri: programul actual de Ziua Unirii e neatractiv, oamenii nu vin la Alba Iulia, mai ales dacă vremea se strică puţin. Alba Iulia are un buget pe care îl primeşte anual pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie. Este o oportunitate uriaşă, pe care o ratăm acum, de a folosi aceşti bani pentru atrage turişti către Alba Iulia. În acest moment, activităţile dedicate celebrării Ziulei Naţionale sunt închise, neatractive şi nici măcar nu sunt promovate.
Alba Iulia ar trebui să se transforme pe 1 Decembrie, în fiecare an, într-un mare târg al bucuriei şi sărbătorilor de stradă. Putem vorbi de concerte, artă şi evenimente culturale de stradă, chiar şi un festival al vinului – un specific al locului, parade în care oamenii să reediteze momente istorice ale României şi ale Alba Iuliei.
Pentru toate aceste manifestări desfăşurate în Cetate şi în jurul ei avem nevoie de promovare serioasă. Trebuie să ducem acest eveniment şi în ţară dar şi în străinătate, să chemăm şi pe alţii să se bucure alături de noi, în „Mecca” noastră din Ardeal. Aceste câteva zile dedicate Marii Uniri constituie un prilej real de a ne mândri în faţa lumii şi o astfel de sărbătoare ne dă ocazia să ieşim în lume.
E o sărbătoare care ar trebui să fie o carte de vizită a României. Atunci când un străin ar întreba despre România, Alba Iulia şi serbările de 1 Decembrie ar trebui să fie între primele lucruri despre care să i se povestească. De altfel, voi face o propunere către Ministerul Culturii şi către Ministerul Turismului ca de la anul 1 Decembrie să fie „vândut” ca eveniment la nivel internaţional pentru imaginea României. Sper să avem timp până atunci să schimbăm la faţă Sărbătorile Unirii.
Acest fel de a serba 1 Decembrie, cât şi propunerea mea pentru „Serbările vechii capitale” pe care am făcut-o recent, sunt menite să schimbe radical felul de a privi Alba Iulia şi identitatea ei, să schimbe felul de a promova oraşul. Şi, cu certitudine, va oferi o altă şansă, reală, Alba Iuliei de a se dezvolta.
Florin ROMAN
vicepreşedinte PNL Alba

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

ADEZIUNE PLUS ALBA

Te-ar putea interesa și:

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

De 8 Martie Alba Mall a fost „poarta magică” către un univers de poveste a sute de copii din Alba Iulia

Joi, începând cu ora 19:00, la Alba Mall s-a desfăşurat un eveniment de suflet destinat zilei Internaţionale a Femeii având… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro