Rămâi conectat

Curier Județean

Salvează vieți! Donează sânge! Află programul, condițiile și facilitățile pentru cei care donează sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba

Mondoc Adriana

Publicat

în

Sângele nu poate fi înlocuit cu altceva, având în vedere structura comlexă și funcțiile multiple pe care acesta le îndeplinește în organism, și nici nu poate fi cumpărat de la farmacie. Trebuie dăruit de cineva.

Zilnic este nevoie ca un număr suficient de persoane să doneze sânge. Administrarea de sânge la un bolnav aflat în suferință produce efecte benefice imediate, vizibile, producând o ameliorare a stării de sănătate sau vindecare.

Cu ocazia prezentării la donarea de sange, se pot depista anumite boli: în urma consultației medicale și a testelor de sânge care se efectuează. Astfel, se fac următoarele analize: Hemoglobina (pentru anemie), Glicemia, Teste pentru Hepatita B, Hepatita C, HIV, Sifilis, HTLV, ALT (pentru ficat), Grupa de sange, RH.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate dona sânge:

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE care are reşedinţa în România, este sănătos şi se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiţii, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate: femei minim 57 Kg; bărbaţi minimu 60 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

 

Dacă sângele este sănătos, se pot salva chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales henmoragii, la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 42 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);

 

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

*7 tichete de masă

*zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

*decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

*reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în incinta Direcţiei de Sănătate Publică Alba, şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 – 12.00


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevul sergent Călin Hartzos și locotenentul Vlad Haica de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, „ambasadori” ai UE la activitatea internațională organizată de Colegiul European de Securitate și Apărare – European Security and Defence College

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul sergent Călin Hartzos și locotenentul Vlad Haica de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au fostîn perioada 12-18 martie 2023, „ambasadori” ai UE la activitatea internațională organizată de Colegiul European de Securitate și Apărare – European Security and Defence College.

Elevul sergent Călin Hartzos (clasa a XI-a) și domnul locotenent Vlad Haica au reprezentat Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia în Portugalia la o nouă activitate internațională organizată de Colegiul European de Securitate și Apărare – European Security and Defence College, în perioada 12 – 18 martie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întâlnirea, la care a luat parte întreaga comunitate a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar, a fost găzduită de Colegio Militar din Lisabona și s-a desfășurat pe două paliere. Primul a cuprins un curs pe teme de istorie și valori fundamentale ale Uniunii Europene „EU History and Core Values”, dezbaterile fiind susținute de reprezentanți de la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene.

La finalul cursului, elevul sergent Călin Hartzos a concluzionat printr-o scurtă prezentare că: „acest curs a fost cel mai bun exemplu despre ce a făcut Uniunea Europeană pentru noi. Pe lângă prelegerile sau cursurile la care am participat, sunt importante relațiile și amintirile pe care le-am creat împreună. Ce a făcut Uniunea Europeană pentru noi este întrebarea trecutului în timp ce întrebarea prezentului și a viitorului fiind ce putem să facem noi pentru Uniunea Europeană”, a spus Călin.

Despre experiența internațională din Portugalia, elevul sergent Călin Hartzos a mai adăugat: „Dezbaterile la care am participat au tratat diferite teme, de la strategii militare și până la valori morale. Am avut posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu comandanți, profesori universitari sau figuri publice portugheze de la care am avut atât de multe de învățat. Această experiență nouă ne-a adus mai aproape de Uniunea Europeană și mai aproape unii de alții, devenind „ambasadori” ai Uniunii Europene în școlile noastre”,

Cea de-a doua activitate a fost reprezentată de cea de-a IX-a reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar. Un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene, Forumul își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

23 martie: Acțiune de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia. „Uniți pentru viață” – o nouă Campanie Națională de donare de sânge, organizată de studenții din ASCOR

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 martie: Acțiune de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia. „Uniți pentru viață” – o nouă Campanie Națională de donare de sânge, organizată de studenții din ASCOR

Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) organizează la nivel național, în luna pentru viață, o nouă campanie de donare de sânge.

Campania se va desfășura în perioada 20-31 martie 2023, în principalele centre universitare din țară, unde filialele ASCOR își desfășoară activitatea. La Alba Iulia, acțiunea de donare de sânge se va desfășura joi, 23 martie, în intervalul orar 7:30 – 12:00.

„Pe lângă scopul de a aduna cât mai mulți donatori, campania își propune promovarea unei culturi a vieții. Astfel, tinerii își doresc să salveze și să protejeze vieți omenești mai întâi prin donarea de sânge, iar mai apoi prin participarea la Marșul pentru viață, programat pentru data de 25 martie 2023. Anul acesta, Marșul pentru viață se desfășoară sub genericul: „Viitorul este pro-viață”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook ASCOR Alba Iulia sau la numerele de telefon: 0757675436 sau 0745533200″, au transmis reprezentanții ASCOR.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Performanțe extraordinare pentru judoka CS Unirea Alba Iulia: Laura Alexia Bogdan și Sibișan Alexandru, argint și bronz la Cupa Europeană de Juniori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe extraordinare pentru judoka CS Unirea Alba Iulia: Laura Alexia Bogdan și Sibișan Alexandru, argint și bronz la Cupa Europeană de Juniori

Judoka Clubului Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obțin, din nou, performanțe extraordinare pe plan internațional. La Cupa Europeană de Juniori, Laura Alexia Bogdan a obținut medalia de argint în vreme ce Sibișan Alexandru a obținut medalia de bronz.

Competiția internațională s-a desfășurat, în perioada 18-19 martie, în Bosnia și Herțegovina, la Sarajevo. Competiția a fost de tip piramidal.

Laura Bogdan, sportivă cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia și CSM Cluj), a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme, a câștigat 3 meciuri, însă nu a reușit să se impună în finală, clasându-se pe a doua treaptă a podiumului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alexandru Sibișan, sportiv cu dublă legitimare (CS Unirea Alba Iulia și CSM Pitești), elev al Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica), a concurat la categoria de greutate – 90 de kilograme și a câștigat 4 dispute, a pierdut una, iar la final s-a poziționat pe locul trei.

La această competiție au concurat sportivi valoroși din peste 10 țări. Judoka de la CS Unirea Alba Iulia sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian.

”Aceste două medalii, de argint și bronz, obținute pe plan internațional, înseamnă mult pentru CS Unirea Alba Iulia. Munca sportivilor și antrenorilor beneficiază de recunoaștere internațională. Felicitări și mult succes în continuare”, a transmis Daniela Moșneag, director CS Unirea Alba Iulia.

Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia este o structură sportivă de drept public, cu personalitate juridică, înființată în 1974 ca instituție publică în subordinea Ministerului Sportului, având ca obiect principal de activitatea obținerea performanțelor sportive: selecția, pregătirea, participarea la competiții interne și internaționale, respectiv câștigare de medalii pe plan național și internațional.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare