Salvează vieți! Donează sânge! Află programul, condițiile și facilitățile pentru cei care donează sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba

Sângele nu poate fi înlocuit cu altceva, având în vedere structura comlexă și funcțiile multiple pe care acesta le îndeplinește în organism, și nici nu poate fi cumpărat de la farmacie. Trebuie dăruit de cineva.

Zilnic este nevoie ca un număr suficient de persoane să doneze sânge. Administrarea de sânge la un bolnav aflat în suferință produce efecte benefice imediate, vizibile, producând o ameliorare a stării de sănătate sau vindecare.

Cu ocazia prezentării la donarea de sange, se pot depista anumite boli: în urma consultației medicale și a testelor de sânge care se efectuează. Astfel, se fac următoarele analize: Hemoglobina (pentru anemie), Glicemia, Teste pentru Hepatita B, Hepatita C, HIV, Sifilis, HTLV, ALT (pentru ficat), Grupa de sange, RH.

Cine poate dona sânge:

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al UE care are reşedinţa în România, este sănătos şi se supune regulilor de prelevare a sângelui. Alte condiţii, conform Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, România:
– vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– greutate: femei minim 57 Kg; bărbaţi minimu 60 kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– tensiune arterială sistolică între 120 şi 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
– femeile să nu fie: însarcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
– să nu fii sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;

 

Dacă sângele este sănătos, se pot salva chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe următoarele:
– celule roșii (se folosesc mai ales henmoragii, la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 42 de zile de la recoltare);
– trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie);
– plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri);

 

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

*7 tichete de masă

*zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

*decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

*reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în incinta Direcţiei de Sănătate Publică Alba, şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 – 12.00

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...