Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

S-A STINS DIN VIAȚĂ Maria Deac Poenaru din Laz, artista care a împânzit lumea cu icoanele ei. A fost ultima reprezentantă a pictorilor iconari din Laz

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

maria deac poenaruMarea artistă a picturii icoanelor pe sticlă, Maria Deac Poenaru din Laz, s-a stins din viață miercuri dimineața, exact la trei săptămâni după ce a împlinit vârsta de 92 de ani. Lucrările celebrei pictorițe au ajuns în aproape toată lumea, mai ales în colecții particulare, dar și în biserici.

Maria Deac Poenaru a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști populari din Alba și ultima reprezentantă a neamului pictorilor de iconari din satul Laz, iconari  care au dezvoltat un stil estetic aparte și o adevărată școală de pictură pe Valea Sebeșului, începând cu 1770.

A fost născută pe 25 martie (anul 1923), chiar de Buna Vestire, o sărbătoare care stă sub semnul Maicii Domnului și va fi înmormântată vineri,  când e sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care de asemenea e închinată Maicii Domnului.

”Pur și simplu s-a stins precum o lumânare care arde în fața unei icoane”, a spus părintele Ilie Haida din Laz.

Citiți și  FOTO Maria Deac Poenaru, deținătoarea titlului ”Tezaur Uman Viu”, sărbătorită de feciori și oficialități la 92 de ani

Maria Deac Poenaru a trăit în casa Poenarilor din Laz, casă ușor de recunoscut prin zugrăveala aparte ce trimite la ocupația de veacuri a acestei familii – pictura religioasă. 

Tanti Maria și-a dedicat întreaga viață icoanei, oamenilor și tradițiilor populare. A iniţiat în arta iconografiei, a ţesutului şi cusutului zeci de generaţii de tineri, iar casa acesteia din Laz este un muzeu ce cuprinde sute de icoane unicat, realizate de membrii familiei Poenaru, şi obiecte de artă populară- costume populare, obiecte de rit religios, obiecte de impodobit casa, vase de lut, etc. Icoanele ei au împânzit lumea, mai ales în colecții particulare dar și în biserici.

Membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, Maria Deac Poenaru a fost declarată în anul 2011 TEZAUR UMAN VIU.

De tanti Maria a avut grijă un nepot al său, care locuiește în satul vecin, în Săsciori. În ultimul timp, tanti Maria, care nu mai pictase de vreo doi ani, a avut și momente în care nu îi mai prea recunoaștea pe cei din jur, nu mai avea aceeași poftă de mâncare și nici nu mai auzea prea bine.

Cu adâncă îndurerare deplângem plecarea la cele veșnice a doamnei Maria Deac Poenaru, cea care a fost ultima descendentă a iconarilor din neamul Poienarilor de la Laz, de pe Valea Sebeșului. După o viață pusă în slujba artei sacre și a lui Dumnezeu, care iată că și-a dorit-o alături, Maria Deac Poenaru, singura femeie iconar din neamul Poenarilor, intră definitiv, prin opera sa, în tezaurul cultural al neamului românesc. Îi vom păstra mereu vie amintirea, cu respectul cuvenit marilor valori ale culturii tradiționale românești. Dumnezeu s-o odihnească!”, a transmis președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Înmormântarea va avea loc vineri, 17 aprilie, la ora 13.00, la Laz.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea