Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Rusalii 2015. Salariații vor avea liber pe 1 iunie. Calendarul sărbătorilor legale 2015

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

rusaliiPrima şi a doua zi de Rusalii sunt, potrivit legislaţiei muncii, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest an, prima şi a doua zi de Rusalii pică pe 31 mai și 1 iunie, aşa cum este stabilit în calendarul ortodox.

Cum 1 iunie va pica într-o zi de luni, angajații se vor bucura de un weekend prelungit.

În prezent, salariaţii se pot bucura anual de un număr de 12 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului muncii. Două dintre acestea sunt prima şi a doua zi de Rusalii.

Potrivit calendarului ortodox, romanii sărbătoresc Rusaliile în 2015 în zilele de 31 mai şi 1 iunie. Prin urmare, salariaţii care au un program de lucru obişnuit, de luni până vineri, se vor bucura cu această ocazie de un weekend prelungit, având în vedere că 1 iunie va pica într-o zi de luni.

Următoarea sărbătoare legală în care nu se lucrează este 15 august (Adormirea Maicii Domnului), însă în 2015 această zi pică sâmbăta. Astfel, angajaţii cu program de muncă normal vor beneficia iar de o zi liberă abia pe 30 noiembrie (luni), cu ocazia Sfântului Andrei.

În afară de acestea, până la sfârşitul anului încă două zile de sărbătoare legală vor mai pica în timpul săptămânii: Ziua Naţională a României (marţi, 1 decembrie) şi prima zi de Crăciun (vineri, 25 decembrie).

În total, 2015 aduce salariaţilor doar opt libere legale în timpul săptămânii. La fel s-a întâmplat şi în 2012 şi 2013, în timp ce anul trecut au fost nouă.

În altă ordine de idei, angajaţii de alte confesiuni – în afară de cele creştine – beneficiază de două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale.

Zilele libere sunt acordate de către angajatori, iar cei care îşi cheamă salariaţii la muncă cu ocazia sărbătorilor legale riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Angajatorul nu poate include în durata anuală a concediului de odihnă sărbătorile legale în care nu se lucrează sau zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil.

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Florii 2024. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Florii 2024 frumoase. SMS-uri, felicitări de Florii și urări onomastice creștine de Sărbătoarea Floriilor pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colegi, șefi, profesoare care au nume de floare. Texte cu mesaje de Florii haiose și amuzante . Mesaje de la mulți ani de Florii • Urări de Florii creștine. Creștinii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile, ziua […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea