Rămâi conectat

Ştirea zilei

Roșia Montană Gold Corporation a donat ”Casa de Aur” Muzeului ASTRA din Sibiu

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Începând de duminică, vizitatorii Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu pot afla mai multe despre istoria, tradițiile și patrimoniul cultural din Roșia Montană, trecând pragul clădirii donate muzeului de către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Situată în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, „Casa de Aur” spune povestea tradiției de două milenii a mineritului aurifer de la Roșia Montană, din inima Apusenilor. Clădirea datează din 1830 și reprezintă o gospodărie tipică pentru arhitectura vernaculară din zona Roșiei Montane, fiind construită din bârne din lemn de brad, tăiate în trașcă și încheiate la capete în cheutori „coadă de rândunică”. Pe două din grinzile tavanului din „camera bună” a fost identificată o inscripție în chirilică ce indică numele proprietarului, al meșterului și anul construcției. Pivnița avea un caracter funcțional, strâns legat de prelucrarea minereului aurifer.

Aflat într-o stare precară de conservare, imobilul a fost cumpărat de Roșia Montană Gold Corporation în 2006, iar ulterior a fost donat muzeului ASTRA Sibiu. Restaurarea s-a realizat în cadrul Proiectului Centrului Cultural de Restaurare-Conservare al muzeului ASTRA Sibiu, implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finanțat de Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Lucrările de desfacere și relocare au fost efectuate de specialiștii muzeului în 2009. Ulterior, lemnul a fost supus unui proces de restaurare, iar clădirea a fost reconstruită în incinta muzeului, în zona tematică a mineritului tradițional.

”Ca deținător al celei mai mari structuri etnomuzeale din România, ASTRA a desfășurat un program de cercetare pentru identificarea unei gospodării de miner aurifer pentru a întregi panoplia ocupațiilor tradiționale românești ilustrate în spațiul muzeal în aer liber. În cadrul acestui program am identificat casa din comuna Roșia Montană și ne-am bucurat că proprietarul, compania Roșia Montană Gold Corporation, a fost deosebit de receptiv la propunerea noastră de colaborare. Prin adăugarea casei minerului aurar în complexul nostru le oferim vizitatorilor ocazia de a afla mai multe date despre această tradiție de două mii de ani a Apusenilor”, a declarat Ștefan Ciprian Anghel, director în cadrul muzeului și responsabilul de proiect, cu ocazia inaugurării casei.

La rândul său, Adrian Gligor, vicepreședintele pentru Patrimoniu și Dezvoltare Durabilă al RMGC, a explicat implicarea companiei în proiectele de punere în valoare a patrimoniului.

”Acordăm o importanță deosebită conservării tradițiilor minerești din zona Roșia Montană, care spun atât de multe despre istoria poporului nostru. Cercetările arheologice desfășurate cu sprijinul financiar al RMGC au identificat aici vestigii ale prezenței coloniștilor din Imperiul Roman care au venit la Roșia Montană acum aproape 2.000 de ani să exploateze aurul. Au fost cercetate 13 situri arheologice, iar programul de restaurare include atât conservare in situ, cât și realizarea de replici ce vor fi expuse alături de elemente arhitecturale vernaculare conservate și restaurate din centrul istoric în viitorul Muzeu al Mineritului care va fi construit cu sprijinul companiei. Am cheltuit până în prezent 15 milioane USD în cercetarea și restaurarea patrimoniului local și vom mai investi 140 de milioane USD pentru punerea în valoare a clădirilor și construcțiilor din Roșia Montană, precum și a patrimoniului național”, a declarat Adrian Gligor.

Ca parte a misiunii asumate de valorificare a patrimoniului istoric, compania minieră a finanțat deja restaurarea casei de la numărul 325 din Piața Centrală a Roșiei Montane, care găzduiește acum expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Mii de vizitatori îi trec în fiecare an pragul pentru a descoperi istoria Roșiei Montane și a înțelege ce înseamnă beneficiile mineritului modern.

Întregul centru istoric al comunei este cuprins într-un program amplu de reabilitare și refuncționalizare, iar în prezent se desfășoară lucrări de mentenanță a centrului. Din 2011 se lucrează la restaurarea a două clădiri emblematice din Roșia Montană: vechea școală și vechea primărie. Alte o sută de clădiri au proiectele de restaurare avizate, iar lucrările vor începe odată cu demararea proiectului minier.

Proiectele de restaurare mai includ galeria romană Cătălina-Monulești din Roșia Montană, ce atestă activitățile miniere romane din secolul al II-lea, monumentul funerar de la Tău Găuri, datând din secolul al II-lea, monument istoric ce va fi conservat in situ, precum și zona Carpeni, sit arheologic protejat.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Un srilankez, la slujba din Joia Mare la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia: ”În fiecare duminică vin să mă rog lui Dumnezeu, cum făceam acasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un srilankez, la slujba din Joia Mare la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia: ”În fiecare duminică vin să mă rog lui Dumnezeu, cum făceam acasă” Joia mare la catolici l-a găsit pe un bărbat din Sri Lanka la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Acesta a participat la slujba și ritualul ”spălării […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea