Rămâi conectat

Ştirea zilei

Roșia Montană Gold Corporation a donat ”Casa de Aur” Muzeului ASTRA din Sibiu

Publicat

în

Începând de duminică, vizitatorii Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu pot afla mai multe despre istoria, tradițiile și patrimoniul cultural din Roșia Montană, trecând pragul clădirii donate muzeului de către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Situată în rezervaţia naturală Dumbrava Sibiului, în cadrul Muzeului Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, „Casa de Aur” spune povestea tradiției de două milenii a mineritului aurifer de la Roșia Montană, din inima Apusenilor. Clădirea datează din 1830 și reprezintă o gospodărie tipică pentru arhitectura vernaculară din zona Roșiei Montane, fiind construită din bârne din lemn de brad, tăiate în trașcă și încheiate la capete în cheutori „coadă de rândunică”. Pe două din grinzile tavanului din „camera bună” a fost identificată o inscripție în chirilică ce indică numele proprietarului, al meșterului și anul construcției. Pivnița avea un caracter funcțional, strâns legat de prelucrarea minereului aurifer.

Aflat într-o stare precară de conservare, imobilul a fost cumpărat de Roșia Montană Gold Corporation în 2006, iar ulterior a fost donat muzeului ASTRA Sibiu. Restaurarea s-a realizat în cadrul Proiectului Centrului Cultural de Restaurare-Conservare al muzeului ASTRA Sibiu, implementat cu ajutorul unui grant al Mecanismului Financiar SEE finanțat de Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Lucrările de desfacere și relocare au fost efectuate de specialiștii muzeului în 2009. Ulterior, lemnul a fost supus unui proces de restaurare, iar clădirea a fost reconstruită în incinta muzeului, în zona tematică a mineritului tradițional.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ca deținător al celei mai mari structuri etnomuzeale din România, ASTRA a desfășurat un program de cercetare pentru identificarea unei gospodării de miner aurifer pentru a întregi panoplia ocupațiilor tradiționale românești ilustrate în spațiul muzeal în aer liber. În cadrul acestui program am identificat casa din comuna Roșia Montană și ne-am bucurat că proprietarul, compania Roșia Montană Gold Corporation, a fost deosebit de receptiv la propunerea noastră de colaborare. Prin adăugarea casei minerului aurar în complexul nostru le oferim vizitatorilor ocazia de a afla mai multe date despre această tradiție de două mii de ani a Apusenilor”, a declarat Ștefan Ciprian Anghel, director în cadrul muzeului și responsabilul de proiect, cu ocazia inaugurării casei.

La rândul său, Adrian Gligor, vicepreședintele pentru Patrimoniu și Dezvoltare Durabilă al RMGC, a explicat implicarea companiei în proiectele de punere în valoare a patrimoniului.

”Acordăm o importanță deosebită conservării tradițiilor minerești din zona Roșia Montană, care spun atât de multe despre istoria poporului nostru. Cercetările arheologice desfășurate cu sprijinul financiar al RMGC au identificat aici vestigii ale prezenței coloniștilor din Imperiul Roman care au venit la Roșia Montană acum aproape 2.000 de ani să exploateze aurul. Au fost cercetate 13 situri arheologice, iar programul de restaurare include atât conservare in situ, cât și realizarea de replici ce vor fi expuse alături de elemente arhitecturale vernaculare conservate și restaurate din centrul istoric în viitorul Muzeu al Mineritului care va fi construit cu sprijinul companiei. Am cheltuit până în prezent 15 milioane USD în cercetarea și restaurarea patrimoniului local și vom mai investi 140 de milioane USD pentru punerea în valoare a clădirilor și construcțiilor din Roșia Montană, precum și a patrimoniului național”, a declarat Adrian Gligor.

Ca parte a misiunii asumate de valorificare a patrimoniului istoric, compania minieră a finanțat deja restaurarea casei de la numărul 325 din Piața Centrală a Roșiei Montane, care găzduiește acum expoziția de istorie a mineritului „Aurul Apusenilor”. Mii de vizitatori îi trec în fiecare an pragul pentru a descoperi istoria Roșiei Montane și a înțelege ce înseamnă beneficiile mineritului modern.

Întregul centru istoric al comunei este cuprins într-un program amplu de reabilitare și refuncționalizare, iar în prezent se desfășoară lucrări de mentenanță a centrului. Din 2011 se lucrează la restaurarea a două clădiri emblematice din Roșia Montană: vechea școală și vechea primărie. Alte o sută de clădiri au proiectele de restaurare avizate, iar lucrările vor începe odată cu demararea proiectului minier.

Proiectele de restaurare mai includ galeria romană Cătălina-Monulești din Roșia Montană, ce atestă activitățile miniere romane din secolul al II-lea, monumentul funerar de la Tău Găuri, datând din secolul al II-lea, monument istoric ce va fi conservat in situ, precum și zona Carpeni, sit arheologic protejat.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare