Actualitate
Românii nevaccinații anti-Covid își vor putea ridica pensia, alocația sau ajutoarele sociale fără restricții: Anunțul lui Raed Arafat
Românii nevaccinații anti-Covid își vor putea ridica pensia, alocația sau ajutoarele sociale fără restricții: Anunțul lui Raed Arafat
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a declarat că, prin hotărârea de guvern aprobată luni, pensionarii nevaccinaţi nu vor avea restricţii în a-şi ridica pensia fizic, aceeaşi excepţie privind accesul în instituţiile publice fiind aplicată şi în cazul persoanelor nevaccinate care au de primit alocaţii pentru copii sau alte prestaţii sociale.
„Din punct de vedere al accesului la instituţiile publice şi la cele private, au fost prevăzute unele excepţii care ni s-au ridicat de către mai multe persoane. Pensionarii care trebuie să ridice pensia, de exemplu, nu vor avea restricţii să ridice pensia, cei care merg pentru prestaţii sociale, alocaţii de copii etc. pot să intre să ridice aceste prestaţii”, a afirmat Raed Arafat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Întrebat dacă la ANAF, la primărie, oamenii care vor să îşi plătească taxele vor putea intra fără certificat de vaccinare, el a precizat: „Plata taxelor nu cred”.
„Vor trebui să fie totuşi – fie să plătească online, fie aşteaptă. Deci, la acest moment, am vorbit doar de prestaţiile sociale, adică să ridice pensie, să ridice orice, dar nu ca să intre să plătească alte chestii. Şi aici chiar la orice chestie putem să găsim 100 de excepţii necesare, nu vom aplica aceste excepţii acum. Adică, nu am dorit să facem un lockdown total într-o parte şi toată lumea – unii, bineînţeles, ziceau faceţi lockdown total – acum că se iau măsuri care totuşi restricţionează anumită mişcare şi încearcă să protejeze suntem întrebaţi de ce nu dăm 100 de excepţii. Nu avem cum. Sunt date excepţii pentru a funcţiona lucrurile normal în următoarele 30 de zile. Restul poate fi amânat sau peste tot se poate plăti online, deci toate aceste dări, toate aceste taxe sunt accesibile, cred că este ghiseul.ro şi acolo găsiţi cum să le plătiţi. (…) Din nou vă spun: la acest moment, astea sunt măsurile care se iau. Nu se vor mai da alte excepţii pentru intrare în clădiri publice. Şi la noi, la minister, şi oriunde, cine intră prezintă certificatul verde”, a afirmat Arafat.
Şeful DSU a mai precizat că nu este obligatoriu certificatul verde pentru accesul în pieţe. „Pieţele sunt numai cu mască, nu este certificat verde pentru pieţe”, a spus Arafat.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Risc de noi GREVE în România: Guvernul va modifica noi grile de salarizare prin OUG pentru a evita alte proteste
Risc de noi GREVE în România: Guvernul va modifica noi grile de salarizare prin OUG pentru a evita alte proteste
Guvernul intenționează să rezolve în această săptămână prin OUG problemele ridicate de sindicaliștii din poliție și sănătate, au declarat marți surse din coaliție pentru ȘTIRIPESURSE.RO.
Executivul va adopta Ordonanță de Urgență care să cuprindă aducerea grilelor de salarizare pentru cele două categorii la nivelul anului 2022”, potrivit surselor citate.
De asemenea, Guvernul va prezenta și o soluția pentru nemulțumirile salariale ale CFR-iștilor.
„Nu vor mai fi greve generale”, susțin surse din coaliție.
Actualitate
Vouchere de vacanță 2023: Condiția obligatorie pentru ca angajații din privat să primească tichetele, votată la Senat
Vouchere de vacanță 2023: Condiția obligatorie pentru ca angajații din privat să primească tichetele, votată la Senat
Sumele voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul statului, din impozitele pe venit plătite de către fiecare angajator, conform propunerii legislative semnată de 13 de parlamentari din partea PNL, PSD și UDMR.
Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii de către președintele României.
În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.
Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Când și în ce condiții ar putea fi acordate
Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a iniţiat consultări cu mediul de afaceri şi operatorii din turism pe tema acordării de vouchere de vacanţă în mediul privat, aşa cum prevede un proiect de lege. Documentul, aflat în curs de adoptare, completează legislaţia şi stimulează acordarea de vouchere de vacanţă în mediul privat, în valoare de 1.450 de lei/angajat/an.
La o astfel de consultare, desfăşurată la invitaţia Prefecturii Argeş, în prezenţa preşedintelui interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a preşedintelui Comisiei pentru antreprenoriat şi Turism, Eugen Ţapu Nazare, şi a senatorului Vlad Mircea Pufu, membru în aceeaşi comisie, au participat peste 50 de reprezentanţi ai sistemului privat din judeţul Argeş.
Aceştia au arătat că îşi doresc o asemenea facilitate, dar este important ca legea acordării voucherelor să aibă o formă finală care să sprijine atât antreprenorii, cât şi angajaţii. O altă concluzie desprinsă din dezbateri este că viitorul act normativ trebuie să reglementeze foarte clar modul de acordare şi de deducere a acestor cheltuieli, astfel încât mediul de afaceri să fie stimulat să aplice prevederile acestuia.
”Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat şi turism.
La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a subliniat impactul pe care actul normativ îl va avea asupra unor sectoare ale economiei.
”Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a afirmat Gorghiu, citată de news.ro.
”Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat… În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune. Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, a declarat, la rândul său, senatorul Vlad Mircea Pufu.
Actualitate
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar frecvent în rândul angajaţilor când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anii anteriori.
Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2021 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2023.
Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:
Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2021 se pot lua până la data de 30 iunie 2023.
-
Actualitateacum 19 ore
LISTA FINALĂ| Mai multe școli din Alba vor fi finanțate în apelul pentru dotarea claselor cu mobilier, a laboratoarelor de informatică, de științe și a cabinetelor școlare: Despre ce sume este vorba
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Femeie din Alba, condamnată după ce a furat un ghiul din aur, chiar din locuința victimei. Se va afla sub supraveghere timp de doi ani
-
Actualitateacum 22 de ore
Câte accidente MORTALE s-au întâmplat în Alba, în 2022. Județul din România care are cele mai periculoase drumuri din Europa
-
Actualitateacum 22 de ore
Peste 50% dintre elevii de liceu din România au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Cum erau determinați românii, de către unguri, să fie credincioși „patriei maghiare” la 1848. Ultimatul al unui comisar regal
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Locul din ALBA unde femeile sunt interzise: Este „Athosul” din țara noastră