Românii au început să călătorească mai mult cu trenul: Creștere cu 10% a pasagerilor în prima jumătate a anului 2023, față de anul trecut
Românii au început să călătorească mai mult cu trenul: Creștere cu 10% a pasagerilor în prima jumătate a anului 2023, față de anul trecut
Transportul feroviar a înregistrat o creștere semnificativă, în primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, cu 10,5% mai mulți pasageri transportați și o creștere de 9,8% a distanței totale parcursă de către aceștia, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
În timpul acestui interval, transportul feroviar de pasageri a reprezentat 18% din totalul transportului de pasageri, situându-se pe locul al doilea, după transportul rutier, care a deținut o pondere de 76,5%.
În ceea ce privește transportul feroviar de mărfuri, s-a înregistrat o scădere de 11,2% în volum comparativ cu primul semestru al anului precedent. Au fost transportate 24,292 milioane de tone de mărfuri, din care 80,6% au fost pe rute naționale. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat o scădere de 4,2%.
În cadrul mărfurilor transportate, au fost înregistrate ponderi semnificative pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,2%) și cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (21,9%).
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (în tone pe tren) a crescut cu 6,3% în perioada ianuarie-iunie 2023, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (în kilometri pe zi) s-a majorat cu 3,8%, iar parcursul mediu zilnic al locomotivelor utilizate pentru transportul mărfurilor (în kilometri pe zi) a crescut cu 2,5%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (în kilometri pe oră) a înregistrat o creștere de 0,6%.
Pe de altă parte, numărul vagoanelor încărcate pe rețeaua CFR a scăzut cu 11,2%, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (în kilometri pe oră) a înregistrat o reducere de 10,5%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (în kilometri pe zi) s-a diminuat cu 5,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (în tone pe osie) a scăzut cu 0,2%.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Un nou tip de CONCEDIU în România: Cine sunt posibilii beneficiari? Propunere legislativă depusă recent în Parlament
Un nou tip de CONCEDIU în România: Cine sunt posibilii beneficiari? Propunere legislativă depusă recent în Parlament Un nou tip de concediu ar putea să apară în România. Părinții de gemeni sau multipleți ar putea beneficia de un concediu simultan de șase luni pentru creșterea nou-născuților, conform unei propuneri legislative recente depuse în Parlament. Mai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente