Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România trăiește pe datorie: Cât de mare este datoria publică a țării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România trăiește pe datorie: Cât de mare este datoria publică a țării

Datoria publică a României din ultimii 3 ani este mai mare față de datoria publică înregistrată în anii grei ai crizei, în care executivul a decis să se împrumute de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială cu 20 de miliarde de euro.

Ne aducem aminte de acordul din perioada 2009-2012. În acea perioadă dificilă pentru economia țării, de criză și recesiune, împrumuturile au fost de 136,9 miliarde de lei, cu 2,7 miliarde mai mici față de cele 139,6 miliarde de lei contractate de România în perioada 2017-2020, așa cum reiese din estimările Comisiei Europene. Comisia a folosit pentru acest calcul datele din 2017 și 2018, și estimările pentru anul acesta și anul viitor, estimări care mai scot la lumină o situație nefavorabilă Executivului de la Palatul Victoria.

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, Guvernul nostru va trece cu deficitul bugetar de 3%. Este aici un mare semn de întrebare. Vom vedea dacă executivul se va ține de angajamentele asumate, sau dacă va cădea cu piciorul în groapă mai mult. Cele aproape 140 de miliarde de lei de care vorbim reprezintă datorie netă, contractată pentru acoperirea deficitului bugetar, deci nu sunt sume care includ și împrumuturile luate de Guvern pentru plata unor datorii vechi ajunse la scadență, proces numit rostogolire a datoriei. 

Ne mai uităm la un procent interesant. Criza globală a prins România cu o datorie publică de sub 13% din Produsul Intern Brut, iar la 10 ani distanță, procentul îndatorării a ajuns la aproape 36% din PIB. De ce este important să analizăm aceste date? Pentru că orice creștere a datoriei publice implică și costuri. Sunt costuri cu dobânzi, suportate de bugetul de stat, adică tot de noi, populația și firmele care plătim taxe și impozite. Și poate nu ar fi supărător dacă din acești bani s-ar face investiții în infrastructură, învățământ, și sănătate, dar banii sunt folosiți în mare parte pentru a acoperi creșterea salariilor din sectorul public și majorarea pensiilor.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea