România se îndreaptă către o energie mai curată: Centralele de apartament pe gaz vor fi eliminate până în 2040
România se îndreaptă către o energie mai curată: Centralele de apartament pe gaz vor fi eliminate până în 2040
O nouă directivă de eficiență energetică adoptată de Comisia Europeană prevede eliminarea treptată a centralelor de apartament pe bază de gaze din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Conform noilor reglementări, subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2025. Până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate.
Acest lucru reprezintă un pas important în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Centralele de apartament pe gaz sunt o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră, reprezentând aproximativ 25% din consumul total de energie din România.
Directiva prevede, de asemenea, tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Astfel, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele aflate în proprietate publică și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.
De asemenea, statele membre vor fi obligate să proiecteze noile clădiri pentru tehnologia solară, facilitând instalarea instalațiilor fotovoltaice sau termice solare pe acoperișuri. Energia solară va deveni un element normativ pentru clădirile noi, iar pentru cele existente, introducerea treptată a energiei solare va fi fezabilă începând cu anul 2027.
Această directivă reprezintă o schimbare majoră pentru peisajul energetic al României. Va duce la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și la o creștere a eficienței energetice a clădirilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile
Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie
PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare în mediul online de ce nu este momentul de a investi în imobiliare și cum va fi posibil ca în următorii ani să vedem scăderi […]