România se îndreaptă către o energie mai curată: Centralele de apartament pe gaz vor fi eliminate până în 2040
România se îndreaptă către o energie mai curată: Centralele de apartament pe gaz vor fi eliminate până în 2040
O nouă directivă de eficiență energetică adoptată de Comisia Europeană prevede eliminarea treptată a centralelor de apartament pe bază de gaze din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Conform noilor reglementări, subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2025. Până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate.
Acest lucru reprezintă un pas important în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Centralele de apartament pe gaz sunt o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră, reprezentând aproximativ 25% din consumul total de energie din România.
Directiva prevede, de asemenea, tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Astfel, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele aflate în proprietate publică și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.
De asemenea, statele membre vor fi obligate să proiecteze noile clădiri pentru tehnologia solară, facilitând instalarea instalațiilor fotovoltaice sau termice solare pe acoperișuri. Energia solară va deveni un element normativ pentru clădirile noi, iar pentru cele existente, introducerea treptată a energiei solare va fi fezabilă începând cu anul 2027.
Această directivă reprezintă o schimbare majoră pentru peisajul energetic al României. Va duce la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și la o creștere a eficienței energetice a clădirilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025
Județul Alba pe primul loc în România în ceea ce privește confiscarea de material lemnos: Care este valoarea lemnului confiscat în primele 5 luni din 2025 Garda Forestieră Alba a confiscat, în primele 5 luni ale anului 2025, peste 2.600 metri cubi de material lemnos, cu o valoare de aproximativ două milioane de lei, ceea […]
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii”
Bogdan Glăvan: „Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor. Deci, cine plătește? Ați ghicit, cetățenii” Supra-supra-taxa pe bănci va avea efect aproape zero asupra băncilor, așa cum a avut și supra-taxa pe bănci, adică supra-taxa introdusă deja și va fi plătită tot de cetățeni, spune profesorul de economie Bogdan Glăvan. ”Supra-supra-taxa pe […]
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, […]