Rămâi conectat

Actualitate

România se îndreaptă către o energie mai curată: Centralele de apartament pe gaz vor fi eliminate până în 2040

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

România se îndreaptă către o energie mai curată: Centralele de apartament pe gaz vor fi eliminate până în 2040

O nouă directivă de eficiență energetică adoptată de Comisia Europeană prevede eliminarea treptată a centralelor de apartament pe bază de gaze din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, subvențiile pentru instalarea cazanelor autonome pe combustibili fosili vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2025. Până în 2040, toate centralele de apartament pe bază de gaze trebuie eliminate.

Acest lucru reprezintă un pas important în direcția eficienței energetice și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră. Centralele de apartament pe gaz sunt o sursă majoră de emisii de gaze cu efect de seră, reprezentând aproximativ 25% din consumul total de energie din România.

Directiva prevede, de asemenea, tranziția către clădiri cu emisii zero, care devin noul standard pentru clădirile noi. Astfel, toate clădirile rezidențiale și nerezidențiale noi trebuie să aibă emisii din combustibili fosili egale cu zero, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru cele aflate în proprietate publică și cu 1 ianuarie 2030 pentru celelalte clădiri noi.

De asemenea, statele membre vor fi obligate să proiecteze noile clădiri pentru tehnologia solară, facilitând instalarea instalațiilor fotovoltaice sau termice solare pe acoperișuri. Energia solară va deveni un element normativ pentru clădirile noi, iar pentru cele existente, introducerea treptată a energiei solare va fi fezabilă începând cu anul 2027.

Această directivă reprezintă o schimbare majoră pentru peisajul energetic al României. Va duce la o reducere semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și la o creștere a eficienței energetice a clădirilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul Rutier 2024: Care sunt documentele care nu trebuie să le lipsească șoferilor în cazul unui control al Poliției Rutiere Conducătorii auto sunt nevoiți să aibă asupra lor mai multe documente pentru a le prezenta în cazul unui control, dacă sunt opriți de poliția rutieră, însă deși unele pot fi și în format electric, altele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea