România, la răscrucea traseelor internaţionale pentru trafic de droguri
La Palatul Parlamentului s-a desfăşurat o conferinţă de presă prilejuită de lansarea Raportului Naţional privind situaţia drogurilor în România în 2010 şi a Raportului Anual privind situaţia drogurilor în Europa (elaborat de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi Dependenţei de Droguri).
La lansare au participat secretarul de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, chestor şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu, adjunctul şefului DOSP, chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Robescu, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, comisar şef de poliţie Bogdan Iasnic, precum şi reprezentanta Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie de la Lisabona, doamna Sandrine Sleiman.
România este partener în efortul global de reducere a cererii şi ofertei de droguri, atât în cadrul relaţiilor cu statele membre ale Uniunii Europene şi structurile europene specializate, cât şi în contextul mai larg al forurilor internaţionale şi relaţiilor cu statele producătoare de droguri, cu cele aflate pe rutele trans-naţionale ale drogurilor şi cu cele având experienţe relevante în combaterea acestui flagel. În acest an, structurile specializate în combaterea criminalităţii organizate, în 9 luni, au destrămat 62 de grupări care aveau ca obiect de activitate traficul de droguri, formate din 351 de persoane, din care 156 au fost arestate.
România se află la răscrucea principalelor rute de trafic de droguri între Orient şi Vestul Europei: „ruta balcanică” (Turcia – Bulgaria – România – Europa Occidentală), prelungire a „căii africane’’ (Egipt – Iran şi Irak – Turcia), ‚,drumul asiatic’’ (China – Rusia – Ucraina – Republica Moldova – România), ,,calea Americii de Sud’’ (de unde vine cocaina pe cale maritimă, prin Marea Mediterană şi pe cale aeriană, prin aeroporturi internaţionale).
l”Etno-botanicele” la control
Autorităţile române au luat noi măsuri legislative, aplicabile din luna februarie 2010, în vederea actualizării regimului juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor cunoscute sub denumirea generică de “plante etnobotanice”. Anul trecut, în urma apariţiei unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate şi care nu se regăseau în cadrul legislativ ce reglementa regimul juridic al substanţelor stupefiante şi psihotrope, Poliţia Română a întreprins demersurile necesare în vederea reglementării situaţiei acestora. Astfel, eforturile susţinute ale Poliţiei Române s-au concretizat şi printr-o iniţiativă legislativă în vederea includerii substanţelor psihoactive conţinute în produsele comercializate prin “magazinele de vise” în tabelele anexă ale Legii 143/2000, se arată în comunicatul IGPR. (N.I.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Cenaclul Art din Alba Iulia: O oază de creație literară și dialog cultural Cenaclul Art din Alba Iulia, coordonat de poetul Marcel Vișa, a devenit rapid un punct central al vieții culturale locale, oferind un spațiu de exprimare artistică pentru poeți, prozatori și iubitori de literatură din regiune. Înființat cu scopul de a încuraja creativitatea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 10 ore
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Înălţarea Sfintei Cruci, singura sărbătoare în care se ţine post aspru
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum o zi
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi