Rămâi conectat

Actualitate

România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate

Pentru un moment, după revoluție, apăruse o vorbă legată de faptul că tot românul face facultate. Explodase atunci și piața de universități private, iar interesul pentru studii superioare era la apogeu, chiar dacă diploma de licență nu avea neapărat aceeași greutate de fiecare dată. Între timp, românii au devenit combinatori, iar dacă te uiți în Parlament, ai fi șocat să afli că până și legile țării sunt făcute de surprinzător de mulți oameni doar cu 12 clase.

Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră concluziile unui nou studiu realizat la nivel european pe marginea afinității oamenilor pentru studii superioare în 2023. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba tineri cu studii superioare. Aproximativ 25% dintre tinerii între 25 și 34 de ani se laudă cu această performanță, în timp ce media europeană în 2022 a fost de 42%, în creștere cu un procent comparativ cu 2021.

Facultatea, surprinzător de irelevantă pentru români
Ca un detaliu interesant, în 2022, la nivelul întregii Uniuni Europene, mai multe femei (48%) au absolvit studii superioare în comparație cu bărbați (37%). În teorie, există un obiectiv UE de a atinge pragul de 45% până în 2030, dar este improbabil ca acest lucru să se materializeze în toate țările, chiar dacă unele se laudă deja cu această victorie. Lista include: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educație de nivel superior, doar 25% dintre români au făcut o facultate. Italia este pe locul doi de la coadă, cu 29%, iar Ungaria este pe poziția a treia – 32%. În contextul în care autoritățile de la București au confirmat pe propria piele că ”merge și așa”, iar generația TikTok vine cu pași repezi din urmă cu gânduri de îmbogățire rapidă cu școală puțină, șansele ca România să se alinieze la performanța unor țări precum Irlanda, Luxemburg, Cipru sau Lituania sunt inexistente.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea