România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate
România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate
Pentru un moment, după revoluție, apăruse o vorbă legată de faptul că tot românul face facultate. Explodase atunci și piața de universități private, iar interesul pentru studii superioare era la apogeu, chiar dacă diploma de licență nu avea neapărat aceeași greutate de fiecare dată. Între timp, românii au devenit combinatori, iar dacă te uiți în Parlament, ai fi șocat să afli că până și legile țării sunt făcute de surprinzător de mulți oameni doar cu 12 clase.
Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră concluziile unui nou studiu realizat la nivel european pe marginea afinității oamenilor pentru studii superioare în 2023. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba tineri cu studii superioare. Aproximativ 25% dintre tinerii între 25 și 34 de ani se laudă cu această performanță, în timp ce media europeană în 2022 a fost de 42%, în creștere cu un procent comparativ cu 2021.
Facultatea, surprinzător de irelevantă pentru români
Ca un detaliu interesant, în 2022, la nivelul întregii Uniuni Europene, mai multe femei (48%) au absolvit studii superioare în comparație cu bărbați (37%). În teorie, există un obiectiv UE de a atinge pragul de 45% până în 2030, dar este improbabil ca acest lucru să se materializeze în toate țările, chiar dacă unele se laudă deja cu această victorie. Lista include: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educație de nivel superior, doar 25% dintre români au făcut o facultate. Italia este pe locul doi de la coadă, cu 29%, iar Ungaria este pe poziția a treia – 32%. În contextul în care autoritățile de la București au confirmat pe propria piele că ”merge și așa”, iar generația TikTok vine cu pași repezi din urmă cu gânduri de îmbogățire rapidă cu școală puțină, șansele ca România să se alinieze la performanța unor țări precum Irlanda, Luxemburg, Cipru sau Lituania sunt inexistente.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025: Care este nivelul minim al venitului asigurat și cuantumul contribuției de asigurări sociale din luna ianuarie a anului viitor
Pensii 2025: Care este nivelul minim al venitului asigurat și cuantumul contribuției de asigurări sociale din luna ianuarie a anului viitor Din 1 ianuarie 2025, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 lei, iar cuantumul contribuţiei de asigurări sociale aferent acestui venit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Actualitateacum 6 ore
12 decembrie 1916: Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia