România, la coada clasamentului în UE la creșterea economică: Ce spun cifrele Eurostat
România, la coada clasamentului în UE la creșterea economică: Ce spun cifrele Eurostat
În trimestrul al doilea al anului 2024, economia zonei euro și a Uniunii Europene a crescut ușor față de trimestrul anterior, însă România a avut cea mai modestă performanță economică din blocul comunitar, potrivit Eurostat.
Conform datelor, Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care folosesc moneda unică a crescut cu 0,2% în perioada aprilie-iunie 2024, comparativ cu trimestrul anterior. Aceasta reprezintă o performanță ușor sub estimarea inițială de 0,3% anunțată de Eurostat.
De asemenea, Oficiul European a revizuit și datele pentru Uniunea Europeană, unde economia a crescut cu 0,2% în același interval, ușor sub creșterea de 0,3% raportată anterior.
România, la coada clasamentului
Printre statele membre, Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) și Ţările de Jos (1%) au înregistrat cele mai rapide creșteri ale PIB-ului. În schimb, Portugalia și România sunt la coada clasamentului, cu o creștere economică de doar 0,1% în trimestrul al doilea, conform Eurostat.
Într-un alt raport, Eurostat a publicat vineri datele privind rata de ocupare a forței de muncă pentru trimestrul al doilea. Conform acestor date, numărul persoanelor angajate a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană față de trimestrul anterior, România fiind țara cu cea mai mare scădere a ratei de ocupare de la un trimestru la altul.
În trimestrul al doilea din 2024, cele mai semnificative creșteri ale ratei de ocupare au fost înregistrate în Irlanda și Lituania (ambele cu 1,1%) și în Estonia (0,8%). În contrast, cele mai mari scăderi ale ratei de ocupare au fost observate în România (minus 0,5%) și Finlanda (minus 0,4%).
Eurostat estimează că, în al doilea trimestru al acestui an, Uniunea Europeană avea 281,6 milioane de persoane ocupate, dintre care 170,1 milioane în zona euro.
Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,1% în termeni reali în trimestrul II 2024 față de trimestrul I 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, PIB-ul a înregistrat o creștere de 0,8%, atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier.
În termeni ajustați sezonier, PIB-ul pentru trimestrul II 2024 a fost estimat la 430,772 miliarde lei (prețuri curente), având o creștere reală de 0,1% față de trimestrul I 2024 și de 0,8% față de trimestrul II 2023. Pentru semestrul I 2024, PIB-ul a fost estimat la 853,781 miliarde lei (prețuri curente), înregistrând o creștere reală de 1,5% față de semestrul I 2023.
Pe seria brută, PIB-ul pentru trimestrul II 2024 a fost estimat la 408,039 miliarde lei (prețuri curente), cu o creștere reală de 0,8% față de trimestrul II 2023, iar pentru semestrul I 2024, PIB-ul a fost de 756,910 miliarde lei (prețuri curente), cu o creștere reală de 0,7% față de semestrul I 2023.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei
PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum
De vineri, 4 iulie 2025, donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]
Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni nu mai înțelege nimic. Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea: mediul privat, antreprenori, bugetari și pensionari
Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni nu mai înțelege nimic. Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea: mediul privat, antreprenori, bugetari și pensionari Economistul Radu Georgescu a făcut o comparație între momentul anunțării măsurilor fiscale de către Traian Băsescu în 2010 și cel de miercuri, 2 iulie 2025. Diferența, sublinează acesta, este că […]