Rămâi conectat

Actualitate

România cumpără 32 de avioane F-35! Achiziția Armatei ajunge la 6,5 miliarde de dolari. Când vor veni în țara noastră

Ziarul Unirea

Publicat

în

România cumpără 32 de avioane F-35! Achiziția Armatei ajunge la 6,5 miliarde de dolari. Când vor veni în țara noastră

Parlamentul României a dat undă verde unei solicitări istorice din partea Ministerului Apărării: achiziționarea a 32 de avioane de vânătoare F-35, transformând această inițiativă în cea mai costisitoare achiziție din istoria forțelor armate române. Cu un buget impresionant de 6,5 miliarde de dolari, fără a include taxele pe valoarea adăugată, această investiție reprezintă un pas major pentru modernizarea capacității militare a țării.

Solicitarea, înaintată de Ministerul Apărării Naționale (MapN), a fost demarată în contextul programului F-35, o inițiativă amplă pentru dotarea armatei române cu 32 de avioane de vânătoare F-35, precum și cu echipamentul necesar, inclusiv motoare, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor și muniții aer-aer și aer-sol. Cu o evaluare inițială de 6,5 miliarde de dolari, această achiziție va consolida semnificativ capacitatea de apărare a țării.

România urmărește să implementeze acest program în două faze distincte. Prima fază va consta în achiziționarea a 32 de avioane F-35, ceea ce reprezintă două escadrile complete. A doua fază a programului va include achiziționarea a 16 avioane suplimentare, formând astfel o altă escadrilă. Prin această abordare, Forțele Aeriene ale României vor fi dotate cu un total de 48 de avioane de generația a 5-a.

Ministerul Apărării Naționale a subliniat importanța obținerii aprobării prealabile din partea Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor necesare pentru achiziția acestor avioane F-35 în cadrul programului „Avion multirol de generația a V-a, F-35”, prin intermediul programului de asistență de securitate Foreign Military Sales (FMS).

Faza 1 a programului de înzestrare este programată să înceapă în anul 2023 și implică achiziționarea celor 32 de avioane F-35, precum și a tuturor echipamentelor, inclusiv motoare, suport logistic inițial, servicii de instruire, simulatoare de zbor și muniții aer-aer și aer-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari. Detaliile privind alte echipamente și servicii aferente acestei achiziții vor fi stabilite ulterior, după demararea procedurii de atribuire a contractului corespunzător.

Această inițiativă vine ca urmare a anunțului președintelui Klaus Iohannis din februarie 2022, conform căruia România intenționează să achiziționeze avioane F-35, modele de generație a 5-a produse de Lockheed Martin. Aceste avioane au devenit preferate în rândul mai multor state membre ale NATO, inclusiv Norvegia, care face tranziția de la avioanele F-16 la aceste noi și avansate aeronave.

Tranziția către avioanele de generația a V-a, programată în teorie să aibă loc după 2030, reprezintă un proces complex și costisitor, necesitând nu doar semnarea de contracte în avans, ci și investiții semnificative pentru infrastructură, logistică și pregătirea piloților. Cu toate acestea, această achiziție semnificativă va îmbunătăți semnificativ capacitățile de apărare ale României și va consolida rolul său în cadrul NATO.


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Anual, la data de 29 noiembrie, este marcată Ziua infanteriei marine române. Astfel, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucișătorului „Elisabeta”, construit de șantierele din New Castle, care era alcătuit din peste 180 de marinari, avea în compunere 20 de infanteriști marini.

În anul 1916, a început procesul de reorganizare a armatei, fiind menționat în cadrul Marinei Militare, Batalionul de Debarcare, alcătuit din efectivele terestre ale marinei. Ulterior, apare în Ordinea de bătaie a Marinei Militare Romane din ianuarie 1917 o noua structura, Corpul Infanteriștilor Marinei, care avea că zona de responsabilitate Delta Dunării și litoralul maritim, conform Ziua Constanța.

Cu timpul, structurile de infanterie marină s-au dezvoltat, diversificându-și gama de misiuni, cum ar fi lupta împotriva minelor și navelor de suprafață inamice, menținerea legăturii cu navele proprii, interzicerea infiltrării grupurilor de cercetare-diversiune și întârzierea acțiunilor inamicului până la sosirea forțelor principale, ajungând în aprilie 1940, să fie constituit Batalionul de Infanterie Marina, prima unitate de acest fel din Armata Romana.

În următorii ani, Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice și militare, fiind chiar desființată, în anul 1958, la cererea consilierilor sovietici. La data de 29 noiembrie 1971, a fost reînființat Batalionul de Infanterie Marina, data care a devenit Ziua Infanteriei Marine Romane.

Ziua de 29 este o ocazie deosebită pentru a omagia sacrificiile infanteriștilor marini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aducându-le o recunoștință imensă. Cu demnitate și curaj, prin munca susținută și tărie de caracter, infanteriștii marini au fost mereu devotați patriei, oameni care au ieșit cu fruntea sus din orice misiune, câștigându-și, de-a lungul timpului, respectul binemeritat.

Batalionul 307 Infanterie Marina este o structura importanta a Forțelor Navale Romane, care executa misiuni de descurajare și anihilare a acțiunilor teroriste în zona Deltei Dunării, zona lagunara și pe fluviu, de supraveghere și protecție a cailor de comunicații navale, misiuni de transport, participa la operații în sprijinul păcii, misiuni de căutare – salvare pe fluviu și pe mare, misiuni de monitorizare a zonei de responsabilitate, misiuni de asistenta medicala primara în situații de urgente civile, misiuni de limitare și înlăturare a efectelor dezastrelor sau a altor situații de criza.

Sursa: editiadedimineata.ro
Foto: facebook – Regimentul 307 Infanterie Marină


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare