Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

România continuă să se îndatoreze: Câți bani are statul să dea înapoi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România continuă să se îndatoreze: Câți bani are statul să dea înapoi

În primele șapte luni ale acestui an, datoria externă a României s-a majorat, potrivit unei analize realizate recent de oficialii Băncii Naționale a României. Valoarea acesteia a ajuns la 14 259 de milioane de euro.

Valoarea datoriei externe pe termen lung era, la data de 31 iulie a acestui an, de 115 220 milioane de euro. Mai exact, 72,5% din valoarea totală a datoriei externe. Comparativ cu data de 31 decembrie a anului trecut, aceasta s-a majorat cu 17,9%. De asemenea, datoria externă pe termen scurt a țării noastre era la data de 31 iulie 2023 de 43 600 milioane euro. Această sumă reprezintă 27,5% din valoarea totală a datoriei externe. Comparativ cu sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, aceasta a scăzut cu 6,9%.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,5 la sută în perioada ianuarie – iulie 2023, comparativ cu 16,2 la sută în anul 2022. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 iulie 2023 a fost de 5,1 luni, în comparație cu 4,4 luni la 31 decembrie 2022.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2023 a fost de 95,7 la sută, comparativ cu 80,2 la sută la 31 decembrie 2022”, conform oficialilor Băncii Naționale a României.
Datoria României

Conform analizei realizate de oficiali, datoria înregistrată în primele șapte luni ale acestui an a fost de 11 892 milioane euro. În aceeași perioadă a anului trecut, datori externă era de 15 207 milioane euro. În acest fel, în balanța bunurilor a înregistrat o scădere cu 2 357 milioane euro. În cazul balanței serviciilor s-a înregistrat un excedent de 1 659 milioane euro.

Un deficit a fost înregistrat și în cazul balanței veniturilor primare. Valoarea deficitului a fost de 637 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, un excedent mai mic s-a înregistrat în cazul balanței veniturilor secundare, cu 64 de milioane.

În cazul în care datoria s-a împărți pe cap de locuitor, aceasta ar fi de 7.500 de euro. În luna mai a acestui an s-a înregistrat una dintre cele mai mari datorii externe. Aceasta era de 700 de miliarde de lei. Convertită în euro, valoarea acesteia ar fi de 143 de miliarde, informează playtech.ro
Mai puține investiții străine

Totodată, investițiile directe ale nerezidenților în România s-au micșorat. Valoarea acestora, în primele șapte luni ale acestui an, a fost de 4,254 miliarde euro. În scădere față de cele 5,992 miliarde euro care s-au înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, participațiile la capital au însumat 4,597 miliarde euro. Suma investită în creditele intragrup au avut o valoare netă negativă de 343 milioane de euro, informează news.ro

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noua lege a salarizării: Unele lefuri s-ar putea dubla de anul viitor. Care sunt domeniile vizate Noua lege a salarizării ar putea intra în vigoare de anul viitor, adică din 2025. Potrivit ministrului Muncii, niciun salariu de la stat nu va scădea. IT-iștii, profesorii și personalul medical vor avea parte de cele mai mari majorări. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea