Rămâi conectat

Actualitate

România a împrumutat 4 miliarde euro cu dobândă mică, de la UE, pe 15 ani. La ce vor fi folosiți banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

România a luat de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde euro la dobânzi avantajoase pentru măsurile luate pe piața muncii în timpul pandemiei de COVID-19, potrivit anunțului Ministerului Finanțelor într-un comunicat. Banii vor veni prin intermediul instrumentului numit SURE și pus în operă de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să gestioneze cazurile de șomaj tehnic și de muncă parțială (kurzarbeit) pe durata pandemiei.

Dobânda la care statele membre iau aceste împrumuturi este, în majoritatea cazurilor, mult mai mică decât în cazul unui împrumut luat pe cont propriu de statul respectiv, fiind egal cu dobânda la care s-a împrumutat Comisia Europeană pe piețe financiare. Or, în cazul României, ratingul pentru credite pe termen lung acordat de marile agenții de rating este mult mai slab decât cel al UE, ceea ce face ca dobânzile la care se împrumută Comisia să fie mult mai mici decât cele la care se împrumută România. Spre exemplu, în luna iunie, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat ratingul României la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, cu perspectivă negativă, în timp ce ratingul UE este AA.

În sedința de Guvern din data de 1 octombrie 2020 a fost aprobat Memorandumul privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, în valoare de 4,099 mld. EUR, în cadrul instrumentului european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a apariției epidemiei de COVID-19 (SURE).

Împrumutul a fost acordat la cererea României, transmisă Comisiei Europene, în baza Memorandumului din data de 7 august 2020, privind acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea acestui împrumut.

Împrumutul va susține măsurile adoptate de Guvernul României, în contextul generat de criza COVID-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce incidența șomajului și pierderea veniturilor.

Măsurile eligibile în cadrul instrumentului SURE, conform evaluării Comisiei Europene, sunt:

șomajul tehnic
programul de muncă flexibilă (kurzarbeit)
scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti a căror activitate a fost redusă/întreruptă urmare a pandemiei COVID-19
sporurile acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora.

Acordarea împrumutului se face în baza Regulamentului (UE) 2020/672.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt:

perioada de tragere a sumelor împrumutului  este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârșitul lunii martie 2022);
împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranșe;
valoarea tranșelor și calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
împrumutul va fi acordat în aceiași termenii financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piață pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanțări. Având în vedere reputația Uniunii Europene, susţinută și întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre,  împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Din partea României, Acordul de împrumut va fi semnat de ministrul finanțelor publice. După semnarea de către ambele părți, Acordul de împrumut va fi supus aprobării, conform legislației în vigoare, prin act normative cu putere de lege.

Alături de România în cadrul acestui instrument au accesat finanțare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. Dintr-un total de 100 mld. EUR puse la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul acestui instrument valoarea cumulată a împrumuturilor acordate până în prezent se ridică la cca. 87,4 mld. EURanterioară datei de 31 martie 2020 inclusiv.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Vremea în România îm următoarea lună Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a explicat că această perioadă în care avem ploi, ninsori la munte și vreme rece în general va mai dura cel puțin până săptămâna viitoare, ulterior urmând a înregistra o creștere a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea