Rămâi conectat

Actualitate

Rezultatele testului PISA confirmă dezastrul învăţământului românesc

Publicat

în

Secretariatul OECD – Educaţie din Paris a făcut public raportul internaţional OECD – PISA 2009 pentru evaluarea elevilor. Centrul Naţional PISA 2009 a organizat testarea elevilor de 15 ani, eşantionaţi de Consorţiul PISA 2009 în data de 18 martie 2009.
La testare au participat 4.776 de elevi din 159 de instituţii de învăţământ din România, printre aceştia numărându-se şi 140 de elevi din judeţ, câte 35 de copii de la Colegiul Tehnic Aiud, Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni, Colegiul Naţional „IM Clain” Blaj şi Grupul Şcolar „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieş. În Raportul internaţional PISA 2009 Results: „Ce ştiu elevii şi ce pot face” (vol. I) sunt prezentate informaţii de interes general, referitoare la performanţele sistemului educaţional românesc în acest ciclu de evaluare. Astfel, pe scala generală Citire/Lectură (domeniu principal pentru evaluarea din 2009, în funcţie de care se face clasificarea finală), România ocupă poziţia 49 din 65 de ţări participante, cu un scor mediu statistic de 424, semnificativ sub media ţărilor OECD. Pe scala domeniului Matematică scorul mediu obţinut este de 427, iar pe scala domeniului Ştiinţe scorul este de 428. În ambele situaţii rezultatele sunt semnificativ sub media ţărilor OECD.
Rezultatele obţinute pentru anul 2009 sunt aproape identice cu cele obţinute de România la precedentul ciclu al programului PISA 2006 (locul 47 din 57 de ţări participante), în care domeniul principal a vizat ştiinţele.
În ciuda declaraţiilor optimiste ale ministrului Daniel Funeriu, care pretinde că noua Lege a educaţiei naţionale va rezolva problemele din învăţământul românesc, în realitate acest lucru nu se va putea face decât în momentul alinierii la standardele Uniunii Europene a tuturor factorilor care asigură o educaţie de calitate. În primul rând, decongestionarea conţinuturilor programelor şcolare la nivelul celor din statele Uniunii Europene cu care elevii români au concurat. În prezent, programele şcolare din învăţământul preuniversitar românesc sunt stufoase, elevii fiind obligaţi să înveţe noţiuni sau chiar discipline întregi care nu le vor folosi niciodată după absolvire, aşa cum se întâmplă, de altfel, şi în învăţământul universitar. La aceasta se adaugă plata unor salarii similare celor din UE (unde un cadru didactic câştigă lunar, în medie, 1.500 de euro), infrastructură şcolară etc. Dar până acum nimeni nu şi-a asumat cu adevărat aplicarea unei reforme reale, un proces complex care ar presupune inclusiv reducerea de posturi (n. red. – şi pierderea de voturi), rezumându-se doar la schimbări de dragul schimbării, cum sunt şi cele prevăzute de noua Lege a educaţiei.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, aprobat de către Guvern

Publicat

în

Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, aprobat de către Guvern

În cursul zilei de joi, Executivul a aprobat în ședință planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România. În cadrul planului sunt prevăzute mai multe măsuri și proceduri prin intermediul cărora pot fi anulate, reduse ori eliminate efectele unor perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale, anunță Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Guvernul a aprobat planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Astăzi, Guvernul a adoptat acest plan de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, care prevede stabilirea unui set de măsuri, dar şi de proceduri prin care se pot anula, reduce sau elimina efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale. Documentul are un rol preventiv şi se elaborează periodic, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Unul de alertă timpurie, în cazul în care există informaţii concrete, sigure şi fiabile, conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora în mod semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze şi care ar putea conduce la declanşarea nivelului de alertă sau de urgenţă.

Următorul nivel este de alertă în cazul în care are loc o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepţional de mare care ar putea afecta semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze, însă piaţa încă este în măsură să gestioneze această perturbare sau cererea respectivă fără a fi nevoie de măsuri care nu sunt bazate pe funcţionarea pieţei.

Cel de-al treilea nivel, nivelul de urgenţă, care apare în cazul unei cereri excepţional de mari sau al unei perturbări semnificative de furnizare de gaze sau alt tip de deteriorare semnificativă a situaţiei în materie de furnizare de gaze şi toate măsurile de piaţă relevante au fost deja implementate, însă oferta de gaze este insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită astfel încât este nevoie de noi măsuri care nu se bazează pe piaţă, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienţii protejaţi.

Apariţia acestor niveluri de criză depinde de gravitatea perturbării, de implicaţiile economice şi tehnice, dar şi de urgenţă a acţiunilor de remediere. Ele nu vor fi declarate succesiv. Orice nivel poate fi declarat imediat în funcţie de evoluţia situaţiei şi nevoia, bineînţeles, de a corecta riscurile care apar”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Planul va fi pus în aplicare prin Ministerul Energiei.

„În situaţie de alertă, de alertă timpurie sau urgenţă, Ministerul Energiei este cel care preia managementul crizei şi este responsabilul punerii în aplicare a măsurilor prevăzute în acest plan de acţiuni preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi sau în planul de urgenţă.

Dimensiunea regională a acestui plan se înscrie în coordonatele de cooperare regională pe care ţările grupurilor de risc din care România face parte, este vorba de Transbalcanic şi Ucraina astfel încât specificaţiile măsurilor naţionale privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale să fie compatibile cu cele adoptate la nivelul grupului.

Planul de urgenţă prevede în plus măsuri adoptate, rolul responsabilităţii entităţii implicate pentru fiecare în funcţie de nivelul de criză, măsuri specifice privind energia electrică şi termoficarea, descrierea rolului managerului de criză desemnat şi dimensiunea regională a planului”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN de vânt puternic în Alba. Rafale de 65 de kilometri/oră

Publicat

în

ATENȚIONARE METEO: COD GALBEN de vânt puternic în Alba. Rafale de 65 de kilometri/oră

Meteorologii ANM au emis o atenționare meteo de tip Cod Galben pentru județul Alba, zona joasă.

De la ora 12.00 până la ora 16.00, în zona mai sus menționată se vor semnala intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 55 – 65 km pe oră.

Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate, mai transmit meteorologii.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Șoferi vitezomani pe DN 14B: Polițiștii din Alba au dat aproape 50 de sancțiuni și au reținut un permis de conducere

Publicat

în

Șoferi vitezomani pe DN 14B: Polițiștii din Alba au dat aproape 50 de sancțiuni și au reținut un permis de conducere

Poliţiştii rutieri din Blaj au acționat pentru prevenirea accidentelor datorate vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum. Au fost aplicate 49 de sancţiuni contravenţionale.

La data de 25 mai 2022, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Blaj au organizat o acțiune, pe DN 14B, pe raza localităților Mihalț și Crăciunelu de Jos, pentru prevenirea accidentelor datorate vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum.

Au fost constatate și sancționate 49 de abateri de natură contravențională, majoritatea pentru depășirea regimului legal de viteză și a fost reținut un permis de conducere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto să respecte limita legală de viteză şi să adapteze, în permanenţă, viteza la condiţiile de drum şi trafic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare