Rămâi conectat

Editorial

Repoziţionări

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

A trecut, iată, şi gerul Bobotezei. Şi totuşi, economia rămâne încă, în mare parte, „îngheţată”, în timp ce politica începe să se încălzească binişor. Puterea tot caută în continuare soluţii de ieşire din recesiune, însă în afara celor de reducere a cheltuielilor bugetare nu prea reuşeşte încă să pună ceva consistent pe tapet. Opoziţia, vrând parcă să fie în ton cu noul an, încearcă să-şi schimbe look-ul. PNL şi PC au pus deja de o alianţă politică, pe care zilele următoare vor să o parafeze la Tribunal. Ponta, şeful PSD, face şi el cu ochiul acestei alianţe, gândindu-se probabil că se apropie o nouă bătălie electorală în primăvara anului viitor şi deh, unde-s mai mulţi… puterea creşte. Deocamdată însă opoziţia nu dă semne că vrea să atace viitoarele alegeri locale şi generale cu proiecte viabile, peste cele gândite de actuala putere, care să-i aducă în cele din urmă un vot pozitiv, ci mizează, aşa cum au făcut-o şi alţii de vreo douăzeci de ani încoace, pe votul negativ îndreptat împotriva actualilor guvernanţi şi pe efectul devastator al crizei. Cât o să fie de câştigătoare această „carte” rămâne de văzut.
Preşedintele Traian Băsescu pare deocamdată cel mai hotărât să împingă lucrurile mai departe. Deşi a trecut doar o săptămână din noul an, domnia sa a luat parte deja la o analiză la Guvern pe tema reformării în continuare a instituţiilor statului şi a absorbţiei fondurilor europene, precum şi la o şedinţă a CSM. Totodată, deşi şi-a asumat în parte posibila amânare a integrării ţării noastre în spaţiul Schengen, încă nu vrea să se dea bătut. Domnia sa a dat asigurări că românii nu vor sta „ca râmele” în faţa Franţei şi Germaniei, ţări care, după cum se ştie, au cerut amânarea integrării României în spaţiul Schengen. „Cele 22 de milioane de români au dreptul la respect. Problema nu e întârzierea în sine de aderare la Schengen, problema e actul în sine, abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu. Precedentul de a se institui un directorat care face cu degetul „tu da, tu nu!” este de neacceptat”. De altfel, potrivit domniei sale, ţara noastră ar putea să pună capăt cumpărării de tehnologie de la partenerii occidentali, în condiţiile în care Bucureştiul nu primeşte un alt termen clar. După cum se ştie, România a investit, în ultimii doi ani, peste 800 de milioane de euro în securizarea frontierelor.
Chiar şi comisarul european, Dacian Cioloş, crede că România trebuie să se bată în continuare pe toate planurile pentru neamânarea integrării. „Cel mai bun aliat al României în cazul aderării la Schengen este realitatea tehnică. Nu şi cea politică, din păcate. Pe fond, România şi-a respectat obligaţiile în legătură cu pregătirea aderării. Poziţia sa demnă în această privinţă este, deci, una bazată pe fapte şi mă bucur că, atunci când este convinsă de dreptatea sa, România învaţă şi să spună „nu”, respectiv să-şi apere cu fruntea sus o poziţie în care crede”- a declarat, între altele, Cioloş.
Dar preşedintele Traian Băsescu este hotărât să meargă mai departe şi cu revizuirea Constituţiei, pentru a se respecta astfel votul dat de români la referendumul din decembrie 2009 în această privinţă. Domnia sa crede că, în acest an, marea încercare, legată tot de reformarea statului, o reprezintă revizuirea Constituţiei. „Avem un referendum care trebuie pus în faţa Parlamentului prin propunerea de modificare a Constituţiei. (…) Sunt obligat să reiau tema. Cred că, după zbuciumatul an 2010, 2011, oricât ar fi de tensionat, mă obligă să promovez proiectul de revizuire a Constituţiei. (…) Şi pentru a nu fi speculaţii, doresc să mă limitez la atingerea obiectivului pe care l-au avut românii: o singură Cameră şi 300 de parlamentari”. Pe lângă acest obiectiv principal, ar mai fi, potrivit domniei sale, de clarificat anumite aspecte constituţionale ce privesc funcţionarea instituţiilor statului, precum relaţia Guvern – preşedinte, Guvern – Parlament, Parlament – preşedinte.
Aşadar, un nou an, noi repoziţionări ale forţelor politice parlamentare, noi teme pe agenda preşedintelui ţării şi pe cea a Guvernului. Toate acestea par a anunţa un an 2011 cel puţin la fel de tensionat ca şi cel recent încheiat. Va fi mai rău? Va fi mai bine? Asta rămâne de văzut.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea