Rămâi conectat

Cultură Educație

Replică dură a Universității “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia privind retrocedarea clădirii către Arhiepiscopia Catolică

Publicat

în

După ce Guvernul a făcut public zilele trecute lista imobilelor revendicate pentru retrocedare de către foștii proprietari, listă pe care se află și clădirea principală în care funcționează Universitatea “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, astăzi, conducerea instituției  de învățământ superior a făcut câteva precizări și chiar dezvăluiri în acest sens, care vin să domolească îngrijorările albaiulienilor privind această situație.

Daniel Breaz, rectorul universității din orașul Marii Uniri și prorectorul Moise Achim au declarat că instituția pe care o conduc nu va pierde clădirea revendicată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia.

Cei doi profesori care au condus destinele centrului universitar în ultimii 10 ani susțin că sunt convinși că nimeni nu va putea să înstrăineze clădirea revendicată, care este de altfel întăbulată pe universitate. Există în acest sens numeroase documente care demontează orice argument al celor care solicită această retrocedare.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Nu o să pierdem nicio clădire. Trebuie să fim realiști. Dacă nu era Universitatea 1Decembrie 1918, dacă nu le întrețineam, dacă nu le dotam, ar fi fost, ca să mă exprim plastic cu burienile de  doi metri. Și nu concep ca cineva după ce vede ce frumos este Palatul Apor, după ce vede ce frumoasă este clădirea principală, să vină să o ceară înapoi. Trebuie să trecem peste unele lucruri care, cel puțin mie mi se par aberante.

Da! Se acord și cu retrocedările, dar haideți să gândim! De ce nu au venit să ceară retrocedarea unei clădiri atunci când era în paragină? (..)

De ce nu ne cer grajdurile regale? Am început o investiție serioasă acolo. Probabil când va fi gata și va arăta foarte bine și acea clădire, o să ni se ceară să o retrocedăm.

Haideți să vedem cum au fost construite aceste clădiri, din ce bani au fost construite, ce acte au pe aceste clădiri și apoi să discutăm despre redrocedare.

Eu cred că acest subiect trebuie să fie închis. Pe clădirea principală a Universității nu există absolut niciun document, care să ateste că acea clădire a aparținut cuiva.

Ca să ceri o clădire trebuie să ai documente. Pe clădirea universității nu există absolut nici un document, cel puțin din informațiile pe care le avem ca instituție, care să ateste că acea clădire a aparținut cuiva.”, a precizat Daniel Breaz.

Moise Achim, fostul rector al universității din Alba Iulia, în prezent prorector, este expertul în legătură cu acest subiect.  El este convins, după ce ani la rând a studiat acest caz și a adunat documente, deplasându-se chiar și la arhivele din Budapesta pentru acest lucru, că, în procent de 99%,  instituția de învățământ superior din județul nostru nu poate pierde această clădire.

Acesta a explicat că în anul 2005, pe cînd ocupa funcția de rector, a demonstrat comisiei naționale pentru retrocedări din subordinea Guvernului României, cu documente, că această clădire nu a fost construită din banii Bisericii Romano – Catolice, clădirea aparținând de fapt și de drept universității albaiuliene.

“Documentele pe care le avem atestă faptul că acel liceu, zis „Mailat”, aparținea din punct de vedere religios de episcopul Mailat și nu a fost în subordinea Bisericii Romano-Catolice. A fost un liceu maghiar în care au învățat și copii români și copii maghiari sau copii germani. Așa era politica, ca liceul respectiv să fie păstorit din punct de vedere religios de un episcop. Asta nu înseamnă că acel liceu a aparținut Bisericii Romano-Catolice.

Fondurile cu care s-a construit această structură laică erau din prescripții publice și erau pentru burse, pentru ajutorarea bătrânilor, pentru pensii, inclusiv pentru partea de susținere a învățământului” a explicat conf. dr. Moise Achim.

Profesorul a sugerat că pagini importante din documente oficiale aflate în arhive, care avantajau instituția pe care o reprezintă, lipseau fără nicio explicație.

“Sunt documentat pe acest subiect. A fost o perioadă destul de densă în care am adunat documente din arhive. Ca un amănunt, exact de la pagina cutare la pagina cutare lipseau din arhive. Mai multe o să vă spun la momentul potrivit”, a conchis Moise Achim.

Guvernul a anunțat că intenționează să își angajeze răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate. Documentul prevede că destinaţia anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcţionează şcoli şi spitale, va putea fi menţinută doar pentru o perioadă de zece ani de la momentul deciziei de retrocedare. Pe lista prezentată de Guvern cu clădirile vizate se află mai multe sedii ale unor unități prestigioase de învățământ, cum sunt Facultatea de Limbi Străine Bucureşti, Facultatea de Litere din cadrul Universității “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Liceul “Dinu Lipatti” din Bucureşti, Liceul de Artă “Nicolae Tonitza” din Bucureşti, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeş sau Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău și bineînțeles Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia revendicată de către Arhiepiscopia Romano – Catolică.

Proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in România a fost adoptat de Guvern in cadrul sedintei din 10 aprilie, in forma convenită cu reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Articol în curs de actualizare


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare