Replică dură a Universității “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia privind retrocedarea clădirii către Arhiepiscopia Catolică

După ce Guvernul a făcut public zilele trecute lista imobilelor revendicate pentru retrocedare de către foștii proprietari, listă pe care se află și clădirea principală în care funcționează Universitatea “1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, astăzi, conducerea instituției  de învățământ superior a făcut câteva precizări și chiar dezvăluiri în acest sens, care vin să domolească îngrijorările albaiulienilor privind această situație.

Daniel Breaz, rectorul universității din orașul Marii Uniri și prorectorul Moise Achim au declarat că instituția pe care o conduc nu va pierde clădirea revendicată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia.

Cei doi profesori care au condus destinele centrului universitar în ultimii 10 ani susțin că sunt convinși că nimeni nu va putea să înstrăineze clădirea revendicată, care este de altfel întăbulată pe universitate. Există în acest sens numeroase documente care demontează orice argument al celor care solicită această retrocedare.

“Nu o să pierdem nicio clădire. Trebuie să fim realiști. Dacă nu era Universitatea 1Decembrie 1918, dacă nu le întrețineam, dacă nu le dotam, ar fi fost, ca să mă exprim plastic cu burienile de  doi metri. Și nu concep ca cineva după ce vede ce frumos este Palatul Apor, după ce vede ce frumoasă este clădirea principală, să vină să o ceară înapoi. Trebuie să trecem peste unele lucruri care, cel puțin mie mi se par aberante.

Da! Se acord și cu retrocedările, dar haideți să gândim! De ce nu au venit să ceară retrocedarea unei clădiri atunci când era în paragină? (..)

De ce nu ne cer grajdurile regale? Am început o investiție serioasă acolo. Probabil când va fi gata și va arăta foarte bine și acea clădire, o să ni se ceară să o retrocedăm.

Haideți să vedem cum au fost construite aceste clădiri, din ce bani au fost construite, ce acte au pe aceste clădiri și apoi să discutăm despre redrocedare.

Eu cred că acest subiect trebuie să fie închis. Pe clădirea principală a Universității nu există absolut niciun document, care să ateste că acea clădire a aparținut cuiva.

Ca să ceri o clădire trebuie să ai documente. Pe clădirea universității nu există absolut nici un document, cel puțin din informațiile pe care le avem ca instituție, care să ateste că acea clădire a aparținut cuiva.”, a precizat Daniel Breaz.

Moise Achim, fostul rector al universității din Alba Iulia, în prezent prorector, este expertul în legătură cu acest subiect.  El este convins, după ce ani la rând a studiat acest caz și a adunat documente, deplasându-se chiar și la arhivele din Budapesta pentru acest lucru, că, în procent de 99%,  instituția de învățământ superior din județul nostru nu poate pierde această clădire.

Acesta a explicat că în anul 2005, pe cînd ocupa funcția de rector, a demonstrat comisiei naționale pentru retrocedări din subordinea Guvernului României, cu documente, că această clădire nu a fost construită din banii Bisericii Romano – Catolice, clădirea aparținând de fapt și de drept universității albaiuliene.

“Documentele pe care le avem atestă faptul că acel liceu, zis „Mailat”, aparținea din punct de vedere religios de episcopul Mailat și nu a fost în subordinea Bisericii Romano-Catolice. A fost un liceu maghiar în care au învățat și copii români și copii maghiari sau copii germani. Așa era politica, ca liceul respectiv să fie păstorit din punct de vedere religios de un episcop. Asta nu înseamnă că acel liceu a aparținut Bisericii Romano-Catolice.

Fondurile cu care s-a construit această structură laică erau din prescripții publice și erau pentru burse, pentru ajutorarea bătrânilor, pentru pensii, inclusiv pentru partea de susținere a învățământului” a explicat conf. dr. Moise Achim.

Profesorul a sugerat că pagini importante din documente oficiale aflate în arhive, care avantajau instituția pe care o reprezintă, lipseau fără nicio explicație.

“Sunt documentat pe acest subiect. A fost o perioadă destul de densă în care am adunat documente din arhive. Ca un amănunt, exact de la pagina cutare la pagina cutare lipseau din arhive. Mai multe o să vă spun la momentul potrivit”, a conchis Moise Achim.

Guvernul a anunțat că intenționează să își angajeze răspunderea în Parlament pentru un proiect de lege privind despăgubirile pentru imobilele naţionalizate. Documentul prevede că destinaţia anumitor imobile retrocedate, precum cele în care funcţionează şcoli şi spitale, va putea fi menţinută doar pentru o perioadă de zece ani de la momentul deciziei de retrocedare. Pe lista prezentată de Guvern cu clădirile vizate se află mai multe sedii ale unor unități prestigioase de învățământ, cum sunt Facultatea de Limbi Străine Bucureşti, Facultatea de Litere din cadrul Universității “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Liceul “Dinu Lipatti” din Bucureşti, Liceul de Artă “Nicolae Tonitza” din Bucureşti, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân” din Râmnicu-Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeş sau Colegiul Naţional “Silvania” din Zalău și bineînțeles Universitatea “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia revendicată de către Arhiepiscopia Romano – Catolică.

Proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in România a fost adoptat de Guvern in cadrul sedintei din 10 aprilie, in forma convenită cu reprezentantii Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Articol în curs de actualizare

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

21 Comentarii

ALBAIULIAN 16 aprilie 2013 at 21:17

Nici o replica , ma nesimtitilor !
Daca cladirea (cladirile) respectiva a fost proprietatea cuiva , dati-o inapoi de indata !
Si nu mai comentati , ca de fapt sunteti o S.C. care scoateti studenti analfabeti pe banda rulanta , cu un profit bunicel.

cf 16 aprilie 2013 at 21:51

Nu cred ca esti albaiulian pentru ca ai tine cat de cat la orasul tau si poate daca ai fi facut si tu facultatea, chiar si in Alba Iulia, ai fi fost putin mai cizelat.Are dreptate domnul Breaz, dupa ce se investesc bani in unele cladiri vin asa-zisii proprietari si le vor inapoi.

Magda L. 16 aprilie 2013 at 22:52

Mi se pare absolut incorect in raport cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca ca UAB sa puna mana pe toate spatiile din cetate ,iar o universitate prestigioasaca Universitatea Tehnica Cluj, sa fie tinuta in mizerie la un liceu din Ampoi. Ce sa faci daca doamna HAVA lucreaza la UAB si nu la UTCN?!!!!

adi 16 aprilie 2013 at 23:01

si mie mi se pare absolut incorect raportul ridicat de rumegatoare din urbea noastra dar nu am ce sa fac.
Pai da sa dam toate spatiile UTC cluj ca doar suntem clujeni nu? ce ne trebuie noua universitatea 1 Decembrie

adi 16 aprilie 2013 at 22:56

subscriu si eu ideii tale !

antonov 17 aprilie 2013 at 13:42

MERSI.EVIDENT ,AM DREPTATE!UNGURII IN ASIA!!!

PTR. GIGI MOCANUL ! 17 aprilie 2013 at 7:38

Iti este ciuda ca sunt ungur . Poate te dau pe mina lui Csaba Astalos de la CNCD , sa-ti spun ce inseamna CNCD , ca tu la pregatirea ta … nu sti .
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii!
Mai bine du-te la scoala si lasa-ti ciobania!!!

CrocodilulCuPapion 17 aprilie 2013 at 9:53

Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri. Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).
Nu exista in lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie. Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.Am zis!

cristi 17 aprilie 2013 at 8:25

eu nu inteleg de ce cladirile armatei stau aiurea goale si pazite de 3 soldatei, cand ar putea fi transformate in sali de curs si astfel am putea atrage tineret in oras ????

mda 17 aprilie 2013 at 10:12

Pentru ca trebuie sa ai capitalul pentru a putea renova asa ceva. din cate am inteles exista un priect in acest sens, dar pe langa banii necesari renovarii trebuie sa ai acceptul ministerului apararii si a guvernului pentru ca sunt ale statului roman. in orice caz dupa ce acestea vor trece in patrimoniul Universitatii, cred ca o sa fie un campus universitar foarte frumos.

sutana 17 aprilie 2013 at 9:22

Cam ajunge cit poporul roman a slugarit la diverse biserici si a muncit pt ca clerul nesimtit sa faca burtoiul mare si averi fara numar. Perceptele spun ca popii sa nu faca averi pe pamint. Fiecare popa sa primeasca cite 2×2 mp de pamint la hirotonisire si aia sa ii fie singura avere. Cer toate bisericile in draci averi, ba mai vor si bani de la buget, iar cind sa plateasca impozite, spoun cu naivitate ca asa ceva nu se poate! Gata cu slugarnicia pe tenta religioasa, ca sa cam dus dracului increderea si in biserica. Si la urma urmei, ce vor catolicii sa faca in cladirea universitatii ? Biserica ? As de unde, probabil sa o revinda sau sa o inchirieze, ca de…. le trebuie de muls !

gigi 17 aprilie 2013 at 10:33

De fapt pentru coparseu le-ar trebui 1×2 m. Biserica o sa faca ce a facut cu toate cladirile din centrul Clujului, adica o sa inchirieze spatii cu 800-3000 E/luna (in functie de suprafata) si poti sa fi sigur ca banii aia nu vor ajunge la vreun orferinat sau azil de batrani.

antonov 17 aprilie 2013 at 13:47

ci banii aia plates pe unii ca Csibu Barna(omoara-l doamne,oana nu o fac unii),sa ne injure..

caca maca 17 aprilie 2013 at 12:36

nu se da nimic inapoi… nu a fost proprietatea bisericii ci a statului, care intamplator a avut unguri in conducere la acel moment… astazi statul este condus de romani si tarnsilvania a ales sa se uneasca cu regatul romaniei nu cu budapesta! transilvania a fost autonoma sau subordonata vienei sau a imperuiului otoman, de unde pana unde treaba asta cu apratanenta la ungaria?

antonov 17 aprilie 2013 at 13:46

Am fost,cica,vreao 20 ani parte an Hungariei,prin anii 1880..on virtuteqa dreotului fortei,romanii fiind atunci (si inainte,evident)majoritari..

catolicul bozgor 17 aprilie 2013 at 12:40

Adevarul este ca sunteti foarte inteligenti: va legati( numai) de faptul ca aceste cladiri au fost revendicate dupa ce au fost renovate , modernizate , construite extinderi, etc, etc, dar nimeni nu zice nimic de faptul ca pentru a face orice fel de lucrare , mai intai trebuie clarificat statutul juridic al cladirii respective….adica cine sunt proprietarii cladirii , ai terenului de sub ea , etc, ect… etc…

antonov 17 aprilie 2013 at 13:38

In 1918 toata proprietarea statului austro-ungar din Transi au trecut asupra statului roman,ca despagibire pentru jaful facut in timpul ocupatiei Regatului….au tupeu ungurii,ca de obicei..sa ne dea ei Crisana Mare inapoi,apoi mai vedem..

antonov 17 aprilie 2013 at 13:40

Fkk hungry Hungary…Nu sunt in stare sa n OCUPE MILITAR,SI VOR SA N4 FURE PROPRIETEATILE,PRIN ACTE FALSE..NEAM DE HOTI DE PAMANT SI CLADIRI…aFARA N ASIA CU VOI,LEPRELOR!

gaspar 17 aprilie 2013 at 13:58

felicitari ziarului unirea pentru ca nu cenzureaza comentariile pline de injurii.

gaspar 17 aprilie 2013 at 14:17

asa cum am mai scris legea retrocedarilor a fost facuta politic dupa 89 in directa negociere cu cei interesati.

asa cum s-a dat castelul bran, sute de hectare de teren si paduri majoritatea in ardeal, e posibil orice daca stii cum sa ataci in instanta mai ales ca legea are multe goluri.

in schimb cetateanul de rand de buna credinta care a avut si el o singura casa in centrul unui oras (a se vedea timisoara, cluj, bucuresti) nu a primit nimic si se judeca cu actualii proprietari ca sunt politicieni sau afacerisiti de carton si care au bani sa plateasca avocati si sa taraganeze procesele la infinit.

alt caz este cel al taranilor declarati chiaburi – 4 familii din comuna x au pus bani cu mari sacrificii si au cumparat o batoza de grau in 1945. cand au venit comunistii le-au confisca-to si i-au decalrat pe toti chiaburi si le-au dat si cate 6 ani de inchisoare. acum dupa 89 cine ii mai despagubeste ???

dar ce se mai stie de casle nationalizate din alba iulia, unde sunt proprietarii???

gaspar 17 aprilie 2013 at 14:32

felicitari era intre ghilimele sper ca v-ati prins

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...