Rămâi conectat

Politică Administrație

Religia în şcoală – o ecuaţie cu, încă, multe necunoscute

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tema statutului orei de religie în şcoală este departe de a fi epuizată. Asta deoarece mai nou, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice are o altă abordare a acestui subiect sensibil pentru români: disciplina devine opţională pentru elevi, chiar din semestrul actual. Potrivit afirmaţiei lui Sorin Mihai Cîmpeanu, şeful învăţământului autohton, „părinţii pot depune cereri prin care să-şi înscrie copiii la ora de religie, până pe 6 martie, pentru anul şcolar în curs. Cei care nu depun cerere, nu fac religia în semestrul doi”. Cum pe 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale a României, rezultă – conform opiniei demnitarului – că „dacă până atunci nu vom avea situaţia opţiunilor exprimate de părinţi, e pusă sub semnul întrebării derularea în legalitate a orelor de religie”.
religia in scoliA apărut, legat de această chestiune, şi reacţia oficială a Consiliului Județean al Elevilor Alba, prin care elevii sunt invitaţi să participe la ora de religie doar dacă doresc să facă acest lucru, conform propriei libertăți de conștiință. Printr-un comunicat expediat la redacţie, Oscar Gal, preşedintele organismului sus-menţionat, ţine să arate că “decizia Curții Constituționale a României a intrat în vigoare pe 23 ianuarie, la data publicării în Monitorul Oficial al României, dar nicio instituție de învățământ din țară nu respectă până în prezent această decizie.

Conform decizii Curții, participarea la ora de religie se face printr-o solicitare  scrisă a elevului dacă acesta este major sau a părintelui/tutorelui legal în cazul în care este minor, motivarea curții fiind aceea că trebuie respectată libertatea de conștiință și religie a elevului. Așteptăm cu interes adoptarea de către Parlamentul României a proiectului de lege care să conformeze Legea Educației Naționale la decizia C.C.R. și milităm totodată pentru implementarea de urgență a unei metodologii prin care să se efectueze înscrierea sau nu la ora de religie. Odată cu intrarea în vigoare a deciziei Curții, ora de religie se desfășoară momentan ilegal, până la normarea juridică a textului de lege de către Parlamentul României. Astfel, elevii din întreaga țară nu mai pot fi constrânși să participe la ora de religie, ei putând să facă totuși acest lucru printr-o solicitare scrisă. Consiliul Județean al Elevilor Alba îi îndeamnă pe elevi să nu se lase manipulați de eventualele presiuni din partea unor cadre didactice care să îi oblige să se înscrie la ora de religie. De asemenea, îi încurajăm pe elevi să semnaleze posibilele abuzuri organelor de justiție și Inspectoratului Școlar Județean Alba”.

Situaţia e delicată şi privită din punctul de vedere al profesorilor de religie (mai ales a celor titulari, angajaţi în baza contractelor de muncă pe perioadă nedeterminată). Dacă foarte puţini părinţi vor opta pentru ca odraslele lor să studieze religia în şcoală, care va fi soarta acestor pedagogi şi a normelor lor didactice? E posibil să se ajungă chiar la litigii de dreptul muncii, ce s-ar putea să ia calea tribunalelor. Toate aceste posibile consecinţe ar trebui puse cap la cap spre a nu se ajunge la o stare de tensiune în interiorul sistemului de învăţământ. Iar Biserica Ortodoxă Română s-ar cuveni, în duhul înţelepciunii, să facă lumină în această chestiune care devine pe zi ce trece tot mai „cufundată în ceaţă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea