Reîntâlnire la 60 de ani de la absolvirea liceului, în Țara Moților, de pe vremea când școala era…școală. Toți cei șapte foști colegi au terminat o facultate
Reîntâlnire la 60 de ani de la absolvirea liceului, în Țara Moților, de pe vremea când școala era…școală. Toți cei șapte foști colegi au terminat o facultate
Recent, în comuna Sălciua s-a desfășurat o emoționantă reîntâlnire după 60 de ani de la absolvirea Liceului din Baia de Arieș, la acest eveniment participând 7 dintre foștii colegi de școală, însoțiți de câteva persoane apropiate, potrivit campeniinfo. Toți cei șapte foști colegi sunt absolvenți ai unei facultăți, „domni cu carte”. Acum, la 60 de ani, majoritatea absolvenților Liceului din Baia de Arieș nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat!
Mai întâi, participanții s-au reunit la o slujbă religioasă oficiată de preoții Vasile Ioaniciu și Ciprian Negrea la o biserică ortodoxă din Sălciua, ocazie cu care au făcut și un pomelnic al profesorilor decedați și al foștilor colegi, vii sau morți.
După aceea cu toții s-au reunit la masa de prânz la Pensiunea „Subpiatră”, iar în continuare, până a doua zi, însoțiți de cei apropiați, s-au deplasat la o agapă colegială la casa de vacanță de lângă Huda lui Papară a lui Constantin Sicoe – unul dintre foștii colegi, timp suficient pentru a depăna amintiri din liceu și din viața scursă în cei aproape 80 de ani, multe dintre aceste discuții fiind însoțite de lacrimi.
CITEȘTE ȘI: Evaluarea Națională 2024: CALENDARUL oficial pentru elevii de clasa a VIII-a, publicat în Monitorul Oficial
Astfel, cei 7 foști colegi de liceu, care au absolvit Liceul din Baia de Arieș în 1963 și s-au reîntâlnit la Sălciua au fost:
- Vasile Bendea – fost profesor de Limba și literatura română la Sohodol;
Stela Bleoca (Mariș) – absolventă a Facultății de Chimie, fostă profesoară la Turda, care a venit însoțită de soțul Ioan Mariș și de o prietenă. - Alexandru Ciura – inginer fizician, care a lucrat la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele (în sudul Bucureștiului) și în Canada. În prezent, trăiește la Paris și a venit însoțit de soția Ioana.
- Roman Motora – inginer silvic, a înființat Grupul Școlar Forestier din Câmpeni prin Hotărârea de Guvern nr. 705/1991, unitate de învățământ la care a fost profesor și director, totodată activând și ca expert tehnic judiciar în domeniul silviculturii.
- Constantin Sicoe – inginer electromecanic, care a lucrat la Electromontaj Cluj, conducând execuția lucrărilor de rețele electrice de înaltă tensiune în Munții Apuseni. Totodată, a promovat și determinat execuția teleschiului de la prima pârtie de la Vârtop după anul 1989, această lucrare determinând dezvoltarea turistică a Arieșeniului și văii Arieșului Mare. Locuiește în Cluj Napoca, iar la întâlnirea de 60 de ani a venit însoțit de soția Cornelia.
- Ioan Stan – pasionat de astronomie în liceu, șef de promoție al Facultății de Geografie, a profesat la Siret și Suceava. Deși bolnav, a venit de la Siret la întâlnirea de 60 de ani, fiind adus de un fost student de-al său însoțit de prietenă.
- Vanda Tulaszko (Jude), absolventă de Filologie, care a fost profesoară de Limba și literatura română în zona Munților Apuseni, iar în prezent locuiește în Câmpeni.
Această revedere după 60 de ani de la absolvirea liceului poate fi considerată una istorică pentru zona Munților Apuseni pentru că în ultimul timp doar foarte puține generații de foști colegi de școală au „rezistat” cu această mentalitate și organizează întâlniri în vremurile de acum, când oamenii se văd online cel mai ușor și mai rapid, fără a face eforturi deosebite de orice fel, ori „s-au răcit” în privința relațiilor sociale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LIVE VIDEO | ,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită la Alba Iulia: Depunerea Jurământului Militar, ceremonial religios și militar în Piața Cetății
,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită la Alba Iulia: Depunerea Jurământului Militar, ceremonial religios și militar în Piața Cetății ,,13 SEPTEMBRIE – Ziua Pompierilor din România” este sărbătorită la Alba Iulia în Piața Cetății. Cu acest prilej, vor depune jurământul militar un număr de 10 cadre militare și vor fi avansați înaintea expirării […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ana 2024. Care este originea numelui pe care îl poartă mii de românce
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Sfânta Ana 2024. URARI și felicitări de ”la mulți ani” pentru persoanele care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
9 septembrie: Ziua Sfintei Ana, ocrotitoarea copiilor și a maternității. Ce nume se sărbătoresc
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – proprietăţi, leac popular excelent pentru minte, inimă şi… trup
-
Opinii - Comentariiacum o zi
12 septembrie: 142 de ani de la nașterea, la Cenade, a marelui Ion Agârbiceanu. Povestea din care s-a inspirat pentru Fefeleaga
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
13 septembrie: Ziua internaţională a ciocolatei, cel mai iubit gust de pe cele şapte continente