Rămâi conectat

Actualitate

Regulament pentru acordarea unor facilităţi fiscale pentru reabilitarea termică la Aiud

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Direcţia Tehnică, Urbanism a Primăriei municipiului Aiud pregăteşte un regulament privind lucrările de reabilitare a clădirilor din localitate, care va fi supus aprobării Consiliului Local Aiud, cel mai probabil în luna noiembrie.
Potrivit OG nr. 30/31 august 2011, CL Aiud poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum 7 ani, cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare a clădirilor. De asemenea, CL Aiud poate acorda proprietarilor care execută lucrări în condiţiile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor o scutire de la plata impozitului pe o perioadă de 5 ani.
Regulamentul a fost solicitat de primarul Horaţiu Josan, care a considerat că aiudenii au nevoie de un instrument care să le vină în ajutor în momentul în care decid să-şi reabiliteze locuinţele şi prin care să cunoască toţi paşii legali pe care trebuie să îi urmeze, astfel încât să poată beneficia de facilităţile prevăzute de lege la plata impozitului.
Pentru a beneficia de scutire sau reducere la plata impozitului, începând cu anul fiscal 2012, aiudenii au nevoie mai întâi de certificat de urbanism, apoi de un audit energetic al clădirii şi implicit de certificatul de perfomanţă energetică al acesteia (emis de auditor) şi de proiectul pentru autorizaţia de construire. Aceste documente se vor depune la sediul Primăriei Aiud, în scopul obţinerii autorizaţiei de construire pentru reabilitare. Odată emisă această autorizaţie, Primăria municipiului Aiud şi Inspectoratul de Stat în Construcţii Alba vor comunica începerea lucrărilor care, odată finalizate, trebuie recepţionate. Toate actele aferente lucrărilor vor fi anexate unei cereri adresate CL Aiud privind acordarea facilităţilor la plata impozitului pe clădiri. În cazul clădirilor de locuinţe colective, este necesară şi hotărârea Asociaţiei de Proprietari privind demararea lucrărilor de reabilitare, iar colocatarii trebuie şi să facă dovada proprietăţii asupra imobilului. Regulamentul va fi supus aprobării CL Aiud, după aprobarea taxelor şi impozitelor locale pe anul 2012, aflat în dezbatere publică până în 11 octombrie.
Potrivit site-urilor de specialitate, auditul energetic al unui apartament costă minim 200 de euro, în funcţie de suprafaţa locuinţei, tarif comparabil cu totalul sumelor de care beneficiarii sunt scutiţi de la plata impozitului pe clădire pe cei 7 ani de zile!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea