Regizorul Tudor Giurgiu: ”Cetatea Alba Carolina, o scenă de festival ideală”
Cunoscutul regizor Tudor Giurgiu, fondator şi președinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) și totodată președintele evenimentului care se va desfășura între 5-8 septembrie la Alba Iulia – Alba Iulia Music & Film Festival, a fost încă de la prima ediție extrem de impresionat de municipiul Alba Iulia.
”Aveți aici ceva fabulos! Este un decor în aer liber!”, spunea acesta anul trecut, în luna octombrie.
Pentru doua ediție a festivalului Tudor Giurgiu își menține aprecierile. Iată cum este prezentat evenimentul pe site-ul oficial:
”Reabilitată în ultimii ani în urma unei investiții consistente, fortificația vauban din centrul municipiului Alba Iulia, cunoscută drept Cetatea Alba Carolina, va fi și în 2013 scena Alba Iulia Music & Film Festival.
În formă de stea, cetatea a fost ridicată între 1716 și 1735, după planul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Experții o numesc cea mai impresionantă cetate de acest tip din sud-estul Europei, iar vizitatorii care trec prin porțile cetății sau se plimbă pe lângă zidurile recent restaurate pot confirma această impresie. Recent restaurată în urma unor investiții masive, majoritatea cu fonduri europene, Cetatea Alba Carolina merită o vizită – iar seara, evenimentele Alba Iulia Music & Film Festival o aduc din nou la viață.
Piața Cetății Open Air este kilometrul zero al festivalului; peste 1.000 de locuri pe scaune, cel mai mare ecran de proiecție și o scenă dedicată concertelor live îi vor aștepta pe spectatori. Ca sa parafrazăm un proverb românesc, putem spune că toate drumurile duc în Piața Cetății, centrul fortificației și cel mai mare spațiu deschis.
Cel de-al doilea loc de desfășurare a festivalului este Palatul Principilor. Curtea interioară a acestuia va găzdui un ecran de proiecție și o scenă, în timp ce Sala Ferdinand va fi dedicată proiecțiilor de interior. Palatul este o clădire de patrimoniu ridicată în secolul al XV-lea, iar numele îi reflectă istoria: a fost locul de reședință al guvernatorilor Transilvaniei, fiind modificat și extins două secole la rând după construcția inițială – motiv pentru care astăzi stilul clădirii cuprinde elemente gotice, renascentiste și baroce.
În 1599 și 1600, timp de mai multe luni, clădirea a fost reședința voievodului Mihai Viteazu, cel datorită căruia Alba Iulia și-a câștigat renumele de „cealaltă capitală”.
Întreg Palatul Principilor este cuprins în planurile de restaurare ale Primăriei Municipiului Alba Iulia, pentru a deveni o parte integrantă a circuitului turistic din oraș, urmând să găzduiască însă și birouri administrative, respectând tradiția sa de sediu al administrațiilor care s-au perindat prin Transilvania”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana