Rămâi conectat

Ştirea zilei

Regizorul Tudor Giurgiu: ”Cetatea Alba Carolina, o scenă de festival ideală”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cunoscutul regizor Tudor Giurgiu, fondator şi președinte al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) și totodată președintele evenimentului care se va desfășura între 5-8 septembrie la Alba Iulia – Alba Iulia Music & Film Festival, a fost încă de la prima ediție extrem de impresionat de municipiul Alba Iulia.

Aveți aici ceva fabulos! Este un decor în aer liber!”, spunea acesta anul trecut, în luna octombrie.

Pentru doua ediție a festivalului Tudor Giurgiu își menține aprecierile. Iată cum este prezentat evenimentul pe site-ul oficial:

”Reabilitată în ultimii ani în urma unei investiții consistente, fortificația vauban din centrul municipiului Alba Iulia, cunoscută drept Cetatea Alba Carolina, va fi și în 2013 scena Alba Iulia Music & Film Festival.

În formă de stea, cetatea a fost ridicată între 1716 și 1735, după planul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti. Experții o numesc cea mai impresionantă cetate de acest tip din sud-estul Europei, iar vizitatorii care trec prin porțile cetății sau se plimbă pe lângă zidurile recent restaurate pot confirma această impresie. Recent restaurată în urma unor investiții masive, majoritatea cu fonduri europene, Cetatea Alba Carolina merită o vizită – iar seara, evenimentele Alba Iulia Music & Film Festival o aduc din nou la viață.

Piața Cetății Open Air este kilometrul zero al festivalului; peste 1.000 de locuri pe scaune, cel mai mare ecran de proiecție și o scenă dedicată concertelor live îi vor aștepta pe spectatori. Ca sa parafrazăm un proverb românesc, putem spune că toate drumurile duc în Piața Cetății, centrul fortificației și cel mai mare spațiu deschis.

Cel de-al doilea loc de desfășurare a festivalului este Palatul Principilor. Curtea interioară a acestuia va găzdui un ecran de proiecție și o scenă, în timp ce Sala Ferdinand va fi dedicată proiecțiilor de interior. Palatul este o clădire de patrimoniu ridicată în secolul al XV-lea, iar numele îi reflectă istoria: a fost locul de reședință al guvernatorilor Transilvaniei, fiind modificat și extins două secole la rând după construcția inițială – motiv pentru care astăzi stilul clădirii cuprinde elemente gotice, renascentiste și baroce.

În 1599 și 1600, timp de mai multe luni, clădirea a fost reședința voievodului Mihai Viteazu, cel datorită căruia Alba Iulia și-a câștigat renumele de „cealaltă capitală”.

Întreg Palatul Principilor este cuprins în planurile de restaurare ale Primăriei Municipiului Alba Iulia, pentru a deveni o parte integrantă a circuitului turistic din oraș, urmând să găzduiască însă și birouri administrative, respectând tradiția sa de sediu al administrațiilor care s-au perindat prin Transilvania”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști

Bogdan Ilea

Publicat

în

Adolescentă de 19 ani din Cugir agresată în scara unui bloc de un tânăr: Cugireanul, reținut de polițiști Polițiștii din Cugir au reținut un tânăr de 19 ani din oraș după ce acesta ar fi agresat, în scara unui bloc, o tânără de aceeași vârstă. A deranjat liniștea și ordinea publică. La data de 23 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea