Rămâi conectat

Cultură Educație

Recensământul General Agricol 2010

Publicat

în

1. Cadrul legislativ, scop şi obiective:
Având în vedere calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi acquis-ul comunitar în domeniul statisticii agricole, România trebuie să efectueze Recensământul General Agricol cu an de referinţă 2010.
Cadrul legislativ pentru efectuarea Recensământului General Agricol 2010 din România este:
lRegulamentul (CE) al Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1166/2008 privind anchetele referitoare la structura exploataţiilor agricole;
lLegea nr. 153/2008 privind efectuarea Recensământului General Agricol din România;
lHotărârea Guvernului nr.1370/2009 privind organizarea şi efectuarea Recensământului General Agricol din România.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 153 din 11 iulie 2008, privind efectuarea Recensământului General Agricol din România, art. 1, alin 3, scopul acestei cercetări statistice de interes naţional este de a asigura date statistice pentru fundamentarea politicilor naţionale în domeniul agricol, în concordanţă cu acquis-ul statistic comunitar, comparabile la nivel internaţional, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună.
Recensământul General Agricol are ca obiectiv principal culegerea datelor şi obţinerea informaţiilor privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, cum sunt: identificarea în teritoriu a exploataţiilor agricole şi statutul juridic al acestora, utilizarea suprafeţelor agricole pe forme de administrare, suprafeţele agricole cultivate, efectivele de animale, maşinile şi echipamentele agricole, personale care desfăşoară activităţi agricole, dezvoltarea rurală, agricultura ecologică, etc.
Efectuarea recensământului va conduce la îmbogăţirea datelor şi informaţiilor statistice din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, puse la dispoziţia societăţii pentru a servi la fundamentarea politicilor economice şi sociale româneşti, într-un context omogen, va dezvolta capacitatea de absorbţie, de către România, a fondurilor comunitare din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.
2. Principii organizatorice şi metodologice:
În vederea realizării lucrărilor de organizare şi efectuare a recensământului în teritoriul potrivit Legii nr. 153 din 11 iulie 2005 şi a H.G. 1370/2009 s-au organizat comisia judeţeană sub coordonarea prefectului precum şi comisiile municipale, orăşeneşti şi comunale, sub coordonarea primarilor.
În acest scop comisia judeţeană şi cele locale au asigurat implementarea şi monitorizarea activităţilor de pregătire şi efectuare a recensământului în toate localităţile de pe raza judeţului acţionând pentru:
– întocmirea listelor cu exploataţiile agricole;
– împărţirea unităţilor administrativ-teritoriale în sectoare şi secţii de recensământ;
– selectarea, recrutarea şi instruirea personalului de recensământ (recenzori, recenzori-şefi, recenzori coordonatori).
Unitatea statistică pentru care se culeg date la recensământul general agricol este exploataţia agricolă, definită ca o unitate tehnico-economică de sine stătătoare şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau creşterea animalelor, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară. Se recenzează atât exploataţiile agricole individuale (gospodăriile populaţiei) cât şi cele cu personalitate juridică, reprezentate de poziţiile din Registrul agricol, înregistrarea realizându-se la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale unde se găsesc suprafeţele agricole utilizate şi/sau efectivele de animale.
Pe baza listelor exploataţiilor agricole, în cadrul judeţului Alba, cele 122.504 exploataţii agricole individuale estimate au fost distribuite în 747 sectoare de recensământ şi 125 secţii.
Instruirea personalului antrenat la această cercetare statistică de amploare s-a efectuat în perioada 17 – 24 noiembrie a.c. în 9 centre de instruire.
Înregistrarea datelor se efectuează de către recenzor prin intervievarea unei persoane competente din cadrul exploataţiei agricole fără personalitate juridică de preferinţă capul gospodăriei agricole sau un alt membru adult al acesteia, care are capacitate deplină de exerciţiu. Culegerea datelor la Recensământul General Agricol din România se efectuează în perioada 2 decembrie 2010-31ianuarie 2011.
Conform prevederilor Legii nr. 153/2008 pentru efectuarea Recensământului General Agricol din România, datele individuale înscrise în formularele de înregistrare sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice; orice abatere de la această normă, referindu-ne aici şi la folosirea datelor de observare în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale ale cetăţenilor, intră sub incidenţa legii şi atrage răspunderea contravenţională sau penală în funcţie de gravitate. Aceeaşi lege, la art. 7, alin 1, prevede faptul că persoanele fizice au obligaţia de a furniza recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 1370/2009 constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi următoarele fapte:
a) împiedicarea în orice mod a persoanelor implicate în acţiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor;
b) refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ;
c) furnizarea de date şi informaţii eronate şi incomplete.
Pornind de la exigenţele care decurg din finanţarea acţiunii din fonduri comunitare, dar şi de la importanţa realizării cercetării în condiţii optime pentru a asigura informaţii reale despre resursele şi activităţile agriculturii româneşti, ne bazăm pe înţelegerea şi interesul tuturor persoanelor, atât ale celor antrenate la înregistrarea datelor, cât şi ale celor chemate să răspundă la întrebările conţinute de formularele de înregistrare. În acest fel se va asigura premisa constituirii unei documentaţii bine alcătuite în vederea formulării viitoarelor decizii economice şi politice la nivel naţional şi european în domeniul agriculturii.
Vicepreşedinte,
Ana TOPÂRCEANU
Comisia Judeţeană
pentru RGA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare