Cultură Educație
Recensământul General Agricol 2010
1. Cadrul legislativ, scop şi obiective:
Având în vedere calitatea de stat membru al Uniunii Europene şi acquis-ul comunitar în domeniul statisticii agricole, România trebuie să efectueze Recensământul General Agricol cu an de referinţă 2010.
Cadrul legislativ pentru efectuarea Recensământului General Agricol 2010 din România este:
lRegulamentul (CE) al Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1166/2008 privind anchetele referitoare la structura exploataţiilor agricole;
lLegea nr. 153/2008 privind efectuarea Recensământului General Agricol din România;
lHotărârea Guvernului nr.1370/2009 privind organizarea şi efectuarea Recensământului General Agricol din România.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 153 din 11 iulie 2008, privind efectuarea Recensământului General Agricol din România, art. 1, alin 3, scopul acestei cercetări statistice de interes naţional este de a asigura date statistice pentru fundamentarea politicilor naţionale în domeniul agricol, în concordanţă cu acquis-ul statistic comunitar, comparabile la nivel internaţional, necesare procesului de participare a României la Politica Agricolă Comună.
Recensământul General Agricol are ca obiectiv principal culegerea datelor şi obţinerea informaţiilor privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, cum sunt: identificarea în teritoriu a exploataţiilor agricole şi statutul juridic al acestora, utilizarea suprafeţelor agricole pe forme de administrare, suprafeţele agricole cultivate, efectivele de animale, maşinile şi echipamentele agricole, personale care desfăşoară activităţi agricole, dezvoltarea rurală, agricultura ecologică, etc.
Efectuarea recensământului va conduce la îmbogăţirea datelor şi informaţiilor statistice din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, puse la dispoziţia societăţii pentru a servi la fundamentarea politicilor economice şi sociale româneşti, într-un context omogen, va dezvolta capacitatea de absorbţie, de către România, a fondurilor comunitare din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale.
2. Principii organizatorice şi metodologice:
În vederea realizării lucrărilor de organizare şi efectuare a recensământului în teritoriul potrivit Legii nr. 153 din 11 iulie 2005 şi a H.G. 1370/2009 s-au organizat comisia judeţeană sub coordonarea prefectului precum şi comisiile municipale, orăşeneşti şi comunale, sub coordonarea primarilor.
În acest scop comisia judeţeană şi cele locale au asigurat implementarea şi monitorizarea activităţilor de pregătire şi efectuare a recensământului în toate localităţile de pe raza judeţului acţionând pentru:
– întocmirea listelor cu exploataţiile agricole;
– împărţirea unităţilor administrativ-teritoriale în sectoare şi secţii de recensământ;
– selectarea, recrutarea şi instruirea personalului de recensământ (recenzori, recenzori-şefi, recenzori coordonatori).
Unitatea statistică pentru care se culeg date la recensământul general agricol este exploataţia agricolă, definită ca o unitate tehnico-economică de sine stătătoare şi care desfăşoară activităţi agricole prin utilizarea suprafeţelor agricole şi/sau creşterea animalelor, fie ca activitate principală, fie ca activitate secundară. Se recenzează atât exploataţiile agricole individuale (gospodăriile populaţiei) cât şi cele cu personalitate juridică, reprezentate de poziţiile din Registrul agricol, înregistrarea realizându-se la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale unde se găsesc suprafeţele agricole utilizate şi/sau efectivele de animale.
Pe baza listelor exploataţiilor agricole, în cadrul judeţului Alba, cele 122.504 exploataţii agricole individuale estimate au fost distribuite în 747 sectoare de recensământ şi 125 secţii.
Instruirea personalului antrenat la această cercetare statistică de amploare s-a efectuat în perioada 17 – 24 noiembrie a.c. în 9 centre de instruire.
Înregistrarea datelor se efectuează de către recenzor prin intervievarea unei persoane competente din cadrul exploataţiei agricole fără personalitate juridică de preferinţă capul gospodăriei agricole sau un alt membru adult al acesteia, care are capacitate deplină de exerciţiu. Culegerea datelor la Recensământul General Agricol din România se efectuează în perioada 2 decembrie 2010-31ianuarie 2011.
Conform prevederilor Legii nr. 153/2008 pentru efectuarea Recensământului General Agricol din România, datele individuale înscrise în formularele de înregistrare sunt confidenţiale şi sunt utilizate numai în scopuri statistice; orice abatere de la această normă, referindu-ne aici şi la folosirea datelor de observare în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale ale cetăţenilor, intră sub incidenţa legii şi atrage răspunderea contravenţională sau penală în funcţie de gravitate. Aceeaşi lege, la art. 7, alin 1, prevede faptul că persoanele fizice au obligaţia de a furniza recenzorilor date şi informaţii corecte şi complete.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 1370/2009 constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi următoarele fapte:
a) împiedicarea în orice mod a persoanelor implicate în acţiunea de recensământ în efectuarea înregistrărilor;
b) refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ;
c) furnizarea de date şi informaţii eronate şi incomplete.
Pornind de la exigenţele care decurg din finanţarea acţiunii din fonduri comunitare, dar şi de la importanţa realizării cercetării în condiţii optime pentru a asigura informaţii reale despre resursele şi activităţile agriculturii româneşti, ne bazăm pe înţelegerea şi interesul tuturor persoanelor, atât ale celor antrenate la înregistrarea datelor, cât şi ale celor chemate să răspundă la întrebările conţinute de formularele de înregistrare. În acest fel se va asigura premisa constituirii unei documentaţii bine alcătuite în vederea formulării viitoarelor decizii economice şi politice la nivel naţional şi european în domeniul agriculturii.
Vicepreşedinte,
Ana TOPÂRCEANU
Comisia Judeţeană
pentru RGA
Cultură Educație
Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute
Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.
În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.
Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.
La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.
Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.
Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.
Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.
Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
Mesaje de 1 Iunie, Ziua Copilului. Ce SMS-uri, felicitări, urări le poţi trimite celor pe care îi consideri copii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de RUSALII: Roxana, Rusalin, Ruxandra. Trimite un mesaj celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de RUSALII 2023. Urări și felicitări de „La mulţi ani” pentru cei dragi
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
1 iunie| COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
-
Ştirea zileiacum 18 ore
FOTO, VIDEO| Zi magică de 1 iunie, în Cetatea Alba Carolina, pentru sute de copii: Prichindeii s-au bucurat de jocuri și tobogane gonflabile, concursuri de biciclete și diferite ateliere de Ziua Copilului