Ştirea zilei
Proiectul Roșia Montană în dezbatere publică la Alba Iulia. Sunt așteptați miniștrii Dan Șova, Daniel Barbu, Rovana Plumb
Senatorul liberal de Alba, Teodor Atanasiu, a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în data de 11 octombrie va organiza la Alba Iulia o masă rotundă, pe tema proiectului minier de la Roşia Montană, la care au fost deja invitați miniştrii responsabili de avizarea acestui proiect.
Este vorba despre ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, ministrul Mediului, Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, și minstrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu. Vor fi de asemenea invitate la acest eveniment personalităţi ale vieţii culturale şi civile din Alba, jurnaliști, reprezentanţi ai ONG-urilor care sunt împotriva proiectului şi reprezentanţi ai sindicatului minerilor din Roșia Montană.
Teodor Atanasiu: „Vreau să găsim o soluţie ca acest proiect să prindă viaţă. Şi aşa cum este el astăzi, generează o confuzie totală ce va conduce la eşec. Şi să vă spun care este confuzia: toată lumea amestecă complet aiurea proiectul de lege trimis în parlament cu proiectul minier de la Roşia Montană. Două lucruri complet diferite.
Proiectul de lege trimis în Parlament, dacă se votează, investiţia nu începe pentru că nu are avizele şi acordurile de mediu, de descărcare etc. Dacă proiectul de lege pică, investiţia poate fi făcută dacă primeşte acele acorduri de mediu etc. Proiectul de lege din Parlament nu vorbeşte despre cum va fi făcută investiţia minieră, cât se decopertează, câte cianuri se bagă, etc. Nici vorbă! Proiectul acesta de lege vorbeşte despre exceptările de la diverse legi: de la legea privind exproprierile, de la codul silvic, de la legea minelor, etc. Nu are nici o legătură cu procesul minier, cu proiectul în sine. Pentru ca totul să fie în regulă, acest proiect din Parlament trebuie să fie substanţial modificat, şi să fie transformat într-un proiect de lege care modifică legislaţia actuală ÎN GENERAL şi nu numai pentru Roşia Montană.
Dacă se întocmeşte astfel proiectul de lege, sunt convins că o să treacă de Parlament. Apoi, fiecare, dacă îşi primeşte avizele, poate demara investiţia. Dar nu este corect să se facă o lege cu excepţii pentru fiecare investitor în parte şi poate unul ne place, altul nu ne place”.

Ştirea zilei
SUBIECTE ȘI BAREME la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Matematică și Științe ale naturii: Ce au avut de rezolvat elevii
SUBIECTE ȘI BAREME la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Matematică și Științe ale naturii: Ce au avut de rezolvat elevii
Subiectele și baremele la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a au fost publicate, pentru proba la Matematică și Științe ale naturii. Testarea de 60 de minute are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate în pandemie.
Rezultatele copiilor la evaluarea de la clasa a VI-a nu vor fi trecute în catalog, nici nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate fiecărui părinte în parte de către profesorul diriginte.
SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică și Științe ale naturii
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică, TEST 1
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică, TEST 2
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Științe ale naturii, TEST 1
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Științe ale naturii, TEST 2
CLICK PENTRU: BAREME Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică, TEST 1
CLICK PENTRU: BAREME Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică, TEST 2
CLICK PENTRU: BAREME Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Științe ale naturii, TEST 1
CLICK PENTRU: BAREME Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Științe ale naturii, TEST 2
Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.
Potrivit manualului de practici pentru școli, în fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.
Algoritmul administrării textelor scrise urmărește distribuirea simultană și controlată a celor două variante de teste pentru fiecare evaluare națională, în fiecare clasă testată, din fiecare școală care are elevi în clasa a VI-a.
La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete. Pachetele astfel constituite vor fi aduse la Comisia de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ.
Eventualii elevi întârziați vor fi conduși de către asistent într-o altă sală de clasă, unde pot fi supravegheați. În cazul în care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la următoarele, va participa în continuare la testare, în mod obișnuit, se arată în document. Se urmărește implicarea tuturor elevilor în EN-2022, în condiții comparabile de administrare.
La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.
Amintim că Sorin Cîmpeanu spunea într-o dezbatere organizată de Edupedu.ro, în luna septembrie 2021, că Evaluările Naționale din anul școlar 2021-2022 vor fi standardizate și corectarea va fi făcută computerizat: „Va trebui însă să derulăm foarte repede acest proces, va trebui să achiziționăm și echipamentele și va trebui să formăm și cadrele didactice pentru aceste evaluări online, asumate într-adevăr pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. Asumate și la nivel de proiect pilot pentru examenul de Bacalaureat, pilot însemnând evaluarea din cel puțin un liceu în fiecare județ”.
Iată ce spunea Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, în luna ianuarie a acestui an despre evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a: „Evaluările de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sunt deja standardizate. Itemii care sunt folosiți sunt itemi care evaluează specific niște competențe foarte bine descrise. Profesorii primesc în baremul de corectare o descriere a acestor competențe și scopul acestor evaluări tocmai acesta a fost: să realizeze o evaluare standardizată și să sprijine profesorul, învățătorul în elaborarea inclusiv a activităților de învățare remedială. Nu s-a realizat neapărat acest lucru, însă instrumentul există. Trebuie să reglăm procesul, pentru că de multe ori, instrumentele se pun la dispoziție, însă implementare are de suferit. Într-adevăr, și aici, implementarea a avut de suferit.”
Ştirea zilei
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.
Femeia are următoarele semnalmente:
-160 cm înălțime;
-65 de kilograme;
-Ochi albaștri;
-păr grizonat, tuns scurt;
La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.
Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.
UPDATE: În urma căutărilor efectuate de polițiști, jandarmi și voluntari, persoana din comuna Ciuruleasa, dispărută la data 23 mai, a fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74, pe raza comunei Ciuruleasa.
Din primele cercetări rezultă că în perioada cât a lipsit de la domiciliu nu a fost victima vreunei infracțiuni.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”
„CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tunning”
Cu ocazia festivității de absolvire a clasei a XII-a, elevii unei clase de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia au pregătit o surpriză pentru dirigintele acestora, inspirați de o „tradiție” care are loc în fiecare an în țările din Occident.
Aceștia au decorat aproape în întregime mașina cadrului didactic cu bilețele, pe care au trecut diverse mesaje de mulțumire pentru toți anii petrecuți împreună.
„Ne-am inspirat de pe un videoclip de pe Tik Tok și am luat decizia de a decora mașina domnului diriginte. Am participat toți și i-am transmis mesaje frumoase.”, a transmis o elevă de clasa a XII-a, care a participat la „înfrumusețarea” mașinii.
Un alt absolvent de liceu a declarat la rândul său următoarele: „Am făcut un tuning mașinii domnului diriginte. Am văzut că mașina avea nevoie de asta și sperăm să îi placă. Au fost niște ani foarte frumoși.”
În câteva săptămâni, pe 10 iunie, se încheie cursurile pentru majoritatea elevilor și copiilor din sistemul educațional din România, potrivit calendarului oficial al anului școlar 2021-2022.
Pentru un număr semnificativ de elevi, cei din ani terminali, cei din învățământul profesional și din școlile postliceale și de maiștri – cursurile se vor termina fie mai devreme, fie cu câteva săptămâni mai târziu. Cei care studiază pentru calificarea “asistent medical generalist” sunt ultimii care pleacă în vacanță, peste aproape trei luni.
Concret, cei mai mulți elevi vor merge la școală până pe 10 iunie. Este vorba despre copiii de grădiniță, elevii din învățământul primar, toți elevii din clasele V-VII, toți elevii din clasele IX-XI de la liceu.
Există însă excepții semnificative. Astfel:
- Elevii din clasa a XII-a/a XIII-a încheie cursurile pe 27 mai – Probele de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 6-23 iunie
- Elevii din clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie – Evaluarea Națională 2022 are loc pe 14-17 iunie
- Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (școala primară, clasele a V-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a), cursurile se încheie pe 10 iunie.
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Curier Județeanacum 23 de ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 29 de minute
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74
-
Ştirea zileiacum 18 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Ştirea Taacum 20 de ore
FOTO ȘTIREA TA| „ATENȚIE, zonă frecventată de urși”: Noul semn instalat pe pista de biciclete de pe dealul Mamut din Alba Iulia
-
Actualitateacum 19 ore
A murit Sylvia Hoișie, inventatoarea Polidinului: La vârsta de 13 ani a fost deportată în Transnistria
-
Ştirea zileiacum 7 ore
L-AȚI VĂZUT? Alertă în România: Polițiștii caută un bărbat suspectat că şi-a ucis iubita şi a abandonat-o pe un câmp
-
Curier Județeanacum 7 ore
FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud
-
Ştirea Taacum 19 ore
FOTO ȘTIREA TA| Intervenție „de urgență” la fântâna din Piața Cetății din Alba Iulia: ISU și Salvamont au ajutat la scoaterea mizeriei și sticlelor aruncate în ea
-
Actualitateacum 24 de ore
SUBIECTE ȘI BAREME la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Limbă şi comunicare: Ce au avut de rezolvat elevii
-
Actualitateacum 21 de ore
Experții francezi recomandă a cincea doză de vaccin anti-COVID