Proiectul românesc „Ambulanța pentru monumente”, derulat și în județul Alba a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020

Proiectul românesc „Ambulanța pentru monumente”, derulat în județele Alba, Brasov, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Mureș și Sibiu, a câștigat Premiul European pentru Patrimoniu 2020. Proiectul Ambulanţa pentru Monumente a fost premiat la categoria „Educaţie, Formare şi Sensibilizare”.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020 au fost decernate în întâmpinarea Zilei Europei (9 mai) şi reprezintă cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul ocrotirii patrimoniului. Aceste premii au fost acordate unui număr de 21 de iniţiative exemplare din 15 ţări europene, conform comunicatului Reprezentanţei Comisiei în România.

ELIT

Persoanele pasionate de patrimoniul european pot vota încă online laureaţii preferaţi, pentru a decide care dintre aceştia vor câştiga Premiul Publicului.

„Criza COVID-19 a evidenţiat cât de necesare sunt cultura şi patrimoniul cultural pentru oamenii şi comunităţile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separaţi fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră şi care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită şi mai rezilientă,” s spus Mariya Gabriel, Comisarul european pentru inovaţie, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

Mihail David - 2020

„În aceste vremuri de restrişte, laureaţii premiilor noastre sunt adevăraţi mesageri ai speranţei, prin poveştile lor de success care arată cum dificultăţile pot fi depăşite prin expertiză, dedicare şi lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câştigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală şi fizică după trauma cauzată de pandemie. Patrimoniul nostru comun şi custozii acestuia pot contribui în nenumărate moduri: de la accesibilizarea conţinutului cultural, prin soluţii digitale creative, până la realizarea unor lucrări concrete de restaurare şi reabilitare ca act de renaştere socială şi economică pentru oraşele şi satele noastre,” a afirmat şi Hermann Parzinger, preşedinte executiv al Europa Nostra.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societăţii Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul Programului Europa Creativă al Uniunii Europene, se mai precizează în comunicat.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...